leukemie Motivatie Ik heb dit onderwerp gekozen omdat deze ziekte vooral bij kinderen van mij leeftijd en jonger voorkomt en omdat een jongen die bij mij op de basisschool in de klas heeft gezeten deze ziekte heeft gehad. Ook heb ik ervoor gekozen omdat ik er nog niet veel vanaf weet. Inleiding
Leukemie werd in voor het eerst beschreven door Rudolf Virchow, één van de grootste Duitse pathologen uit de negentiende eeuw. Leukemie is een ernstige vorm van bloedkanker. Bij leukemie is er sprake is van een tumor die uitgaat van een bepaald type cellen in het bloed, namelijk de witte bloedcellen. Bij leukemie vermenigvuldigen de witte bloedcellen zich ongecontroleerd en in de verkeerde richting. Hierbij verstoren zij de normale samenstelling van het bloed. Het aantal rode bloedcellen neemt af (anemie), terwijl het aantal bloedplaatjes vaak sterk afneemt (trombocytopenie). De oorzaak van deze ongecontroleerde deling is een genetische verandering die is opgetreden in een beenmergcel, waardoor deze afwijkende bloedcellen gaat produceren. Die afwijkende bloedcellen reageren niet meer op signalen om de aanmaak te remmen wanneer er voldoende cellen zijn. In de bloedbaan komen hierdoor afwijkende cellen en ook te veel cellen. Door deze woekering van abnormale cellen komt de productie van de normale bloedcellen in het gedrang. In het beenmerg begint de ontwikkeling van de witte bloedcellen, in de thymus worden de witte bloedcellen afgemaakt. Dit wordt verstoord doordat in het beenmerg de productie van de witte bloedcellen in het gedrang komen door de woekeringen van de abnormale cellen. Eerst zit er alleen in het beenmerg te veel van de onrijpe bloedcellen. Later komen die onrijpe cellen in de bloedbaan, en dan ook in de organen. Bepaalde weefsels raken dan overvol met abnormale cellen. Hierdoor vergroten de lymfeklieren, de milt en/of de lever. Soorten leukemie
Je hebt verschillende soorten leukemie. De indeling van de leukemie is gebaseerd op de mate van rijping van de abnormale cellen. Het onderscheid is van belang voor de behandeling en de vooruitzichten. Acute leukemie: de bloedcellen rijpen niet uit en er vindt in een korte tijd een ophoping van onrijpe cellen plaats. De klachten treden al binnen een paar weken op. Deze sneller verlopende vorm van leukemie komt ook vooral bij kinderen voor. Als acute leukemie niet binnen 1 en 2 jaar behandeld wordt dan kan het dodelijk zijn. Chronische leukemie: de cellen rijpen nog redelijk goed uit. Het kwaadaardige proces verloopt heel langzaam, waardoor er voor lange tijd nog geen klachten zijn. Deze langzame vorm van leukemie heeft door zijn langzame ontwikkeling betere vooruitzichten. Hiernaast wordt er bij leukemie ook nog onderscheid gemaakt op basis van het celtype van de abnormale witte bloedcel. Je hebt lymfatische en myeloïde leukemie. De meest voorkomende leukemie soorten zijn: - acute lymfatische leukemie (ALL) - acute myeloïde leukemie (AML) - chronische lymfatische leukemie (CLL) - chronische myeloïde leukemie (CML) Elke soort heeft z'n eigen behandeling en ook het verloop van de ziekte kan bij elke vorm anders zijn. De verschillende soorten kunnen op elke leeftijd en geslachten voorkomen. Acute, chronische leukemie en andere soorten bloedkanker, beenmergkanker en lymfekanker veroorzaakten 50% van alle sterfgevallen door kanker bij mensen onder de 30 jaar. De historie en ontwikkeling
Leukemie werd in 1845 voor het eerst genoemd en beschreven door Rudolf Virchow, één van de grootste Duitse pathologen uit de negentiende eeuw. De laatste 10-20 jaar hebben ze in het wetenschappelijk onderzoek steeds meer onderzoek gedaan naar verbeteringen van de behandelingen. De behandeling van leukemie gaat steeds meer vooruit. Behandelingen in het wetenschappelijk onderzoek van nu: Het DNA-onderzoek geeft afwijkingen aan die kenmerkend zijn voor een bepaald soort leukemie. Na dit onderzoek kan de patiënt een gerichter behandeling krijgen en dan zijn de resultaten van de behandeling betrouwbaar vast te stellen. Er wordt nu voorzichtig begonnen met een behandeling waarin een cytostaticum gekoppeld is aan antistoffen. Het cytostaticum met antistoffen gaat dan gericht op zoek naar leukemiecellen om die dan te vernietigen. Hierdoor worden de normale cellen gespaard. Ook is er een type acute myeloïde leukemie waarbij het mogelijk lijkt om met een vitamine A-preperaat remissie (verminderen/wegblijven) te bereiken. De leukemiecellen worden hierdoor tot uitrijping gedwongen en verliezen daarmee hun vermogen tot kwaadaardige deling. Bij patiënten met chronische myeloïde leukemie wordt nu onderzocht of de behandeling met een zogeheten signaalremmer goed werkt. Het signaal dat de cel tot continue deling aanzet wordt dan beïnvloed. De ongeremde deling van de cel wordt dan afgeremd. Klachten
Acute leukemie:
Bij acute leukemie ontstaan er klachten in korte tijd bij iemand die tot voor een paar weken nog gewoon alles kon.
