Naam:Annemiek Visscher
Klas:1C
Ik doe mijn werkstuk over de olifant omdat ik meer over dat dier wil weten.
Het is een intelligent dier. En ik moest een wild dier kiezen.
1.Het voorwoord.
2.De olifant.
3.Hoe ziet de olifant eruit.
4.Wat is het verschil tussen de Indische en de Afrikaanse olifant.
5. Het voedsel van de olifant.
6. De voortplanting van de olifant.
7. Het ivoor.
8. De gevangenschap.
9. Bijzonderheden van de olifant.
10.De bronvermeldingen
De olifant
Een van de meest indrukwekkende dieren op aarde is de olifant.
Er zijn twee verschillende olifanten de Indische en de Afrikaanse olifant maar daar vertel ik straks nog wat over Ze zijn de grootste landdieren op aarde. Ze komen voor in Azië en Afrika.Daar leven ze in bossen en graslanden op berghellingen en langs de randen van de woestijn. Ze leven altijd in de buurt van water. Ze stammen af van de mammoeten.
De volwassen olifanten hebben slechts een vijand de mens. Mensen zijn op twee manieren bezig om de olifant de dood in te jagen, ze pikken hun leefruimte in en ze doden ze voor het ivoor van hun slagtanden vaarmee je veel geld kan verdienen. Olifanten leven in kudden die bestaan uit de vrouwtjes en hun jongen. Er is altijd een vrouw die de leiding heeft en de beslissingen neemt.
Alle vrouwtjes uit de kudde voeden de jongen op. Jonge mannetjes verlaten de kudde zodra ze volwassen zijn. Mannetjes die de leeftijd van 12 jaar bereiken worden verstoten uit de groep en moeten alleen verder.
Hoe ziet een olifant eruit
De olifant heeft een grote kop een slurf en slagtanden. De slurf wordt gebruikt om te grijpen bij het zoeken en als slang om water op te zuigen. De zware schedel heeft luchtholten en een eigenaardig gebit. De slag of stoottanden zijn doorgroeiende snijtanden zonder wortel in de bovenkaak, die als werktuig gebruikt wordt.Ze bestaan helemaal uit ivoor omdat de bovenlaag die van e-mail bestaat snel afslijt. Hun gebit heeft 4 kiezen in elke kaakhelft 1. Deze kiezen bestaan uit verticale platen van ivoor. Ze zijn aan elkaar vastgemaakt met cement. De kiezen slijten af door het harde plantenvoedsel en worden vervangen door de er onder uitgroeiende kiezen; dat gebeurt vijf- of zesmaal in het leven van de olifant, waarna de dan nog levende olifant sterft van de honger. Olifanten worden hooguit 70 jaar. Een olifantenhuid is wel 2 cm dik. Maar olifanten kunnen niet via hun huid zweten. Om af te koelen, wapperen ze met hun oren of nemen ze een bad!
Wat is het verschiltussen de indische en de afrikaanse olifant?
Zoals ik al eerder zij zijn er 2 verschillende olifanten. De Indische olifant ook wel de Aziatische olifant genoemd olifant. Hij leeft in Zuidoost Azië, en de Afrikaanse olifant leeft in bijna heel Afrika, behalve in en ten noorden van de Sahara woestijn. Het grootste verschil tussen de 2 soorten zijn de oren. De Indische olifant heeft vele grotere oren dan de Afrikaanse olifant. Dit omdat het in het leefgebied van de Afrikaanse olifant veel warmer is dan die van de Indische olifant. De olifant gebruikt zijn oren namelijk om af te koelen. De slurf verschilt ook. Er zitten bij de Indische twee vinger aan de slurf en bij de Afrikaanse olifant zit er maar. Ondanks deze beide olifanten hetzelfde doen met hun vingers. Dan de slagtanden. Bij de Afrikaanse olifanten heeft elke olifant slagtanden, maar bij de Indische hebben de vrouwtjes bijna nooit slagtanden. En als ze die hebben zie je ze nauwelijks. Ook bij de Indische mannetjes willen de slagtanden wel eens voorkomen.
