Beugels

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 956 woorden
  • 12 november 2003
  • 205 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
205 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Motivatie Ik heb voor deze opdracht gekozen omdat ik zelf vroeger ook een beugel heb gehad en het leek mij wel interessant om er meer over te weten te komen. Inleiding Beugels, iedereen ziet ze, en bijna iedereen heeft er een gehad. Maar de meeste mensen willen er toch liever geen een hebben. Het is ook niet niks, zo maar ineens zo’n ding in je mond. Maar je hebt er uiteindelijk wel veel voordeel van, je tanden gaan er weer mooi recht van staan. En dit ziet er natuurlijk een stuk leuker uit dan een mond vol scheve tanden. Ook met de pijn en moeite valt het wel mee. In het begin heb je soms wat last van je beugel maar al snel ben je er aan gewend en ook het schoon maken valt reuze mee als je er een beetje ervaring mee krijg. Maar wat voor verschillende soorten beugels dienen nou eigenlijk voor welke afwijking? En word het door je verzekering vergoed of moet je alles zelf betalen? Dit en nog enkele andere beugelonderwerpen worden in dit werkstuk behandeld. Waarom krijg je een beugel? Als je bij de tandarts komt en je tanden en kiezen hebben niet de goede positie in je kaak, dan kan de tandarts voorstellen om een beugel te nemen om alles recht te zetten. Je bepaalt zelf of je dit wilt of niet. Ook kan het zo zijn dat je door de foute posities van je tanden en kiezen hoofdpijn of kaak kramp of andere problemen krijg. Ook is het lastig om je gebit goed schoon te maken als het niet goed staat. Het proces wat er volgt als je een beugel besluit te nemen ziet er ongeveer zo uit.
Eerste consult: Hierbij wordt de noodzaak van een behandeling in overleg met de patiënt vastgesteld. Vaak wordt er wanneer er nog tanden gewisseld moeten worden een overzichtsröntgenfoto gemaakt. Onderzoek: Het gebit en de mondholte worden bekeken en er worden gemiddeld 2 of 3 röntgenfoto’s gemaakt. Verder worden er gebitsafdrukken en ook gewone foto’s van het gezicht en het gebit gemaakt. Behandelplan bespreking: Alle verzamelde gegevens worden met de patiënt besproken en het definitieve behandelplan wordt doorgenomen. Actieve behandelfase: Met behulp van beugels, los of vast, word de kaak- en tandstand gecorrigeerd. Dit duurt gemiddeld tussen de 6 maanden en 3 jaar. Indien het nodig is wordt tijdens deze fase een tussentijds evaluatie onderzoek gedaan. Retentiefase: Wanneer het behandeldoel bereikt is, mag de behandel-beugel uit de mond gelaten worden en wordt meestal een retentie beugel toegepast om de tanden en kiezen op hun nieuwe plaats vast te houden. Na een retentieperiode van rond de 2 á 3 jaar wordt een afsluitende controle en gesprek gehouden. Vaak worden er nog een paar overzichtsröntgenfoto’s gemaakt. Als je al deze fases heb gehad staan je tanden mooi recht en heb je een mooi gebit. Soorten beugels Beugels zijn er grofweg in drie soorten: vaste beugels, buitenboordbeugels en losse-uitneembare beugels. Vaste beugels bestaan meestal uit metalen draadjes of bogen die met behulp van kleine slotjes, brackets, op de tanden en kiezen worden vastgeplakt. De boven- en onderkant van de beugel worden soms verbonden door elastiekjes, die iedere dag zelf vervangen moeten worden. Deze elastiekjes dienen voor nog meer spanning op het gebit zodat het sneller rechttrekt. Een uitneembare beugel bestaat uit een plastic gehemelteplaatje met haakjes en veertjes eraan. Soms zitten er ook een paar schroeven in. Al deze dingen samen moeten de tanden in de goede stand duwen. Deze beugel kan worden gebruikt om de tanden op hun plaats te houden na een behandeling met een vaste beugel of buitenbeugel, maar heel soms (bij hele kleine afwijkingen) wordt hij ook voorgeschreven als eerste en enige beugel. Een activator (blokbeugel) is ook een uitneembare beugel die bestaat uit een onder- en bovenbeugel die aan elkaar vastzitten. Het zit los in je mond en zorgt ervoor dat de kaken zó groeien dat ze op elkaar passen. Een buitenboordbeugel is de meest zichtbare beugel. Hij bestaat uit een dikke metalen boog die in de mond in buisjes worden geschoven. Deze buisjes zitten vast op ringetjes of bandjes, die op hun beurt weer vastzitten aan de eerste grote kiezen in de bovenkaak. De boog komt tussen de lippen naar buiten en loopt langs je wangen naar achteren. Daar wordt hij aangespannen met een elastieken band om je hoofd of nek.
Kosten: De kosten van een behandeling zijn, door de lange duur ervan en door de dure spullen die ervoor gebruikt worden, vrij hoog. Je moet al snel rekenen op 2400,- euro voor de hele behandeling (vaste en losse beugel), alhoewel het goedkoper is als je alleen losse of alleen vaste apparatuur heb. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van het soort beugel en de duur van de behandeling. Gelukkig worden de kosten meestal grotendeels vergoed door je ziektekostenverzekering. Conclusie: Als je vindt dat je tanden niet mooi op elkaar staan dan kan je er voor kiezen om een beugel te nemen. Hierdoor staan je tanden aan het einde van de behandeling weer mooi recht en je hebt op zich weinig last van de beugel. Ook over de kosten hoef je je geen zorgen te maken want die worden door de verzekering vergoed. Het enige nadeel is dat je de pech kunt hebben dat je tanden na de behandeling weer naar hun eigen plaats terug schuiven. Reflectie: Ik heb van deze opdracht niet zoveel geleerd omdat ik er al vrij veel van wist omdat ik zelf een beugel gehad heb. Het enige wat ik nog niet wist is dat het zo duur is om een beugel behandeling te ondergaan. Bronvermelding: 1. http://home.hccnet.nl/3vwo3.twent.carmellyceum/infor.htm
2. http://www.tandartsdjamaludin.nl/ 3. http://www.whatdotheydo.com/smile.gif

REACTIES

J.

J.

heel goed je hebt me nu heel erg geholpen

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.