Inleiding
Dit werkstuk gaat over depressie. Dit vonden we een interessant onderwerp, omdat het tegenwoordig veel voorkomt en omdat het een veel serieuzere ziekte is dan men vaak denkt. De ziekte wordt niet altijd herkend en de ernst wordt vaak onderschat. Een ander probleem is dat men veel discussieert over wat de beste behandelmethode is. Daarom vertellen wij een aantal dingen over depressie.
Wat is depressie?
Depressie is een ziekte, die vaak onderschat wordt. Er zijn heel veel symptomen te noemen, maar alleen als iemand meerdere symptomen heeft gedurende een periode van minstens twee weken, kan men van een depressie spreken. De twee belangrijkste symptomen zijn een sombere, depressieve stemming en het verlies van interesse en plezier in alle dingen, ook die men voorheen wel leuk vond. Bovendien zijn er nog de volgende symptomen: · Een gevoel van waardeloosheid of schuldgevoelens · Slaapstoornissen · Verminderde of grotere eetlust of duidelijke gewichtsverandering · Weinig energie of vermoeidheid · Concentratieproblemen of besluiteloosheid · Traagheid of juist aanhoudende lichamelijke onrust · Terugkerende gedachten over de dood of zelfdoding · En nog vele andere, vaak soortgelijke, symptomen
Er zijn verschillende soorten depressies. De bovenstaande symptomen komen bij de meeste depressies voor, maar de oorzaken kunnen verschillend zijn. We zullen eerst de verschillende soorten depressies noemen en vervolgens de oorzaken van elk daarvan.
Wat zijn de oorzaken?
Voor de verschillende soorten depressies zijn ook verschillende oorzaken aan te wijzen, maar die bespreken we niet hier. Die oorzaken worden hieronder bij ‘Soorten depressies’ besproken. Over het algemeen zijn dit de oorzaken:
Één enkele oorzaak is niet te noemen; het krijgen van een depressie hangt altijd af van meerdere factoren. De ene persoon wordt door een situatie niet depressief, terwijl de andere dat wel wordt. De ene keer zijn er geen duidelijke oorzaken te noemen, de andere keer weer wel. Het hangt helemaal af van elk individu. Toch weet men wel dat mensen van wie een nauwe verwant een depressie heeft gehad, meer kans hebben om ook een depressie te krijgen. En twee keer zoveel vrouwen als mannen raken depressief. Een precieze oorzaak is niet te noemen, maar men heeft al wel ontdekt dat het krijgen van een depressie afhangt van verschillende factoren en dat er een verband bestaat met een te kleine of een onevenwichtige hoeveelheid serotonine, een chemische stof in de hersenen.
Genetica speelt een rol bij het krijgen van een depressie. Mensen die een naaste familielid hebben die depressief is (geweest) heeft 15% kans om ook depressief te worden, terwijl dat bij andere mensen maar 2 tot 3 % is. Depressies kunnen dus een erfelijke aanleg hebben.
Zoals al eerder gezegd kan ook een onevenwichtige of verstoorde hoeveelheid van een bepaalde chemische stof in de hersenen ook een depressie veroorzaken. Deze chemische stoffen worden neurotransmitters genoemd. Onderzoekers zijn nog steeds druk bezig met het verkrijgen van meer informatie, maar ze zijn er toch al in geslaagd om enkele doeltreffende geneesmiddelen te ontwikkelen. Deze medicijnen regelen de aanwezigheid van de neurotransmitters.
Enkele onderzoekers vermoeden dat alcohol ook een oorzaak kan zijn van een depressie, of dat het in ieder geval een depressie alleen maar erger maakt. Dit laatste kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand medicijnen slikt en daarbij ook nog eens alcohol gebruikt. De alcohol kan inwerken op de medicijnen wat de depressie erger maakt. Het kan ook zijn dat iemand veel alcohol gaat drinken in een poging zijn depressie te verbergen, die er echter alleen maar erger door wordt. Het drinken van teveel alcohol zou ook een oorzaak van een depressie kunnen zijn bij kwetsbare personen. Maar daar is men het nog niet helemaal over eens.
Het hebben van allerlei problemen kunnen ervoor zorgen dat iemand te maken krijgt met een depressie. Kinderen die bijvoorbeeld op jonge leeftijd hun ouders verliezen of andere ingrijpende dingen meemaken, hebben op latere leeftijd een verhoogde kans op het krijgen van een depressie. Relatieproblemen, communicatieproblemen, ruzies met anderen, financiële problemen en meer van dit soort problemen kunnen de oorzaak zijn van een depressie.
Het mislopen van een relatie, het sterven van de echtgenoot, ontrouw, misbruik door de partner, al deze factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van een depressie. Werkloze vrouwen of thuiswerkende moeders die voor de kleine kinderen zorgen hebben ook een verhoogde kans op het krijgen van een depressie. Wanneer een relatie goed loopt kan dit juist bescherming bieden tegen een depressie.
Hoe kan een depressie behandeld worden?
Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor depressieve mensen. De juiste behandeling voor iemand hangt af van de ernst van de depressie, de keus van de patiënt en het advies van de arts. Soms is een combinatie van behandeling de oplossing.
Psychologische en sociale hulp is voor veel patiënten erg nuttig en voor mensen met een lichte depressie is het vaak de enige strikt noodzakelijke behandeling. Tijdens de therapie waar we het over hebben praten therapeut en patiënt met elkaar over het leven van de laatste. Allerlei onderwerpen kunnen aan bod komen, maar het gaat natuurlijk vooral om de gevoelens van de patiënt. Er kan ook gesproken worden over relaties, ervaringen, gebeurtenissen etc.. Soms kan het nuttig zijn om het hele gezin bij de gesprekken te betrekken, als dat mogelijk is. Want de depressie van een famielid kan het hele gezin treffen.
Ook antidepressiva kunnen een oplossing bieden. Ze kunnen de chemische onevenwichten in de hersenen herstellen. Er zijn vele soorten antidepressiva, die allemaal bijwerkingen hebben. Met goed overleg van de behandelende arts moet het juiste medicijn voor de patiënt gezocht worden.
Een derde mogelijke oplossing, die vooral nuttig is voor de zwaar depressieve mensen, is Electro Convulsive Treatment (E.C.T.) of ook wel elektroshocktherapie. De patiënt krijgt dan onder een lichte narcose kleine elektrische schokjes van een laag voltage toegediend via aangeplakte elektroden. Men vermoedt dat door deze therapie een lichte epileptische aanval wordt opgewekt, waardoor er bepaalde stoffen in de hersenen vrijkomen, die de depressie als het ware kunnen “genezen”. De patiënt merkt verder weinig van de behandeling en het lichaam wordt er nauwelijks door belast.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
J.
J.
een onwijs goed werkstuk. ik ben docent op een school in Amsterdam en ik geef kinderen les voor VWO en ik zal je voor dit werkstuk geven een 9,3
8 jaar geleden
Antwoorden