Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Wezels

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 577 woorden
  • 18 februari 2009
  • 41 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 41 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Werkstuk wezels
Hoofdstukken:
Inleiding
De wezel
Leefgebied
Wat cijfers
Territorium
Voedsel
Aantallen

De wetenschappelijke naam voor wezel is Mustela Nivalus.
In het engels is het weasel.
De wezel is een marterachtige, net als de hermelijn, bunzing, nerts en de boom- en steenmarter.
De wezel is het kleinste roofdier dat er in Europa bestaat.
Hij is heel erg slank en uitgerekt en hij heeft korte snelle pootjes. Zijn bovenkant is roodbruinachtig en zijn onderzijde (vanaf zijn kin tot tussen zijn achterpootjes) is geheel wit. Vaak heeft hij ook nog een klein bruin vlekje aan zijn mondhoek. Zijn staartje is ook roodbruin zonder ook maar één vlekje wit.
In koudere streken zoals in bijvoorbeeld Rusland en Noord-Canada,Groenland en IJsland wordt hij in de winter helemaal wit.


De wezel leeft overal ter wereld behalve in Australië, Antarctica, Madagaskar en stukken van Oceanië. Hij leeft dus ook in Europa;
alleen niet in Ierland. Hij leeft in holen die hij heeft gestolen van muizen en dan voorname-
lijk woelmuizen. Dat is een muizensoort die ondergronds leeft. Dat stelen
doet hij door de muis op te
eten (jawel hij eet muizen). Als
hij ratten en konijnen eet en hij heeft nog geen burcht of hol dan gaat hij er vaak zelf in wonen maar hij kan ook gewoon in een oud gebruikt hol gaan wonen. En omdat hij zo slank is, kan hij er zelf in leven.


De wezel heeft, net als veel andere dieren een territorium.
De mannetjeswezel heeft een territorium van ongeveer 1 tot 25 hectare.
Het territorium van het vrouwtje is veel kleiner, vaak maar 1 tot 15 hectare.
Maar hoe groot zijn of haar territorium is hangt af van de hoeveelheid voedsel.

Meestal vindt hij op zijn territorium
muizen, ratten, mollen, insecten, kleine vogels en eieren. Als hij veel voedsel op een plek vindt dan heeft hij of zij niet zo`n groot territorium nodig, want dan heeft hij niet zoveel plaats nodig om te jagen. Is er weinig voedsel dan heeft hij of zij een groot territorium nodig om in te jagen. Uiteraard bewaakt de wezel zijn territorium goed en vindt hij het niet leuk als er een indringer is.

De wezel is het kleinste roofdier dat er bestaat.
‘’Roofdier’’ zegt het al, de wezel eet vlees.
En wat eet hij nou precies?
De wezel leeft voornamelijk van muizen.
Want van alles wat hij op een dag eet,
bestaat 86% uit muizen.
Soms achtervolgt hij de muis bijna door heel zijn hol, soms gaat hij ook in het muizenhol wonen. Hij eet ook wel eens niet al te grote ratten, hazen en konijnen (ook bij de 3 vorige genoemde dieren gebruikt de wezel soms hun holen). Hij eet ook kikkers, insecten en kleinere vogels. Ook lusten ze de eieren van (die) vogels wel als toetje.
Al hun voedsel vinden ze in hun territorium dat zwaar beveiligd wordt door de wezel zelf.

Ondanks dat de wezel bijna overal voorkomt
bestaan er niet zoveel meer.
Dat komt omdat de wezel héél véél vijanden heeft. Denk maar eens aan katten, uilen, vossen en anderen roofdieren.
Maar wat (helaas) voor veel dieren geldt, geldt ook voor de wezel.
Want wat is nou de grootste vijand van de wezel?
De mens!!
Waarom? Omdat de biotoop van de wezel wordt verwoest (overal waar voedsel is).
En het gevolg hiervan is, dat er niet genoeg voedsel is om in leven te blijven.
En door al die gevaren wordt de wezel gemiddeld maar één jaar oud.
Je kunt je dus wel voorstellen dat er niet zo veel wezels meer overblijven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Erg kort dat wel

11 jaar geleden