Acute leukemie begint met de verschijnselen:
- Bleekheid
- Moeheid
- Spontane bloedingen
- Terugkerende of niet genezende infectie
- Koorts
Moeheid, bleekheid, en ook kortademigheid en hartkloppingen zijn klachten die optreden door bloedarmoede. Deze bloedarmoede ontstaat door een tekort aan rode bloedcellen.
Door een tekort aan bloedplaatjes hebben wondjes de neiging om sneller en langer te bloeden. Je hebt kan dan bijvoorbeeld bloedend tandvlees, blauwe plekken, overvloedige menstruaties en puntvormige bloedinkjes in de huid, met name op de benen.
Als gevolg van niet goed functionerende witte bloedcellen ontstaat een grotere kans op infecties, bijvoorbeeld in de keel, de luchtwegen of de urinewegen. Soms heeft de patiënt alleen last van koorts en nachtzweten, zonder dat duidelijk is waar dat door veroorzaakt wordt.
Als een patiënt al een tijdje acute leukemie heeft kunnen er klachten optreden als gevolg van ophoping van leukemiecellen in organen.
Bij acute lymfatische leukemie komen er lymfeklierzwellingen en vergroting van milt en lever.
Bij acute myeloïde leukemie kan het tandvlees gaan zwellen, en de patiënt kan botpijn krijgen en hoofdpijn.
Chronische leukemie:
Chronische leukemie begint zo langzaam, dat je er in het begin niets van merkt. De patiënt voelt zich helemaal niet ziek. Het gebeurd dan ook wel eens dat de chronische leukemie bij toeval ontdekt wordt, bij bijvoorbeeld een medische keuring.
De overmatige deling van bloedcellen gaat heel geleidelijk, waardoor het zo langzaam gaat. Als een patiënt klachten krijgt heeft de patiënt de ziekte vaak al enkele jaren.
Als de diagnose wordt gesteld is al vaak het gezonde beenmerg voor een deel verdrongen. Dat komt door de overmatige aanmaak van de afwijkende witte bloedcellen. Ook kunnen het tekort aan rode bloedcellen en het tekort aan bloedplaatjes klachten veroorzaken.
Bij chronische myeloïde leukemie staan deze verschijnselen op de voorgrond:
- bloedarmoede en de klachten die hierdoor veroorzaakt worden (b.v. moeheid)
- zwelling van de milt
Bij chronische lymfatische leukemie zijn deze verschijnselen op de voorgrond:
- zwelling van de lymfeklieren in de hals, de oksels en/of de liezen
- zwelling van de milt
- infectie van de bovenste luchtwegen
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
L.
L.
vet goed! ik heb hem gebruikt voor mij eigen werkstuk en heb hierdoor een lekker hoog cijfer!! bedankt
9 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ik heb hier voor een 8 gekregen maar ik ben wel flauwgevallen
8 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Heeeel erg bedankt! Ik moet mijne 9 januari al inleveren, e heb bijna niks gedaan. Super bedankt! (:
8 jaar geleden
Antwoorden