Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De pil

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1214 woorden
  • 13 maart 2005
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
65 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding: Hoe werkt de pil? Wat maakt de pil onbetrouwbaar? Effect van andere medicijnen op de betrouwbaarheid van de pil
Pil vergeten! Wat nu? De pil & mogelijke zwangerschap
Voordelen van de pil
Nadelen van de pil
Voor welke vrouwen is de pil niet geschikt? De pil en trombose Hoe werkt de pil?? De pil werkt op een paar manieren: 1: Die maakt het slijm bij de baarmoeder wat dikker en de gevolgen daar van zijn dat er moeilijker zaadcellen uit de vagina in de baarmoeder kunnen zwemmen. 2: door de pil onderdrukt de maandelijkse eisprong. Omdat er dan geen eitje vrijkomt dus kan er ook geen bevruchting plaatsvinden. 3: Zij verandert de baarmoederwand, waardoor een bevrucht eitje zich niet kan nestelen. Doordat de pil op verschillende manieren bescherming biedt, is het een uiterst betrouwbaar voorbehoedsmiddel. Wat maakt de pil onbetrouwbaar? De pil is voor 99,5 tot 99,9 procent betrouwbaar maar voor de andere percentage is er 3% van alles vrouwen in Nederland die toch zwanger raakt maar in de meeste gevallen licht het aan de vrouw zelf dat ze de pil te weinig slikt. En het vertrouwen neemt sterk af als je : • één of meer pillen vergeet. Tussen twee pillen mag nooit meer dan 36 uur zitten. • de stopweek langer maakt dan 7 dagen. • diarree hebt. Bij waterige diarree langer dan één dag moet je gewoon doorgaan met slikken, maar daarnaast condooms gebruiken. Is je maag weer hersteld, blijf dan nog 7 dagen condooms gebruiken. • binnen vier uur na het innemen van de pil moet braken. Neem dan opnieuw een pil, maar wel uit een reserve strip. Bij langdurig braken (langer dan 4 uur) moet je t/m 7 dagen nadat je gestopt bent met braken condooms gebruiken. • bepaalde geneesmiddelen slikt. Krijg je medicijnen voorgeschreven of koop je deze bij de apotheek, ga dan even na of deze inwerken op de pil (bijvoorbeeld door de bijsluiter goed te lezen). Huisartsen vergeten je wel eens te waarschuwen.
Effect van andere medicijnen op de betrouwbaarheid van de pil Sommigen medicijnen kunnen effecten hebben op de pil. Als je de pil wil gaan slikken en je gebruikt al medicijnen dan kun je aan je huisarts vragen of het schadelijk is of niet. Hier onder staan een paar soorten medicijnen die schadelijk kunnen zijn als je de pil slikt: • Anti-eleptica: carbamezapine (Tegretol®, Carbymal®), ethosuximide, fenobarbital en fenytoïne (Diphantoïne®), primidon (Mysoline®) • Geactiveerde kool: Norit® • Antibiotica • Anti-schimmelmiddelen: terbinafine (Lamisil®), itraconazaol (Trisporal®) en fluconazol (Diflucan®), griseofulvine • Producten die St. Janskruid bevatten (homeopathische middelen) • Tuberculosemiddelen: rifampicine (Rifadin®, Rimactan®) • Middelen tegen HIV: nelfinavir (Viracept®), ritonavir (Norvir®) en nevirapine (Viramune®) Pil vergeten! Wat nu? Als je een keer de pil vergeet is niet erg als er maar niet langer dan 36 uur tussen de twee pillen zit. Als je het een keer vergeet en niet binnen 36 uur heb in genomen dan moet je gewoon die avond een condoom gebruiken. In het begin is het iets anders omdat je lichaam dan nog aan de pin moet wennen. • Vergeten in de eerste week? • Neem de vergeten pil alsnog in (ook al moet je dan 2 tabletten op hetzelfde moment innemen) en maak de strip af. Omdat een eisprong kan hebben plaatsgevonden, zijn de eerste 7 dagen niet veilig en moet je als je vrijt toch nog een condoom gebruiken. • als je de pil bent vergeten en je heb toch gevreeën dan moet je de morning after pil halen en je kunt daar voor bij je huisarts het recept aanvragen. • Vergeten