Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alcohol en gebruik

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1278 woorden
  • 28 augustus 2008
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is alcohol?

Alcohol is een middel met een verdovende werking. Het kan worden vergeleken met drugs, vanwege het aantal effecten en risico's. Er zit alcohol in bier, wijn en gedistilleerde dranken zoals jenever, maar ook in mixdranken.
Als je veel alcohol neemt dan kan dat voor ernstige problemen zorgen voor de lever, hersenen en andere organen.

Feiten over alcohol.

• is een giftige stof .
• bevat niets dat bruikbaar is voor de opbouw van het lichaam .
• levert per gram 7,1 loze kilocalorieën .

• behoort officieel niet tot de harddrugs maar de schadelijke en verslavende gevolgen bij overmatig gebruik zijn minstens zo ernstig als van harddrugs .

Wat doet alcohol met je lichaam?

Alcohol heeft een verdovend effect op je lichaam. Als je te veel alcohol neemt, voel je je onder invloed van alcohol heel anders dan in nuchtere toestand. Dat komt doordat alcohol een verdovend effect heeft op belangrijke hersenfuncties. Dit proces verloopt al heel snel. Op het moment dat alcohol via de bloedbaan de hersenen heeft bereikt.

Hoe werkt alcohol?

Alcohol wordt via de mond, slokdarm, maag en de dunne darm in het bloed opgenomen. Vervolgens wordt alcohol via het bloed verspreid door het hele lichaam. De lever ziet alcohol als schadelijk en breekt de alcohol zo snel mogelijk af. Het stopt daarom alle andere ‘taken’ waar het mee bezig is en stort zich volledig op de alcohol. De lever is verantwoordelijk voor 95 procent van de afbraak van alcohol. De andere vijf procent wordt direct via de adem, transpiratie en urine uitgescheiden. De afbraak van één standaardglas alcohol (12cc pure alcohol) duurt één tot anderhalf uur. Dit proces kan op geen enkele manier versneld worden. Dus ook niet door koffie, water, lichaamsbeweging of door een anti-katerpil!
Fasen in opname en afbraak.
• Fase 1: Het alcoholpercentage in het bloed stijgt;
• Fase 2: Het alcoholpercentage in het bloed bereikt een top;
• Fase 3: Het alcoholpercentage in het bloed daalt; je denkt dat je niet langer onder invloed bent, terwijl dat wel zo is. Daarom is deze fase de gevaarlijkste.

Wat voelt de gebruiker?

• Na 1 of 2 glazen lijkt alcohol stimulerend te werken. Dit komt doordat de verdoving bepaalde remmingen wegneemt. De drinker ontspant zich makkelijker, voelt zich prettiger en gaat zich losser gedragen. Aan de andere kant kunnen mensen ook juist depressiever, angstiger of agressiever worden na gebruik van alcohol.
• Het ontremmende effect van alcohol is nog groter als het gebruikt wordt in combinatie met stimulerende drugs, omdat die middelen de dempende werking van alcohol tegengaan. De combinatie van alcohol en drugs geeft overigens onvoorspelbare effecten en is daarom riskant.

• Na een paar glazen zijn er al lichamelijke reacties. Het reactievermogen vermindert en iemand ziet, hoort en proeft minder.
• Na 3 tot 5 glazen wordt de waarneming van het eigen gedrag minder. Dit maakt dat mensen die gedronken hebben van zichzelf vinden dat ze nog heel goed kunnen autorijden, terwijl dat niet het geval is.
• Drinkt iemand door, dan raakt hij aangeschoten; hij kan emotioneel worden. Hij kan een rood gezicht krijgen en moeite met praten.
• Wanneer iemand nog verder doordrinkt, volgt dronkenschap. Hij heeft grote moeite zijn evenwicht te bewaren, kan bewusteloos raken en weet de volgende dag wellicht niet meer wat hij de vorige avond heeft gedaan. Na een vaak onrustige en korte slaap wacht de kater met hoofdpijn, brandend maagzuur, braakneigingen en een droge mond.

Van welke factoren hangt het af hoeveel je kunt verdragen?


Het effect van alcohol is niet bij iedereen hetzelfde. Dat heeft onder andere te maken met lichaamsgewicht en het vochtgehalte in het lichaam. Hoe minder vocht, hoe meer effect alcohol heeft: de concentratie in het bloed stijgt dan sneller. Iemand van 50 kilo heeft minder vocht in zijn lichaam dan iemand van 100 kilo, en ondervindt dus veel eerder het effect van alcohol. Alcohol heeft daarom ook sneller effect bij vrouwen, want zij zijn gemiddeld lichter van gewicht en hebben bovendien naar verhouding minder lichaamsvocht dan mannen. Een ander verschil in effect is te zien bij mensen die regelmatig drinken. Het lichaam went binnen korte tijd aan alcohol. Daarom is al snel meer alcohol nodig om bepaalde effecten te bereiken. Maar het lichaam went niet aan alle effecten; het negatieve effect van alcohol op het reactievermogen blijft bijvoorbeeld onverminderd optreden.

