Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De beurs

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 2290 woorden
  • 9 mei 2005
  • 149 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
149 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De beurs!

Inhoudsopgave

Inleiding
Hoofdvraag:
1. Wat houdt de beurs in en wat kan je er doen?
Deelvragen:
2. Wat is de geschiedenis van de beurs?
3. Wat is de beurs?
4. Wie maken gebruik van de beurs?
5. Wat zijn de begrippen aandelen, obligaties & opties?
6. De index en de beursjargon
7. Dow Jones en de Nikkei
Conclusie
Bronnen
Logboek

Inleiding

Het onderwerp van mijn onderzoekje is de beurs.
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik niet veel over het onderwerp de beurs weet. En omdat het hedendaags centraal staat in het leven.
Ik ga het grotendeels over de beurs van Nederland hebben. Ik vertel ook een kleine stuk over de beurs van Amerika en Japan.
na deze inleiding volgt de hoofdvraag en daarna de deelvragen. Mijn hoofdvraag is “Wat houdt de beurs in en wat kan je er doen?”
Mijn deelvragen zijn informatief.

Wat is de geschiedenis van de beurs?
Wat is de beurs?
Wie maken gebruik van de beurs?
Wat zijn de begrippen aandelen, obligaties & opties?
De index en de beursjargon
Dow Jones en de Nikkei

Elke vraag begint op een nieuwe bladzijde dat is om het overzichtelijk te houden.
Mijn hoofdvraag zal als eerst komen in het werkstuk. Dat is de kern met verschillende titels. Achtereenvolgens de deelvragen elk begint op een nieuwe pagina. Ik hou een logboek bij van wat ik elke keer heb gedaan

Wat houdt de beurs in en wat kan je er doen?

Beurs is een plaats waar wordt gehandeld in effecten. Effectenbeurs is een plaats waar vraag en aanbod met betrekking tot effecten elkaar ontmoeten. Effecten is een verzamelnaam voor waardepapieren: aandelen, obligaties en pandbrieven.

Op de beurs geldt de wet van vraag en aanbod. Het is een plek waar kopers en verkopers elkaar ontmoeten, de prijzen worden bepaald door vraag en aanbod. Vragers zijn de overheid, het bedrijfsleven en instellingen. Zij hebben kapitaal nodig om hun investeringen te financiëren.
Aanbieders zijn onder andere de verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. De verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen beleggen de premies van particulieren op de beurs.
De particulieren beleggers hebben een belangrijke rol op de aandelen markt.

De beurs is van 9.00 tot 16.30 uur er zijn fondsen die op Nasdaq en Wall street staan zijn na de sluitingstijd open dan is er avondhandel.

Wat is de geschiedenis van de beurs?

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) verhandelde de eerste effecten, het eerste gedrukte aandeel ter wereld uit. De VOC die opgericht was in 1602 was de eerste naamloze vennootschap en multinational ter wereld. Het eerste beursgebouw was in Amsterdam 1609 geopend. De handel in die tijd in effecten vormde een kleine onderdeel uit van de totale beurshandel en de geldmarkt en de kapitaalmarkt.

De eerste beurs gebouw werd in Brussel gebouwd op 8 juli 1801. Het was vroeger een klooster maar ze besloten het gebouw in 1860 om te bouwen tot een beursgebouw. Het gebouw werd echter pas in eind 1873 in gebruik genomen.
In 1973 was de eerste geautomatiseerde koersenpublicatie systemen ingevoerd. In midden 1977 vond de startplaats voor het giraliseren van het effectenverkeer. De groei van de beurs zorgde ervoor dat technologische ontwikkelingen belangrijk werden.

Wat is de beurs?

De beurs, is een markt waar vragers en aanbieders van vermogen elkaar treffen. De vragers zijn bedrijven die geld willen aantrekken om de activiteiten van hun onderneming te kunnen financieren. De aanbieders van vermogen worden beleggers genoemd. Dat kunnen zowel individuele personen zijn als grote organisaties (bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeraars).