Afrikaanse Olifant Indische olifant
Lange Slagtanden Korte of geen slagtanden
Grote oren Kleine oren
Ronde kop Kop met twee bulten
Holle rug Rechte rug
Bruine huid Grijze huid
4 nagels 5 nagels
Slurf met twee vingers Slurf met 1 vinger
Het voedsel van de olifant
Olifanten eten de hele dag door. Met hun slurf pakken ze het eten en
stoppen het in hun mond. Ze eten ongeveer 100/200 kilo voedsel per dag. Het voedsel dat de olifanten eten is alleen plantaardig. Dat is goed te zien aan hun vlakke kiezen, waarmee zij vrijwel de hele dag bladeren, takken, boomschors, gras en fruit vermalen. Hun kiezen slijten daar behoorlijk van. Een olifant verliest daardoor tijdens zijn leven telkens een paar kiezen en kauwt dan verder met de volgende. Tot ze allemaal op zijn. Dan is hij een jaar of zestig en veel ouder zal hij niet worden omdat hij vanaf dat moment niet meer goed kan eten. Olifanten hebben ook zout nodig. Met hun slurf ruiken ze of er zout in de grond zit. Deze grond eten ze in brokken op Olifanten lusten graag drink en badwater en zijn bereid dagelijks langen tochten te onder nemen om open water te bereiken. in droogtesituaties graven zij in rivierbeddingen naar water. Olifanten leven meestal in families en in graslanden en bossen.wordt meestal begeleid door sterkste wijfje. De wijfjes blijven heel hun leven in de groep.
De voortplanting van de olifant
De voortplanting gaar erg traag de vrouwtjes olifanten kunnen zwanger raken als ze ongeveer 10 jaar oud zijn, maar de mannetjes beginnen zich pas later voort te planten. Om de twee tot negen jaar baart een olifantenvrouwtje meestal één jong. De zwangerschap duurt 18 tot 22 maanden bij Afrikaanse olifanten, 20 tot 22 bij de Indische olifant. Vrouwtjes blijven vruchtbaar tot ze 55 tot 60 jaar oud zijn. De eerste maanden drinken de jongen enkel moedermelk.ze kunnen maar eens in de 5 jaar een baby krijgen. Olifanten paren met elkaar en gaan daarna weer uit elkaar.Het paar graast, baadt of loopt soms een tijdje samen. Ze raken elkaar veel vaker aan dan dat ze normaal doen; ze vlechten hun slurven in elkaar, steken de punt van hun slurven in de bek van de ander (kussen) en wrijven hun lijven tegen elkaar. Soms geven ze elkaar bloemen of stukjes fruit ( een cadeautje.)
Het ivoor
Romeinen al bezig duizenden olifanten te doden voor hun ivoor. en maakten er zelfs tafels en bedden uit. Zeker in de 19de eeuw werd de jacht op de olifant voor het ivoor weer erg: zowel in Azië als in Afrika. Vooral in Japan in China werden er kunstvoorwerpen van gemaakt. De olifanten in het noorden van Afrika werden door de Romeinen uitgeroeid. Er zijn nog ongeveer 750.000 Afrikaanse en 30.000 Indische olifanten op aarde. Het grootste probleem is de handel van ivoor. De slagtanden van olifanten zijn gemaakt van ivoor. Stropers hebben de olifanten gedood vanwege het ivoor. Ze maken daar bijvoorbeeld sieraden en biljartballen van. In Afrika leefden vroeger miljoenen olifanten. Nu zijn er dat veel minder. Op 18 januari 1990 werd handel in ivoor verboden in de landen die het Verdrag van Washington hadden ondertekend. De ivoorprijzen daalden en de jacht op olifanten werd minder. Maar ze zijn nog niet buiten gevaar. Niet alle landen hebben het Verdrag van Washington ondertekend, zodat hier en daar nog olifanten worden gedood voor hun ivoor. Op vliegvelden wordt nog steeds ivoor in beslag genomen. In sommige Afrikaanse landen zijn nog steeds stropers, zelfs in de natuurparken. Het enige dat helpt is dat werkelijk niemand meer ivoor koopt, zodat ivoorhandel stopt. In China en Japan hebben ze nep ivoor.