Wat is het korsakov-syndroom en hoe kun je het krijgen?


Ernstig drankmisbruik kan je hersenen onherstelbaar beschadigen. Een voorbeeld daarvan is het Korsakovsyndroom. De naam Korsakov is afkomstig van de Russische arts Korsakov die rond 1887 artikelen schreef over het verband tussen langdurig alcoholgebruik en geheugenstoornissen.
Hoe meer en hoe langer je drinkt, des te groter is de kans dat de hersenschade zich ontwikkelt tot uiteindelijk het syndroom van Korsakov. Het is bekend dat de jongste Korsakov-patiënten ongeveer 35 jaar oud zijn.

Hoe ontstaat het?

Het Korsakov-syndroom is een gevolg van een tekort aan vitamine B1 in combinatie met langdurig alcoholgebruik. Een tekort aan vitamine B1 ontstaat door een slecht eetpatroon en door een slechte opname van B1 in het lichaam. Overmatig alcoholgebruik leidt dikwijls tot een slecht voedingspatroon en het maakt de opname van vitamine B1 moeilijk doordat de organen zijn aangetast.


Wat voor klachten?

De verschijnselen van Korsakov lijken op die van dementie bij ouderen:
• Aantasting van het korte termijngeheugen: moeite met het opnemen en onthouden van nieuwe informatie; Informatie uit het verleden kun je echter wel onthouden.
• Desoriëntatie van tijd en plaats: je weet niet goed waar je bent en welke dag het is.
• Last van angst- en paniekaanvallen.
• Last van depressies.
• Moeite met het maken van plannen, plannen uitvoeren en het in actie komen.
De hersenen van mensen die lijden aan Korsakov zijn 10-15% gekrompen. Dit kun je zien op een hersenscan.

Hoe wordt Korsakov behandeld?


In eerste instantie richt de medische zorg voor een Korsakov patiënt zich op:
• hulp bij het stoppen met alcoholgebruik
• vitamine B injecties
• gevarieerde voeding
• behandeling van lichamelijke en psychiatrische klachten
Als dit verbetering oplevert en de lichamelijke functies weer stabiel zijn, richt de behandeling zich vervolgens op gedragsproblemen en de geheugenstoornissen.
Korsakovpatienten kunnen behandeld en begeleid worden in een Korsakov-kliniek. Hier kun je via een Instelling voor Verslavingszorg geplaatst worden.


Kun je genezen van het Korsakov-syndroom?


Als iemand waarbij Korsakov is vastgesteld, stopt met drinken, is binnen een jaar duidelijk in hoeverre iemand herstelt. Na dit jaar is de toestand stabiel en is er geen verder herstel meer mogelijk is. Slechts bij een klein percentage van de mensen bij wie Korsakov is vastgesteld, is er kans op een sterke verbetering of op volledig herstel. Dit is afhankelijk van de algehele conditie van die persoon en het stadium waarin de ziekte zich heeft ontwikkeld.
De grootste groep patiënten vertoont enige verbetering, maar houdt een gestoord tijdsgevoel.

Hoe komt het dat het tegenwoordig vaker voorkomt dan vroeger?


Nederland telt op dit moment ongeveer 8.000 Korsakovpatienten en er zijn aanwijzingen dat hun aantal toeneemt. Ook lijkt het syndroom op steeds jongere leeftijd op te treden en zijn de stoornissen op het moment van opname in een ziekenhuis ernstiger dan tien jaar geleden. Hoe komt het dus dat het tegenwoordig vaker voorkomt dan vroeger? Dat komt doordat jongeren tegenwoordig steeds vaker alcohol nemen op jongere leeftijd, omdat dat dan stoer is of voor de gezelligheid. Vroeger werd er meer opgelet dat jongeren onder de 16 jaar geen alcohol mochten nemen. Deden ze dat wel dan konden een flinke boete krijgen of een sraf. Tegenwoordig zijn we niet meer zo streng en dus nemen kinderen op steeds jongere leeftijd alcohol.

Informatiebronnen:


http://www.trimbos.nl/default4152.html
http://www.alcohol-en-werk.nl/html/main.php?odp_id=3&&atl_id=68
http://www.wereldeenheid.nl/alcohol.htm
http://www.korsakovsyndroom.nl/pagina.asp?nummer=2
http://www.alcoholinfo.nl/index.cfm?act=esite.tonen&a=2&b=13&c=196&d=199

REACTIES

N.

N.

hee,
goed gedaan
ik heb er veel aangehad
dankje
groet
nina

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.