Dierproeven

Beoordeling 2.8
Foto van F.
  • Werkstuk door F.
  • vwo | 717 woorden
  • 12 april 2013
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 2.8
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Een dierproef is een proef op levende en gewervelde dieren. Ze worden vooral gedaan op muizen, ratten en kippen.

De overheid stelt dit verplicht zodat de veiligheid van medicijnen, voedingsmiddelen en huishoudelijke producten gegarandeerd is.

 Om dierproeven uit te mogen voeren moet er wel een duidelijk omschreven doel zijn:

  •  Wetenschappelijk onderzoek: meer weten over hoe de mensen en dieren in elkaar zitten en hoe ziektes ontstaan.
  •  Toegepast onderzoek: het ontwikkelen en produceren van geneesmiddelen, voor de bescherming van de gezondheid.
  •  Toegepast toxicologisch onderzoek: het testen van de veiligheid van geneesmiddelen en voedingsproducten.
  •  Voor onderwijs aan bijvoorbeeld dokters en dierenartsen.

Ruim 20% van de toegepaste onderzoek is wettelijk verplicht. Dierproeven zijn er niet alleen voor de mens maar ook voor de dieren zelf, dus ook voor je eigen huisdieren.

 In Nederland zijn er vier soorten proefdieren. In 2011 was de verdeling als volgt:

  •  gewone dieren: gewervelde dieren die speciaal gefokt zijn (80%)
  •  genetisch gemodificeerde dieren (15,8%)
  •  dieren die in het wild leven maar bestudeerd worden in hun eigen omgeving (3,9%)
  •  dieren die in het wild leven maar onderzocht worden in het laboratoriu
  • m (0,3%)

 Sinds 1997 zijn dierproeven verboden op cosmetica. Maar niet op medicijnen. Medicijnen moeten getest worden op de veiligheid en of ze wel werken. De veiligheid wordt getest op dieren en de werking wordt wel op mensen getest. Voor de bijwerkingen wordt het eerst op gezonde mensen getest en dan voor de werking op patiënten. Geneesmiddelen voor dieren worden getest op het dier waarvoor ook het medicijn bestemd is. Bijna alle menselijke ziektes komen ook voor bij dieren, dus veel medicijnen kunnen dan voor dieren en mensen gebruikt worden. Er wordt naar meerdere aspecten en de effecten gekeken bij een dierproef.

 Sinds 1978 werden alle dierproeven in Nederland geregistreerd. Er werden toen al meer dan 1,5 miljoen proeven gedaan. In 1996 waren er dat nog 741.174, en in 2011 is dat gedaald tot 581.776. Het aantal proefdieren is ook bijna gelijk aan het aantal dierproeven, ieder dier wordt voor één proef gebruikt.

 Dilemma

Veel mensen zijn tegen dierproeven en vinden dat het verboden moet worden omdat het zielig voor de dieren is. Maar als je kijkt naar het leven van dieren uit de bio-industrie, hebben proefdieren een veel beter leven. Proefdieren hebben voor goede uitkomsten van het onderzoek een goed welzijn nodig. En de onderzoekers hebben zelf gekozen voor een beroep met dieren dus die hebben ook belang bij het welzijn van dieren. Onderzoekers zijn al verplicht om de dieren zo weinig mogelijk leed te bezorgen. De dieren krijgen bijvoorbeeld een verdoving of ze worden gedood voordat de pijn optreedt. De meeste dieren sowieso al doodgemaakt omdat dat nodig is omdat ze de weefsels en organen moeten bestuderen voor de uitkomst van het onderzoek.

 Maar heel veel dierproeven die tot nu toe zijn uitgevoerd, hebben ervoor gezorgd dat we medicijnen hebben kunnen ontwikkelen en dus heel veel mensenlevens hebben gered.

 Aan de ene kant willen we graag dat de medische wetenschap vooruitgang boekt en dat er tegen allerlei nu nog niet of moeilijk te bestrijden ziektes nieuwe of betere behandelmethodes worden gevonden.

Maar aan de andere kant verdienen de dieren met wie we het leven op aarde delen ons respect en kunnen we ze niet pijn, lijden, ongemak of blijvend letsel toebrengen.

Dierproeven op mensapen zijn al verboden, omdat we vinden dat mensapen teveel op mensen lijken en ook emoties en gevoelens hebben.

 Hoe belangrijk is de dierproef voor mens, dier of maatschappij?

  1. Is de wetenschappelijke kwaliteit van de proef gewaarborgd? En is de proef goed opgezet?

  2. Kan de proef met minder dieren uitgevoerd worden of zelfs helemaal zonder dieren?

  3. Hoe vervelend is de proef voor de proefdieren? Hoe erg is hetongerief, hoe lang duurt dit en hoe vaak komt het voor?

  4. Kan je de pijn van de dieren tijdens de proef verminderen, bijvoorbeeld door ze te verdoven?

 Er wordt al gezocht naar alternatieven voor proefdieren en dierproeven. Want dieren ervaren veel ongerief, dus niet alleen pijn, maar ook angst, alleen-zijn en stress. .

Dierproeven worden al teruggedrongen met de 3V’s:

1. Vervanging: de proef wordt (gedeeltelijk) zonder dieren uitgevoerd.

2. Vermindering: de proef wordt met minder dieren uitgevoerd.

3. Verfijning: de proef wordt uitgevoerd zodat de dieren zo min mogelijk lijden, of er wordt een lagere diersoort gekozen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.