Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Film en boekvergelijking: De Tweeling

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover De tweeling
Shadow
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1300 woorden
  • 7 februari 2009
  • 74 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
74 keer beoordeeld

Boekcover De tweeling
Shadow

In De tweeling ontmoeten twee bejaarde vrouwen, een Duitse en een Nederlandse, elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het kuuroord Spa. Wat ze dan nog niet weten is dat ze samen een al in de kindertijd gescheiden tweeling vormen.

De volstrekt verhollandste Lotte, die tijdens de oorlog joodse onderduikers heeft beschermd, staat wantrouwig tegenover haar her…

In De tweeling ontmoeten twee bejaarde vrouwen, een Duitse en een Nederlandse, elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het kuuroord Spa. Wat ze dan nog niet weten is dat ze…

In De tweeling ontmoeten twee bejaarde vrouwen, een Duitse en een Nederlandse, elkaar bij toeval in het Thermaal Instituut van het kuuroord Spa. Wat ze dan nog niet weten is dat ze samen een al in de kindertijd gescheiden tweeling vormen.

De volstrekt verhollandste Lotte, die tijdens de oorlog joodse onderduikers heeft beschermd, staat wantrouwig tegenover haar hervonden tweelingzus, maar ze wordt door de verhalen van Anna geconfronteerd met de keerzijde van haar eigen werkelijkheid: het leiden van gewone Duitsers in oorlogstijd.

De tweeling – een van de grootste Nederlandse literaire successen aller tijden – is een aangrijpende roman over het doorwerken van het verleden en werd verfilmd door Ben Sombogaart. Het boek heeft een aanzienlijke rol gespeeld bij een veranderende houding van de Nederlanders in hun denken over de Duitsers.

Film en boekvergelijking: De Tweeling
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Film en boek vergelijking De tweeling

Inleiding: Ik heb het boek gelezen en de film bekeken. Veel van mijn familie en vrienden hebben dit boek gelezen, ze vonden het een mooi verhaal en ook een aanrader. Daardoor leek het mij een goed idee om dit boek te gaan lezen. Verder hoor zie je ook veel recensies over de film en was het de laatste tijd wel een hot item. Ik had het boek van iemand cadeau gekregen en later de DVD er bij gekocht zodat ik het boek en de film kan gaan vergelijken.
Informatie over schrijver en regisseur: Ben Sombogaart werd geboren op 8 augustus 1947 in Amsterdam. Hij heeft meerdere films gemaakt zoals: Puk van de Petteflet die vorig jaar uit is gekomen. Allemaal tuig een drama verhaal uit 1982. En Ibbeltje die ook in 2004 uit

is gekomen en wat een avontuur verhaal is. Zijn genres zijn: drama, komedie en avontuur.
Tessa de Loo heet eigenlijk Tineke Duyvené de Wit, ze is geboren op 15 oktober 1946. En woont in Portugal. Haar debuut was met het boek De meisjes van de suikerwerkfabriek uit 1983. Haar genres zijn: korte verhalen en roman.
Verhaal: Lotte en Anne worden geboren in Duitsland, hun ouders zijn overleden. Anna komt in Duitsland bij haar familie. Die wonen
op een boerderij en Anna moet daar heel hard werken. Lotte komt in Nederland te wonen bij een hele rijke familie waar ze erg wordt
verwend. De tweeling wil elkaar zien. Maar hun
verzorgers vertellen hun dat de ander dood is, wat helemaal niet zo is. Ze schrijven brieven maar krijgen geen antwoord. Dit komt omdat de ‘’ouders’’ van Lotte de brieven achter houden.

*Tineke Duyvené de Wit
Later kwam Hitler in beeld, het gezin waar Anna in leefde was tegen Hitler maar Anna had een vriendje die een SS-er was. Haar oom kwam hier achter en sloeg haar in elkaar. Toen ging Anna snel het huis uit en ging werken als dienstmeisje. Anna was heel slim maar mocht nooit naar school gaan van haar oom omdat ze haar nodig hadden op de boerderij. Op een dag word er aangeklopt bij het huis waar Anna werkt. Het is de politie en wil haar steriliseren omdat ze zwakzinnig is. Ze maakt hen duidelijk dat ze dit niet is en zet ze de deur uit. Ze gaat weg bij dit gezin en ontvangt een brief van Lotte. Ze spreken na een tijdje af bij het station. Ze blijft een nacht bij Anna slapen. Als ze afscheid nemen vraagt ze aan Anna of ze naar Nederland komt. Lotte laat een foto zien van haar joodse vriend. Toen begon Anna te lachen en zei; ik dacht even dat hij joods was. Dan wordt Lotte verdrietig en vertrekt.
Later schrijft Anna weer een brief naar Lotte en schrijft dat ze over drie weken komt. Maar Lotte schrijft niet terug ze wil niks meer met Duitsland te maken hebben. Anna krijgt een vriend, een SS-er. Ze trouwt met hem en wil graag een kind. Maar ze kan niet meer zwanger raken door de keer dat ze in elkaar is gelagen door haar oom. In 1945 komt haar man om bij een gevecht.

