Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hormonale methoden

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 795 woorden
  • 1 februari 1999
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De pil *Combinatiepil, bevat oestrogeen en progesteron. Het oestrogeen hormoon zorgt ervoor dat de eisprong plaatsvindt. Als er toch een eisprong plaatsvindt, dan is er nog altijd het progesteron hormoon die het slijm in de baarmoederhals zo taai maakt, dat het voor de zaadcellen bijna onmogelijk is om bij de eicel te komen. Er bestaan verschillende combinatiepillen: *Eénfasepil, in elke tablet zit dezelfde hoeveelheid oestrogeen en progesteron. Tegenwoordig zit er wel minder hormonen in dan vroeger, vroeger zat er ongeveer 50-100 microgram oestrogeen in een tablet, tegenwoordig maar 40 microgram. Ook de anti-acnepil is een éénfasepil, deze dient als behandeling voor acne en gaat ook gewoon zwangerschap tegen. *Meerfasepil, tijdens de cyclus verandert de hoeveelheid hormonen in het bloed voortdurend. Bij de meerfasepil wordt hier rekening mee gehouden. Er bestaan 2 meerfasepillen: de tweefasepil en de driefasepil. De driefasepil imiteert de natuurlijke schommelingen het beste en wordt het meest voorgeschreven. De strippen bevatten 2 of 3 kleuren en de hoeveelheid oestrogeen en progesteron verschilt per kleur. Enkele
voordelen van de pil: *Zeer betrouwbaar als anticonceptiemiddel, mits het goed gebruikt wordt. Let op! De betrouwbaarheid is verminderd bij diarree en overgeven. *Regelmatige en voorspelbare menstruatie. *Minder bloedverlies en daardoor minder kans op bloedarmoede. *Weinig of geen menstruatiepijn. *Stoort niet bij het vrijen. *Bescherming tegen kanker van de baarmoeder en de eierstokken. Deze bescherming houdt nog stand 5-10 jaar na het stoppen met de pil. *Minder acne (anti-acnepil) Enkele nadelen van de pil: *Elke dag innemen. *Alleen op recept verkrijgbaar. *Mogelijk in het begin bijwerkingen, zoals: toegenomen eetlust, misselijkheid en tussentijdse bloedingen. *Er kunnen op langere termijn bepaalde bijwerkingen of complicaties optreden. *biedt GEEN bescherming tegen geslachtsziekten, waaronder aids. Wanneer kunnen meisjes met de pil beginnen? Zodra een meisje vruchtbaar is (vanaf de eerste menstruatie) kan bescherming tegen zwangerschap nodig zijn. Een jong meisje kan dus vanaf dat moment om die, of andere redenen met de pil beginnen. Bijvoorbeeld om de menstruatiecyclus te reguleren. Kan elke vrouw de pil gebruiken? De meeste vrouwen kunnen de pil zonder bezwaar gebruiken, behalve mensen met hart- en vaatziekten, leverziekten en borstkanker. Bloeddrukpatiënten en rookster ouder dan 35 jaar geeft pilgebruik een hoger risico op hart- en vaatziekten, trombose en prop in een bloedvat. Deze vrouwen moeten daarom een keer per jaar een algemeen controle-onderzoek laten doen, bij gezonde vrouwen vindt men dat niet nodig. Andere alternatieven voor de pil Een andere pil is de minipil: bevat alleen progesteron. Door deze pil vindt er nog wel een eisprong plaats, maar kunnen de zaadcellen niet door de baarmoederhals heen doordat er een taaie slijmprop wordt gevormd bij de baarmoederhals. Een groot nadeel van de pil is de dagelijkse inname. De meeste ongewenste zwangerschappen bij pilgebruiksters komen doordat vrouwen de pil soms vergeten. Hiervoor is de prikpil een oplossing. Deze bevat net zoals de minipil alleen progesteron die zorgt voor een taaie slijmprop in de baarmoederhals. Daardoor is hij wel iets minder betrouwbaar dan de "gewone pil". De prikpil is eigenlijk geen echte pil, maar een prik. Deze hoeft maar eens in de 3 maanden ingespoten te worden.
De pil voor de man Er is een onderzoek bezig naar de mannelijke versie van de pil. Ook bij deze pil gaat het om toevoeging van hormonen, het mannelijk hormoon: testosteron. Hierdoor wordt de productie van zaadcellen stilgelegd. Omdat het innemen van de mannenpil via de mond de lever beschadigd, zal het waarschijnlijk nooit een pil worden, maar er wordt nog onderzoek naar gedaan. Waarschijnlijk zal hij na 2000 verkrijgbaar zijn. Norplant Een heel ander alternatief is Norplant. Deze bevat een heel ander hormoon: levonorgestrel. Deze zorgt ook dat er geen eisprong meer plaatsvindt en dat het slijm wordt verdikt, alleen nu worden er 6 capsules, zo groot als een lucifer in de bovenarm geplaats. De capsules geven dan op hun beurt hormonen af. De vrouw is dan voor vijf jaar beschermd tegen zwangerschappen. Norplant is niet in Nederland verkrijgbaar, maar wel in Zweden, Finland en veel ontwikkelingslanden. Er komt misschien wel een variant die waarschijnlijk Implanon gaat heten. De nadelen zijn dat het door een getrainde arts ingebracht moet worden. Het spiraaltje Het spiraaltje is een klein voorwerp van plastic en koperdraad dat door een arts in de baarmoeder wordt geplaatst. Het kan daar wel 5 jaar blijven zitten. Het spiraaltje zorgt ervoor dat de zaadjes hun beweeglijkheid verliezen. Ze kunnen dan niet doordringen tot de eicel. Ook gaat het spiraaltje innesteling tegen, als het toch bevrucht zou raken. Het spiraaltje is iets minder betrouwbaar dan de pil, maar toch heel betrouwbaar. Het is belangrijk dat je een keer per maand het draadje controleert. Je kunt ook beter geen tampons gebruiken, omdat je dan misschien het spiraaltje uit de baarmoeder zou kunnen trekken. Ook kunnen er buikkrampen, rugpijn of tussentijdse bloedingen optreden. Het spiraaltje biedt geen bescherming tegen geslachtsziekten, zoals AIDS.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.