Anticonceptiemiddelen

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 653 woorden
  • 24 mei 2001
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
36 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Het condoom: Een condoom is een hoesje van dun rekbaar rubber dat om de stijve penis past. Het wordt voor de gemeenschap aangebracht en voorkomt dat het zaad (sperma) van de man in de vagina van de vrouw komt. Het zaad wordt in het condoom opgevangen. Hierdoor kan er geen bevruchting en dus geen zwangerschap optreden. Bovendien beschermt een condoom tegen het krijgen van geslachtsziekten (SOA) en AIDS. Een ander woord voor condoom is kapotje.

Het pessarium: Een pessarium is een soepel, rubber koepeltje met in de rand een buigzame metalen ring dat je voor de gemeenschap in de vagina in moet brengen. Pessaria variëren in doorsnee van 6 tot 10 centimeter. Het pessarium werkt als een soort scherm dat het diepste gedeelte van de vagina, waar de baarmoedermond zit, afsluit. Samen met een zaaddodend middel vormt het pessarium een effectieve barrière tegen het binnendringen van zaadcellen in de baarmoeder. Sperma dat toch voorbij de rand van het pessarium komt, komt terecht in het zaaddodend middel. Sperma in de vagina blijft nog ongeveer 8 uur in leven: daarom mag het pessarium pas 8 uur na de laatste gemeenschap weer verwijderd worden.

Het spiraaltje: Het spiraaltje is een plastic voorwerp van enkele centimeters groot dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Het wordt ook wel IUD genoemd, de afkorting van ''intra uterine device'' en dat betekent voorwerp in de baarmoeder. Het spiraaltje dankt zijn naam aan de vorm van het allereerste spiraaltje dat bij vrouwen werd geplaatst. Tegenwoordig zijn spiraaltjes veel kleiner dan vroeger. Om ze toch voldoende veilig te maken is een deel van het spiraaltje omwonden met koperdraad of met koperen bandjes. De uiterste kleine hoeveelheid koper die door het spiraaltje wordt afgegeven, verdwijnt elke maand met de menstruatie naar buiten. Alle spiralen hebben aan het ondereind een of twee nylon draadjes die na plaatsing een eindje uit de baarmoedermond hangen. Binnenkort valt de invoering te verwachten van hormoon bevattende spiraaltjes.

De pil: De vrouwelijke hormonen die geproduceerd worden door de eierstokken regelen de maandelijkse cyclus. De pil bevat deze hormonen, oestrogeen en progestageen, ook. Door de extra hormonen die je via de pil binnenkrijgt, reageert je lichaam op de volgende manieren: *de maandelijkse eisprong wordt onderdrukt; er komt geen eicel vrij *de binnenwand van de baarmoeder verandert. Ze wordt ongeschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel. *het slijm in de ingang van de baarmoeder wordt ondoordringbaar voor zaadcellen. Deze combinatie maakt de pil, op voorwaarde dat je hem op de juiste manier slikt, voor praktisch 100% betrouwbaar.

Morning after middelen: Wanneer je gemeenschap hebt gehad zonder een voorbehoedmiddel te gebruiken, dan heb je een risico genomen; een risico om zwanger te raken. Om de kans op zwangerschap te verkleinen zijn er drie mogelijkheden: *de 2x2 morning-after pil *de 5x5 morning-after pil *het morning-after spiraaltje
Morning-after pillen zijn in grote mate effectief op voorwaarde dat zij binnen een bepaalde tijd en op de juiste manier worden ingenomen. Het morning-after spiraaltje voorkomt een zwangerschap met vrijwel 100% zekerheid, mits het spiraaltje binnen een bepaalde tijd wordt geplaatst. Een morning-after spiraaltje is echter niet voor iedere vrouw geschikt.

Sterilisatie van de man: Sterilisatie van de man wordt ook wel vasectomie genoemd. Bij deze ingreep worden de zaadbuizen (zaadleiders) onderbroken. Er kunnen dan geen zaadcellen meer uit de zaadballen in het sperma komen en bij geslachtsgemeenschap kan er dus geen bevruchting optreden.

Sterilisatie van de vrouw: Sterilisatie is een operatieve ingreep waarbij je door afsluiting van de eileiders definitief onvruchtbaar wordt. Er kan geen bevruchting meer plaatsvinden, doordat eicel en zaadcel elkaar niet meer bereiken. De eicel kan niet langs de afsluiting, maar sterft af en wordt door het lichaam afgebroken. Bij sterilisatie gaat de hormoonproductie van de eileider gewoon door. De hormonen worden rechtstreeks aan het bloed afgegeven. Dit betekent dat de ingreep geen invloed heeft op de maandelijkse eisprong, de menstruatie of de borsten. Ook je zin in seks verandert er niet door.

REACTIES

N.

N.

goed gedaan

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.