De vragers van vermogen bieden zogenaamde aandelen aan op de beurs.
Aandelen zijn eigendomsbewijzen van een onderneming. Als je een aandeel koopt ben je dus voor een stukje eigenaar van dat bedrijf. Zo is het mogelijk om verschillende personen te laten meedoen in de financiering van het vermogen van een onderneming.

Bij een besloten vennootschap (BV) is het alleen mogelijk om aandelen te verkopen onder bepaalde regels. Zo mag een aandeelhouder vaak pas aandelen verkopen aan personen die nog geen aandeelhouder zijn, nadat de aandelen eerst zijn aangeboden aan de bestaande aandeelhouders. Ook kan het zo zijn dat de aandeelhouder pas na een lange periode de aandelen mag verkopen. Op die manier hebben de andere aandeelhouders de mogelijkheid geld te verzamelen om de aandelen te kopen en daardoor andere personen buiten het bedrijf te houden.
Naast allerlei andere verschillen in wetgeving is het grootste verschil tussen een BV en een naamloze vennootschap (NV) dat de aandelen van een NV wél vrij verhandelbaar zijn. Iedereen mag dus zijn aandelen verkopen aan iedereen. Dat is de reden dat alleen aandelen van NV's op de beurs worden verhandeld.

Bij een BV worden alle aandeelhouders bijgehouden in een aandelenregister. In dat register staan de persoonlijke gegevens van de aandeelhouders en het aantal aandelen dat zij in het bedrijf hebben. Bij de meeste NV's komt zo'n register niet voor, zeker niet bij NV's waarvan de aandelen op de beurs worden verhandeld. Aandelen worden dan vaak op papier gezet. Deze worden dan aandelen aan toonder genoemd omdat iedereen die een dergelijk papier kan tonen, de rechten kan uitoefenen die verbonden zijn aan het aandeel. Natuurlijk zijn deze stukken papier moeilijk na te maken en zijn ze allemaal genummerd, zodat criminelen er geen misbruik van kunnen maken.

Omdat bij grote bedrijven een groot eigen vermogen nodig is en men zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid wil geven om een aandeel te kopen, is het eigen vermogen vaak opgedeeld in heel kleine aandelen. Mensen die veel aandelen hebben in een NV zouden dan heel veel papieren moeten bewaren.

Het is lastig als je de aandelen wilt verkopen, worden bijna alle aandelen die worden verhandeld op de beurs bewaard door één organisatie: de Kas-Associatie. Deze houdt voor elke belegger op de beurs bij welke aandelen van hem zijn. Behalve aandelen worden ook obligaties en andere waardepapieren bewaard door de Kas-Associatie.

Zolang het bestaan van een bedrijf wordt een deel van de winst in de vorm van reserves toegevoegd aan het eigen vermogen. Deze waardetoename en hoge verwachtingen over de toekomstige winsten van een bedrijf kunnen tot gevolg hebben dat de prijs van een aandeel op de beurs veel hoger is van de waarde die vermeld staat op het aandeel (de nominale waarde). De meeste bedrijven betalen één keer per jaar dividend aan hun aandeelhouders. Dat is een financiële vergoeding per aandeel. Een aandeel brengt dus niet alleen wat op als de prijs stijgt.

Het Nederlandse bedrijf de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) is in 1602 als eerste begonnen met het uitgeven van aandelen. Dit deed zij omdat de enorme investering die nodig was om schepen te bouwen voor de handel met Azië , niet kon worden opgebracht door een handvol rijke personen. Toen er steeds meer bedrijven aandelen gingen uitgeven, ontstond er behoefte aan een aparte marktplaats om deze aandelen te verhandelen.

Wie maken gebruik van de beurs?

