Parkinson

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 377 woorden
  • 6 januari 2003
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
49 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

1. Waarom hebben jullie voor deze ziekte gekozen?

Veel mensen hebben de ziekte van Parkinson, en het leek ons interessant om het daarover te hebben.

2. Waardoor wordt deze ziekte veroorzaakt?

De ziekte van Parkinson ontstaat door een tekort aan het stofje dopamine in bepaalde diep gelegen gebieden van de hersenen, de zogenaamde zwarte kern. In deze gebieden regelen de hersenen de automatische bewegingen. Daarvoor moeten verschillende hersencellen met elkaar communiceren, dit gebeurt met behulp van stofjes die neurotransmitters (boodschapperstofjes) worden genoemd. Bij de ziekte van Parkinson gaan de hersencellen in deze gebieden kapot en ontstaat er een tekort aan de neurotransmitter dopamine. Pas als 80% van de hersencellen in de zwarte kern kapot is, ontstaan de verschijnselen van de ziekte van Parkinson. De oorzaak waarom deze hersencellen kapot gaan is niet bekend. Wel bestaat er een familiaire aanleg voor het krijgen van de ziekte van Parkinson. Parkinsonisme kan veroorzaakt worden door meerdere beroertes, door medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van psychose of onrust bij ouderen, door een te veel aan hersenvocht in de hersenen, na een infectie van de hersenen, of door andere meer zeldzame hersenziekten.

3. Is er een incubatietijd?

Bij de ziekte van Parkinson is geen incubatietijd.

4. Is de ziekte besmettelijk?

De ziekte is niet besmettelijk. Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor de ziekte. De Ziekte van Parkinson is chronisch en de klachten nemen meestal in de loop van de tijd toe. De patiënt overlijdt niet aan de Ziekte van Parkinson.

5. Hoe is het verloop van de ziekte?

Heel erg.

6. Hoe is de ziekte te behandelen of te genezen?

De ziekte van Parkinson is niet te genezen maar wel te behandelen. De behandeling is dan ook gericht op het verminderen en verlichten van de klachten. Meestal start de behandeling met medicijnen en eventueel oefeningen om de controle van het lichaam zoveel mogelijk te stimuleren. Om een optimaal resultaat te bereiken met zo min mogelijk bijwerkingen wordt meestal een combinatie van medicijnen gegeven.

7. Komt de ziekte veel voor?

Van de mensen van 55 jaar en ouder lijdt 1,4% aan de ziekte van Parkinson. Van de ouderen tussen de 85 en 95 jaar lijden 4 op de 100 personen aan die ziekte. Dit is veel meer dan tot voor kort werd aangenomen. Vooral bij oude mensen wordt de ziekte vaak niet herkend

REACTIES

J.

J.

Bedankt dat je dit verslag op internet hebt gezet, dit is een moeilijk onderwerp!

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.