in de tweede week? Als je de pin bent vergeten in de tweede week dan moet je de strip afmaken. Als de pin nog steeds betrouwbaar bij je is hoef je geen morning after pil te halen bij je huisarts. • Vergeten in de derde week? • Je kunt de strip afmaken en zonder stopweek doorgaan met de volgende strip (bij de 3-fasenpil met de laatste kleur van de volgende strip). • Een andere mogelijkheid is dat je gelijk stopt met de strip. Je wacht een week, waarin je ongesteld wordt, en gaat dan door met een nieuwe strip. • In beide gevallen hoef je geen morning-after pil te halen. De pil & mogelijke zwangerschap de pil is voor het voorkomen van zwangerschap. Dat het niet helemaal voor 100% is uitgesloten dat je niet zwanger kan worden is logies want de meeste medicijnen werken niet voor 100%. De meeste meiden zijn daar dan ook bang voor dat ze toch nog zwanger raken. Als je denkt dat je zwanger bent dan kun je altijd nog een zwangerschapstest doe om het zeker of je wel of niet zwanger bent. Als je toch zwanger bent komt de menstruatie niet voor als er toch een bloeding plaats vindt dat is dat zeer weinig. Blijk je zwanger te zijn terwijl je de pil hebt geslikt, stop dan met het innemen van de pil. Sommigen meiden zijn bang als ze de pil langdurig gebruiken dat ze als ze wat ouder zijn minder vruchtbaar zijn maar dat is niet zo.
Voordelen van de pil Het geeft een veilig gevoel als je er goed mee omgaat en de pil goed slikt. Een vrouw kan bij de menstruatie minder of geen menstruatiepijn krijgen Minder premenstruele klachten. Minder kans op bloedarmoede (vanwege afname bloedverlies). Nadelen van de pil je heb de pil de hele tijd in je hoofd zitten omdat je hem eigenlijk niet mag vergeten. Voor vrouwen die de pil slikken is er iets meer kans op trombose. Er is een grotere kans op borst en leverkanker als je de pil gebruikt. En verder kan je wat vaker hoofdpijn krijgen en wat meer kans op migraine gespannen borsten vet haar en overmatige beharing. Voor welke vrouwen is de pil niet geschikt? De pil is voor bijna alle vrouwen geschikt op een paar na: 1: Die trombose hebben. 2: Die borst of baarmoederkanker hebben
3: Die ouder zijn dan 35 en roken (vanwege het vergrote kans op hart- en vaatziektes). 4: Vrouwen die suikerziekte hebben. Maar als je met de pil wil beginnen dan moet je zo ie zo het met je huisarts over hebben en die zal ook wel aan je vragen of je 1 van die problemen heb of iemand uit je familie. De pil en trombose Wat is trombose? Trombose is een aandoening waarbij er in de bloedvaten bloedstolsels gevormd worden. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een trombosebeen, waarbij het been opzwelt je niet meer kunt lopen of een longembolie, wat vaak gepaard gaat met kortademigheid en pijn op de borst. Pilgebruik geeft een iets verhoogde kans op trombose. In de media kan de discussie hierover opeens opvlammen, waardoor vrouwen uit angst met de pil stoppen. Als zij echter onverwacht zwanger raken is de kans op trombose groter. Wees dus kritisch als je over dit onderwerp negatieve artikelen leest of anderen hoort speculeren. Hoe vaak komt trombose voor? En wat is het extra risico bij pilgebruik? Bij vrouwen die geen pil slikken treedt trombose op bij 5 tot 10 op de honderd duizend (0,005 tot 0,01%). Uitkomsten van onderzoek lopen uiteen, maar uit de meeste studies komt naar voren dat bij pilgebruik de kans op trombose 2 tot 4 keer zo hoog is, dus 10 tot 40 op de honderd duizend (0,01 tot 0,04). Bij vrouwen die zwanger zijn is de kans op trombose 60 op de honderd duizend (0,06%), waardoor ongepland zwanger worden meer risico geeft dan de pil slikken. De vrouwen die al een keer trombose hebben gehad die kunnen dan beter niet aan de pil beginnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.