De gevangenschap
De mens heeft altijd gebruik gemaakt van de olifant. We weten zeker dat ze meer dan 5000 jaar geleden al gebruikt werden als laaddier in de Indusvallei. Een olifant is erg sterk en heeft een groot uithoudingsvermogen. Daarom is hij altijd in de oorlog en ook bij de bos en landbouw gebruikt.Door zijn natuurlijke vriendelijkheid en waardigheid wordt hij nog ingezet bij bepaalde plechtigheden.De Indische olifant is in gevangenschap gemakkelijker dan de Afrikaanse olifant. ER wordt nog steeds gediscussieerd over de vraag of je olifanten in dierentuinen kunt houden of als werkdier mag gebruiken.Sommige vinden dat ze in de vrije natuur moeten leven omdat ze te groot zijn, anderen vinden het belangrijk dat ze zich voortplanten in gevangenschap. Want als dat lukt, zijn er tenminste nog olifanten over, als ze in het wild zouden uitsterven. Ik zelf vind dat ze recht hebben om gewoon te leven en voort te planten in de natuur.Vroeger dachten mensen dat het fokken van werkolifanten zou helpen met het voortbestaan van de Indische olifant. Maar dat is niet gelukt.Het aantal tamme olifanten in Thailand is zelfs achteruit gegaan van 13.000 in 1950 tot minder dan 5000 in 1982!Tegenwoordig worden nieuwe aanwinsten dikwijls gevangen en illegaal verhandeld.Men hoopt door strengere controles olifanten in gevangenschap beter in de gaten te kunnen houden. Sommige olifanten hebben geleerd boomstammen te verslepen in houthakkerskampen.Ze kunnen werken in gebieden die niet geschikt zijn voor auto’s In Zaïre is het gelukt enkele Afrikaanse olifanten te leren boomstammen te verslepen.Het is zielig dat deze dieren helpen bij het vernietigen van het bos, waar eens hun wilde soortgenoten leefden!!!
De bijzonderheden van de olifant
Het rijk van de olifanten is 100 kilometers groot.De kuddes zijn groot soms bestaan ze wel uit 30 olifanten.Omdat de olifant zo groot is heeft hij weinig vijanden en kan hij aan allerlei soorten voedsel komen. Dit wordt nog eens extra makkelijk door zijn slurf.Je hebt 2 soorten de Afrikaanse en de Indische olifant. Je kunt ze het makkelijkst herkennen aan hun oren. De Afrikaanse is veel groter en heeft grotere oren terwijl de Indische juist een stuk kleiner is en ook kleinere oren heeft.Een gemiddelde Indische olifant is 3 meter hoog en iets meer dan 1 meter breed. Ze wegen ongeveer 4 ton.De botten van een olifant zijn anders dan die van andere zoogdieren. Hierdoor kunnen ze makkelijk zoveel gewicht dragen maar minder snel lopen. Toch lopen ze sneller dan een olympische renner.Olifanten kunnen in veel gebieden leven. In koude en warme plekken. Dit komt doordat hun lichaamstemperatuur heel erg kan variëren terwijl die bij andere dieren hetzelfde blijft.Drie kwart van hun leven brengen ze etend door.Olifanten kunnen in een paar jaar een heel bos in een hei krijgen. Door in de modder te rollen blijft de wat koudere modder op het lichaam zitten. Ook in hun Maar meestal zijn ze in warme gebieden en hebben ze speciale manieren om het niet te warm te oren hebben ze iets speciaals. Ze kunnen namelijk extra bloed in hun oren laten stromen zodat ze het kouder krijgen. Daarom wapperen ze ook zo met hun oren als ze het warm hebben. Maar dat heeft nog een voordeel: het levert lekker koude lucht op.Olifanten kunnen elkaar binnen een gebied van 4 kilometer horen.
Dit was mijn werkstuk ik heb hier erg veel mijn best op gedaan en hoop dat u het waardeert. Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken. En ik ben meer te weten gekomen over de olifant.
Bron vermelding: http://www.scholieren.com/werkstukken/26239
Bron vermelding: http://home.worldonline.nl/~sb100409/olifant.htm
Bron vermelding: http://www.wwf.nl/wnf/website/index.cfm/ID=ED58B556-104A-4FB5- 8231CA91E5303711
Bron vermelding: http://www.dwk.nl
Bron vermelding: http://www.wwf.be/nl/juniors/doc/dossiers/dossier_olifant.htm
Bron vermelding: http://www.scholieren.com/werkstukken/16527
Bron vermelding: http://www.scholieren.com/werkstukken/16115
Bron vermelding: http://www.scholieren.com/werkstukken/17248
Bron vermelding: http://www.noorderdierenpark.nl/nl/dierenpark/spreekbeurt_olifant.htm
Bron vermelding: http://mediatheek.thinkquest.nl/~jrd342/bijzonderheden.htm
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
dit is llllleeeeuuuukkkk!!!!!
14 jaar geleden
Antwoorden