Op de beurs zijn er vele beleggers. Er wordt gehandeld op de beurs met elkaar. Een belegger handelt niet alleen. Er is een verschil in beleggers zoals particulieren en institutionele beleggers. De reden waarom mensen beleggen is meestal om er meer geld mee te verdienen.
Speculanten zijn mensen die op kortetermijnwinsten uit zijn. Ze kopen een aandeel goedkoop om daarna het weer duurder te maken. Je hebt ook de langetermijnbeleggers die kopen aandelen om het lang in hun portemonnee te houden. Ze doen dat hoe langer ze de aandelen hebben hoe duurder ze worden met de jaren. Eigenlijk willen ze het jaarlijkse dividend.
Dividend is een gedeelte van de jaarwinst ofwel de nettowinst dat de aandeelhouder wordt uitgekeerd. je kan dividend uitgekeerd krijgen als contant of Stockdividend.: Het dividen wordt in aandelen uitgekeerd. Er kan ook soms een dividend worden gekozen door te splitsen.

Onder institutionele beleggers vallen beleggingsfondsen, pensioenfondsen, banken, verzekeringsmaatschappijen en beursvennootschappen. Deze trekken spaarmiddelen van klanten aan.
Het is nodig voor de maximale verspreiding en voor de veiligheid dat de instellingen geld in steken.

Wat zijn de begrippen aandelen, obligaties & opties?

Aandelen zijn eigendomsbewijzen van een onderneming. Als je een aandeel koopt ben je dus voor een stukje eigenaar van dat bedrijf.
Aandelen geven naast het recht op een deel van de toekomstige winsten ook stemrecht. Als op aandeelhoudersvergaderingen wordt gestemd, heeft degene met de meeste aandelen ook de meeste stemmen. Bij grote ondernemingen is er meestal een Raad van Commissarissen. Deze houdt toezicht houdt op de Raad van Bestuur, die de dagelijkse leiding heeft. Vaak is het zo dat als je een bepaalde hoeveelheid aandelen bezit, je ook inspraak hebt bij de benoeming van commissarissen.

Een andere belangrijke manier is het uitgeven van obligaties.
In plaats van naar een bank te gaan is het voor een bedrijf vaak goedkoper om een grote lening direct op de kapitaalmarkt te plaatsen. Dat gebeurt door middel van obligaties. Een obligatie is dus gewoon een lening, en wordt daarom ook wel obligatielening genoemd.
Het bedrag dat een bedrijf wil hebben wordt onderverdeeld in kleinere eenheden en net als aandelen op papier gedrukt (de feitelijke obligatie). Op dat papier staat het geleende bedrag vermeld. Dit bedrag wordt aan het eind van de looptijd van de obligatie weer terugbetaald aan de houder ervan. Daarnaast zijn er op veel obligaties coupons te vinden. Dat zijn kleine stukjes papier die je van de obligatie kunt afscheuren. Bij de meeste obligaties wordt jaarlijks een rentebedrag betaald. De coupon dient dan om het rentebedrag te ontvangen. Voor elk jaar van de looptijd is er een coupon te vinden op de obligatie.
Obligaties worden veel uitgegeven door de Nederlandse overheid. Deze worden overheidsobligaties genoemd. Omdat deze obligaties bijna zonder risico zijn, worden ze door veel banken aangehouden als reservemiddel. Kleinere bedrijven en overheden van minder kapitaalkrachtige landen geven soms ook obligaties uit. Omdat bij deze obligaties het risico groter is, wordt er een hogere rente vergoed. Deze vorm van lenen wordt vaak toegepast door de overheid en grote bedrijven.

Een optie is een contract tussen een koper en verkoper. Een optie geeft aan de koper het recht om iets te kopen (calloptie) of te verkopen (putoptie), terwijl voor de tegenpartij, de verkoper, een plicht ontstaat om respectievelijk te verkopen of te kopen. Makkelijker gezegd: een optie is dat je het recht koopt om een prijs van een aandeel vast te houden. Dit recht wordt verkregen tegen betaling van een vergoeding; de optiepremie.

