Inhoudsopgave
Titelblad
Inhoudsopgave
Inleiding
Geschiedenis
Alcohol + de hoeveelheid
Verslaving
Lichamelijk en Geestelijk afhankelijkheid
Het gebruik
Effecten na bepaald aantal glazen.
Hulpverlening
Bronnen + mijn mening
Goudse Zoeker
Inleiding
Bij alcohol denken de meeste mensen aan een lekker wijntje bij het eten, of een biertje in de kroeg. Maar er zijn veel meer soorten alcoholbehoudende dranken dan je denkt! En de gevolgen zijn soms ernstig, en kunnen je zelfs de dood inleiden als je teveel drinkt… dus: geniet, maar drink met mate!
Het doel van deze tekst is om te leren om informatie te zoeken. En hoe je het goed kunt gebruiken en waar je de informatie vandaan kunt halen. Dit werkstuk gaat over Alcohol. Dus de hoofdvraag is: wat is alcohol? Een aantal deelvragen zijn: - Wat doet alcohol met je? - Hoeveel is teveel? - Is het gevaarlijk?
De opdracht is: maak een werkstuk over een bepaald onderwerp. Er zijn juist extra eisen gesteld van wat er in moet, zodat je nu extra goed moet zoeken naar de informatie. Want dat is eigenlijk de opdracht; informatie zoeken.
Geschiedenis
Alcohol was in de dierenwereld al lang een bekend ‘product’, al lang voordat de eerste mens het ontdekte en in zijn drinken deed. Het heeft namelijk altijd bestaan in planten en vruchten, ook is er altijd alcohol in je lichaam. Je krijgt het namelijk door vruchten, groenten, vlees etc. binnen. Toch zijn dit deze kleine hoeveelheden bijna niet te meten, maar ze zullen zich altijd in het lichaam bevinden: in de lever, de hersenen, de spieren en natuurlijk in de snelweg van het lichaam het bloed.
De mens kent alcohol al sinds zijn oorsprong, zo zijn er bewijzen gevonden dat er 6000 jaar voor de geboorte van Christus al bier werd gebrouwen. Men heeft namelijk een bierbrouwerrecept gevonden op een oude kleitafel uit het oude Sumerië, dit is het oudste recept wat ooit gevonden is maar men kan er vanuit gaan dat de oermens ook al alcohol kende, alleen kon deze niet brouwen of koken en moest de drank uit vruchten halen. Zo bestaat er het levende bewijs dat de apen ook alcohol kennen en drinken, zij laten vruchten van sommige bomen overrijp worden zodat deze gaan gisten, en dat er dus alcohol gevormd wordt. Na een aantal dagen als de vruchten half rottend op de grond liggen, breken de apen de vruchten open en drinken het sap uit de vrucht dat inmiddels een bepaald percentage alcohol bevat. Na het drinken van het sap uit een aantal vruchten beginnen de apen raar te schreeuwen en lopen ze een beetje slingerend rond in het oerwoud.
Als de mens werkelijk familie is van de aap, dan is het bijna wel zeker dat zij dit gebruik ook kennen en dus al eeuwen alcohol kennen. Elke tijd kent ook zijn eigen soort alcohol, voor de tijd van de Grieken (800-50 vCh) dronk men vaak een soort bier of een soort gistend vruchtensap met wat alcohol erin. Deze dranken werden vaak zelf gemaakt of gebrouwen en bevatte maar weinig alcohol. Toen de tijd van de Grieken aanbrak werd wijn de populairste drank, deze drank in tegenstelling tot voor de Grieken met honderden liters tegelijk gemaakt en er waren ook veel grote wijngaard. De Grieken hadden veel feesten en dronken op al die feesten veel wijn, zo hadden ze ook een god genaamd ‘Bacchus’, de god van de vruchtbaarheid. Om hem te bedanken voor de geslaagde oogst werden er vaak grote feesten georganiseerd waarbij vele wijnvaten niet gespaard bleven. De god Bacchus kreeg hierdoor ook de bij naam ‘God van de dronkenschap’.
Wijn was wel iets voor de rijke onder de mensen, de arbeiders en boeren konden dit zich niet veroorloven en dronken meestal water of melk. Dit bleef zo tot aan het eind van de Middeleeuwen (300-1500). Men begon in de Middeleeuwen zelf meer te experimenteren met drank, maar dit was verboden en je werd dan ook gestraft, je berooft namelijk de kroegbazen en de vooral monniken van hun broodwinst. Die genoten veel aanzien in
de samenleving dus die mocht men niet benadelen, want stel dat je dan gestraft wordt door God en je in de hel terechtkomt? Er waren nog geen koelkasten om de drank te koelen dus moest deze snel opgedronken worden anders zou deze bederven, sommige dranken waren dan ook seizoensgebonden. Aan het eind van de Middeleeuwen nam men de destilleertechniek van de Arabieren over en kon men beter houdbare drank en hogere alcoholpercentages fabriceren. Men ontdekte dat je bier naast gerst en honing ook van de goedkope grondstoffen koren en bieten kon maken, wat de prijs van bier deed zakken waardoor bier de drank van de normale man werd omdat deze het nu ook kon kopen. Toch bleef de alcoholconsumptie laag, omdat het meer een luxe was als een ‘must’. Men had niet veel geld en moest dit dus goed besteden, pas na de Tweede Wereldoorlog vanaf 1960 begon de alcoholconsumptie sterk te groeien, men kreeg meer geld om te besteden en men wilde meer gaan ‘leven’ in plaats van geleefd worden door de regering en de kerk. Tegenwoordig is alcohol niet meer uit ons leven weg te denken, je wordt er dagelijks mee geconfronteerd, je kunt het overal krijgen en het is er in vele soorten kleuren en smaken.
* Wat je er dus uit kunt opmaken is dat alcohol (in dit geval bier) werd gemaakt door gerstebrood licht te bakken en daarna te laten gisten in water. De organismen die ermee te maken hadden waren de Egyptenaren. De grondstoffen die erbij gebruikt werden waren: water, gerstebrood, gerst, honing, koren, bieten.
Alcohol en de hoeveelheid
Hoeveel alcohol zit er in een glas wijn, bier en een borrelglas? In een standaardglas wijn (100cc van 12%) zit evenveel alcohol als in een glas bier (250cc van 5%) als in een borrelglas (35cc van 35%) met sterkedrank. Met een flesje bier kun je 1,5 glas vullen. Voor de hoeveelheid alcohol maakt het niet uit of je een standaarglas bier, wijn of gedistilleerd drinkt. Bier- en borrelglazen hebben over het algemeen de genoemde inhoud. Met wijnglazen moet je oppassen want in de meeste kan veel meer dan 100cc soms zelfs het dubbele. Ook de hoeveelheid whisky in een whiskyglas kan verschillen.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
R.
R.
ej thnx ik heb veel info uit je werkstuk kunnen opdoen:P
ik heb ntuurlijk wel mn eige verhaal ervan gemaakt ensow ,
mja togh thnx grtjes rutger
18 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
wat voor cijfer kreeg je voor dit werkstuk
17 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Hartstikke bedankt.. scheelt me weer ff lekker wat werk... ;)
x Judith
17 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
WAT VOOR'N CIJFER HAD JIJ?
14 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
LEUK HOOR
12 jaar geleden
Antwoorden