Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De levenscyclus van een kip

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 857 woorden
  • 31 mei 2004
  • 125 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
125 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De levenscyclus van de kip - De ontwikkeling van het kuiken in het ei: In een ei zit eiwit, daar zit heel veel water in. Het eigeel heet ook wel de dooier.Als de kip in het ei begint met groeien in het ei, noemen we het ook wel een embryo. Hij krijgt water van het eiwit en voedsel van de dooier. Als het embryo gaat groeien wordt het eigeel en het eiwit minder, het neemt plaats voor het kleine kuikentje.Hij krijgt ook al kleine veertjes, donsveertjes. Als hij groot genoeg is en niet meer in het ei past, pikt hij het ei stuk en kruipt het eruit. Later veranderen de donsveertjes in slagpennen. Na zes maanden lijken ze al op volwassen kippen, straks kunnen zij ook eieren gaan leggen. - Hoe legt een kip een ei? Op de tv, in boeken, op internet en nog veel meer dingen lees je hoe een ei wordt ontwikkeld in de kip, maar haast niemand weet hoe het ei nou eigenlijk uit de kip komt. Wij gaan jullie dat uitleggen. Onder de staart, tussen de veren, zit een kleine gesloten poort van ongeveer 2 cm lang. De kip gaat staan en de poort gaat iets open. In die opening zie je rood vlies dat iets uitbolt. Het achtereind van het dier gaat omhoog en de poort gaat verder open. Het vlies vormt nu een bol rondom het ei. (het ei zelf zie je nog niet). De poort gaat steeds verder open, het vlies komt naar buiten. Op dat vlies kun je nu aderen zien lopen. De top van het laagje vlies waar het ei in zit wijst schuin omlaag en er komt een nieuwe opening. Het ei komt tevoorschijn en de kip gaat weer ontspannend op het ei liggen om hem warm te houden. Als je thuis zelf kippen hebt en je een keer zelf ziet hoe een kip een ei legt dan kun je dat niet zo heel erg goed zien, want het leggen van een ei bij een kip gaat heel snel.
- Hoe komen de kuikens uit hun ei? Het hoofd van het kuiken groeit aan het grote einde van het ei. In de 15e en de 16e dag zorgt het kuiken ervoor dat zijn hoofd vlak bij de luchtkamer is. Vlak voordat het kuiken uit het ei komt, buigt hij zijn nek dubbel zodat de snavel onder de rechtervleugel komt. Ongeveer de 19e dag duwt het kuiken zijn hoofd naar voren, hij breekt dan door de binnenste menbraam en de longen zuigen dan de eerste lucht naar binnen. Het kuiken maakt de schaal kapot door er met een ei-tand (=een dun scherp hoorntje aan het eind van de snavel) 1000den keren tegen aan te pikken. Nadat er een gat in de schaal zit, stopt het kuiken en rust 3 à 8 uur uit. Na het rusten draait het zich in het ei, terwijl hij zich draait, snijdt de ei-tand de hele schaal, kapot. Na 5 uur heeft hij zich driekwart gedraaid, daarna gaat hij duwen tegen de kap, na ongeveer 40 minuten, breekt de kap door en het kuiken komt nat uit het ei, hij is stil en uitgeput. Na een paar minuten probeert hij te staan en zijn spieren te bewegen. Een pasgeboren kuiken kan al gelijk op zijn benen staan. Na een paar dagen is de ei-tand verdwenen. - Van kuiken naar volwassen kip Als een kuiken geboren wordt, eet en drinkt het veel. Het groeit als kool. Na een paar dagen is het al veel groter. Een paar weken later is het een echte kip! De kleine donsveertjes zijn veranderd in echte veren en dikke slagpennen. De hen of haan kan dan paren. Dan wordt het ei bevrucht en kan er een kuikentje uitkomen. Kippen kunnen ook eieren krijgen zonder dat ze bevrucht zijn. Dan heb je een onbevrucht ei en kan er geen kuikentje uitkomen. Dan kunnen wij hem opeten. Hij veranderd ook van kleur. De kuikentjes komen geel uit het ei. Later wordt hij bruinig. Ze krijgen rode lelletjes onder de keel en hanen krijgen rode hanenkammen. Dan zijn ze dus helemaal volgroeid. Wist je dat… … je aan het oorlelletje van een kip kunt zien welke kleur eieren ze legt? Een witte oorlel betekent witte eieren, een rode oorlel bruine. De kleur van het ei zegt niets over de smaak. … een kip zonder kop kan leven? Haan Headless Mike verloor bij een mislukte slachting zijn kop, maar een deel van zijn hersenstam bleef ongedeerd. Daardoor kon hij nog 18 maanden doorleven! … op 12 november 1987 gooide John Dell een kippenei 98 meter ver zonder dat het brak, het ei werd opgevangen door Keith Thomas. … kip het meest veelzijdige stukje vlees is??? ‘mmm, kip met ananas!’ … een kip twee blinde darmen heeft? … een hen doet er 25 uur over om een ei te maken? … de navelstreng in een ei ‘hagelsnoer’ heet? … er ook eieren zijn die bestaan uit minstens 70% maïs? Die eieren heten: maïseieren!!! Proefwerkvragen 1. Wat is een ei-tand? 2. Na hoeveel maanden lijken de kuikentjes op volwassen kippen? Antwoorden: 1. Een ei-tand is een dun scherp hoorntje aan het eind van de snavel. 2. Na 6 maanden lijken de kuikentjes op volwassen kippen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.