Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Energie

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 518 woorden
  • 8 april 2005
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
24 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. inhoud
2. welke energie is er?
3. duurzame energie
4. chemische energie
5. eigenmening

2. welke energie is er?

Energie is een kracht maar mee je kan bewegen en dingen mee kan laten branden. Er zijn veel soorten energie en die kan je weer in twee groepen verdelen.
Duurzame energie en chemische energie:
Duurzame energie chemische energie

Wind- zonne-
Water- spier-
Energie
Kern energie
Warmte energie
De twee chemische energieën maken we zelf.

3. duurzame energie

Duurzame energie is energie die niet kan op raken. Want de zon,wind en water bestaan al miljoenen jaren en gaan pas over miljoenen jaren uit . Zonne-energie wordt op gevangen met zonnecellen .Wind –energie wordt op vervangen door windmolens. Water - energie wordt met behulp van waterkracht centrales op gevangen (die laten het water vallen van die kracht wordt elektriciteit gemaakt). Deze manieren zijn pas sinds zo’n honderd jaar bekend op de wereld. Maar pas sinds een paar jaar wordt het echt gebruikt, omdat het veel te warm op de aarde wordt door de uitlaatgassen. De uitlaatgassen van auto’s en fabrieken veroorzaken een gat in de ozonlaag. Zo ontstaat ongeveer het broeikaseffect. Spierkracht is de kracht die je zelf voortbeweegt, bijvoorbeeld : een paard die een kar trekt is spierkracht. Spierkracht is de kracht van de spieren, want als een gewichtheffer geen spieren had kon hij nu amper staan .ieder mens en dier heeft spierkracht nodig om te bewegen.


4. chemische energie

Chemische energie is energie die mensen maken . Kernenergie is afkomstig van het binnenste van een atoom. En is de krachtigste bron van de wereld. In het centrum van een atoom zit zijn kern. De kern bestaat uit alle elementen, behalve waterstof, bestaan uit neutronen (deeltjes die de kern vormt) en protonen (deeltjes waar uit de kern bestaat). Dus zijn er deeltjes die de kern vormen en deeltjes waaruit de kern bestaat. Als een atoom te groot wordt, dan splijt de kern en vormen er nieuwe kleineren atomen, hierbij komt nieuwe energie vrij. Atomen met onstabiele kern noemen we radioactief. Uranium is een radio actief element, dat vaak wordt gebruikt als kernbrandstof. Wanneer een uranium atoom splijt komen er twee of drie neutronen en energie vrij. De neutronen botsen op anderen uranium atomen die daar door ook splijten en die geven nog meer neutronen af, die weer anderen atomen laat splijten. Dit noemen wij een ketting reactie.
De energie uit de atomen komen kunnen wij gebruiken om water om te zetten in stroom, die een turbine aan drijft waardoor elektriciteit wordt opgewekt.
Een kilogram kernbrandstof kan evenveel energie opleven als drie miljoen kilogram steen kool.
Ook warmte is een chemische energie. In tegenstelling tot kern energie is warmte energie slechter voor het milieu. Door het verbrandde van afval wordt warmt opgewekt. Bij het afval zitten nuttige stoffen die hergebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld tuin afval en papier.Tuinafval kan compost gemaakt worden . maar er zitten ook onbruikbare stoffen tussen die leveren door verbranding in centrales weer stroom op.

6. eigen mening

ik vond het een leuk maar wel een moeilijk onderwerp maar ik vind wel dat ik veel informatie heb kunnen vinden. De boeken die ik gebruikt heb:
alledaagse wetenschap: energie
zonne- energie
energie

REACTIES

J.

J.

heeft er nog iemand iets over enegie van nu?ik kan het nergens vinden.
greetzz.....

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.