De joodse vriend van Lotte is meegenomen en werd gedeporteerd naar een concentratiekamp. Later krijgt ze bericht dat hij is vermoord in Mauthausen.
Na de oorlog komt Anna bij Lotte in Nederland op bezoek, op dat moment heeft Lotte een nieuwe man en heeft ze een baby. Ze wil niks meer met Duitsers te maken nadat haar eerste vriendje is vermoord door de Duitsers. Als ze Anna hoort praten zegt ze dat ze die taal niet meer wil horen. Anna vertrekt weer.
Later ontmoeten de vrouwen op oudere leeftijd elkaar op een kuuroord in Spa. In het begin hebben ze geen begrip voor elkaar maar later als ze allebei hun eigen verhaal hebben verteld dan begrijpen ze elkaar wel.


*Ben Sombogaart
Boek/Film vergelijking: Het boek en de film beginnen allemaal op dezelfde manier, ze ontmoeten elkaar in het kuuroord. En dan zie/lees je telkens flashbacks, stukjes van vroeger tussendoor. Er zijn ook drie fases, die zijn duidelijk te merken in het boek als in de film. De fases: het interbellum, de oorlog en de vrede, hierin maken ze totaal verschillende dingen mee en bekijk je de oorlog van twee kanten.
Nu ga ik de scène vergelijken dat Lotte Anna gaat opzoeken in Keulen. Ik vertel eerst hoe het in het boek staat beschreven. Lotte had zich voorgesteld hoe het geweest zal zijn als ze Anna weer ontmoet. Ze hadden afgesproken elkaar op het perron te zien en elkaar herkennen aan het zwaaien met een zakdoek. Lotte had al voor zichzelf een beeld geschetst hoe het zou gaan.
Ze dacht dat ze met haar zakdoek zou wuiven en daarna haar zuster in de armen te vallen. Maar in realiteit ging dit heel anders. Ze stak de zakdoek schutterig omhoog en hoorde zachtjes achter zich haar naam. Ze keek om en zei: Anna? Anna knikte bevestigend en gaf haar een hand. Ze pakte haar koffers aan en liepen naar de tram. In de tram begonnen ze elkaar te verwijten waarom ze elkaar achttien jaar lang niet hadden geschreven. Ze zeiden allebei dat ze dit wel gedaan hadden maar geloofde elkaar niet. Dit kwam omdat de vader van Lotte alle brieven verstopten voor Lotte en de brieven van Lotte ook niet op de post deden. Later zei Anna dat ze niet wist wat ze nu met Lotte aan moest, ze zei dat ze geen familiegevoel had. Anna vertelde dit op een geïrriteerde toon en Lotte voelde zich geïntimideerd. Maar Lotte hield vol om bij Anna te blijven en niet de trein naar huis te pakken. In die tijd werkte Anna bij een gravin en gingen ze daar ook heen. Het was Slivester en er waren veel gasten die daar gingen drinken. Anne en Lotte gingen slapen en het enige wat Anna zei was Gutte Nacht. Na die dag veranderde alle gedachtes van Lotte de vraag ‘’hoe zou Anna zijn?’’ was veranderd in ‘’wie is Anna?’’. De volgende dag werkt Lotte met Anna mee. Ze blijft daar nog een nacht slapen maar Anna werkt die nacht door. De volgende ochtend vertrekt Lotte weer naar huis en Anna geeft haar alleen een hand.
In de film gaat de scène heel anders. Bij de ontmoeting begint het al ze lachen naar elkaar en omhelzen elkaar het is wel een klein beetje onwennig. Het stukje in de tram is eruit gelaten. En zie je dat ze samen die avond in bed slapen en met elkaar praten, Lotte geeft zelfs een cadeautje aan Anna. Dit is dus heel anders dan in het boek. Bij het afscheid in de film vraagt Anna aan Lotte om een foto van haar vriendje. Deze laat Lotte zien en dan moet Anna lachen en Lotte snapt niet waarom. Anna zegt: ‘’ik dacht even dat hij een jood was’’. Lotte valt stil en vertrekt dan ook meteen.
Je ziet dat dit allemaal heel anders is dan in het boek. In het boek krijg je eigenlijk medelijden met Lotte, omdat Lotte met alle goede bedoelingen erheen gaat en Anna haar volkomen negeert. In de film krijg je eerder medelijden met Anna omdat die hard moet werken voor de gravin en al gewend is aan wat de Duitse gasten allemaal bij de dienstmeisjes flikken, zoals op de kont slaan en dat soort dingen. Lotte schrikt hier heel erg van en Anna blikt of bloost er niet meer van.

Wat ook opvalt in de film is dat Anne en Lotte juist wel aardig tegen elkaar doen.
Mijn ontwikkeling: Het heeft mij cultureel verbreed omdat ik nog nooit een scène zo heb vergeleken en zo kon ik goed zien wat de regisseur allemaal veranderd in een film en wat hij weglaat.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Film en boekvergelijking: De Tweeling"