Een optie geld voor een bepaalde periode en in die periode kan je gebruik maken van de optie. Waarom worden opties gebruikt? Omdat je er winst op kan maken.
Om een optie te hebben betaal je premie. Op elke markt komt de prijs door vraag en aanbod tot stand, en dat geldt ook voor de optiekoers. De optiekoers is gelijk aan de premie die mensen voor de optie moeten betalen.

De index en het beursjargon

Met de indexcijfer geeft een gemiddelde aan waaraan je kan zien hoe een bepaalde grootheid zich ontwikkelt in een bepaalde tijd. Je doet dat door middel van een basisjaar vast te stellen en dat cijfer op 100% . De verandering van de waarde van dat indexcijfer laat zien hoe alles is verander in de bepaalde tijd sinds de indexcijfer is ingevoerd.
We nemen als voorbeeld de AEX- indexcijfer. Het AEX- indexcijfer is het gemiddelde van de koersen van 25 grote fondsen. de belangrijkste fondsen zijn Heineken, ING, Koninklijke olie, KPN, Philips, TNT post en Unilever.
Als er wordt gezegd na sluitingstijd van de beurs op de tv of radio dat de beurs met 10 peuten hoger is gesloten dan betekent dat de index 10 punten hoger is geworden, maar blijft het gemiddelde, De stijging van de AEX- index is geen garantie voor bedrijven die erbij horen en de ene doet het beter dan de andere.

Beursjargon

Op de beurs worden er beurstermen van de fondsen geschreeuwd of gezegd omdat het veel sneller en makkelijker is. Dit omdat het zo snel gaat en er moet gekocht en verkocht worden.

Kopen = van jou
Verkopen = voor jou
Stijgende markt is Bullmarket want de beurs is Bullisch
Dalende markt is Bearmarket want de beurs is Bearisch.
Hoogovens => Ovens
Klm => Klemmen
Koninklijke Olie => Olies
Philips => Flippen
Unilever => Uni’s
Long positie = degene die aandelen bezitten
Short = aandelen verkopen die je niet hebt
never sell on a strike = nooit verkopen tijdens een staking van een bedrijf
verdisconteerd = slechte nieuws was allang bekend en zit in de koers

Er wordt ook wel eens gesproken van een dunne markt dat wil zeggen dat is een beurs waar weinig omzet is. Meestal begint dat op de maandagmorgen. De beleggers bedenken een strategie om voor de rest te gaan bepalen. Er komen vaak op zo’n markt uitschieters voor. Dat grote bewegingen in de koers, die ontstaat als er een beetje vraag of een beetje aanbod is in de dunne markt wat leidt tot koersafwijkingen.
Dow Jones en de Nikkei

Dow Jones
Deze index is ontwikkelid door Charles H. dow. Hij was een financieel journalist, econoom en ondernemer en richtte samen met Edward D Jones in 1882 de firma Dow Jones & company op.
in 1884 werd de eerste beursindex gepubliceerd door elf aandelen bij elkaar optellen en delen door elf. De index was het gemiddelde van de elf aandelenkoersen
De Dow Jones wordt bepaald door de koersen van 30 aandelen. Nu zijn er ongeveer 240 aandelen.
behalve de Dow Jones is er ook een andere veel gebruikte in deze namelijk de S&P500, Standard & Poor hebben deze markt opgericht en bestaat uit 500 bedrijven.
Nasdaq is Amerikaans elektronisch schermenbeurs voor kleine ondernemingen. De handel is tegenwoordig geautomatiseerd.

Nikkei
Nikkei is één van de grote beurzen ter wereld en is in Tokio. Er is in deze indez meer dan 200 Japanese bedrijven opgenomen. De Nikkei is belangrijk voor de aziatische financiële wereld van groot belang.
Hongkong heeft de beursindex genaamd Hang Seng die ook belangrijk is voor de aziatische wereld.

REACTIES

J.

J.

heb je hier ook nog foto's op deze site

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.