Hst 1 Ruimtelijke kenmerken
§ 1 Absolute ligging en relatieve ligging Zwitserland is geen groot land, het bestaat uit 41290 vierkante kilometer. Zwitserland grenst aan 5 landen, namelijk aan de westkant met Frankrijk, aan de noordkant met Oostenrijk en Liechtenstein en aan de zuidkant met Italië. Zwitserland is voor 70% bedekt door de Alpen, de Jura en het Mittelland. De Alpen vormen een geologisch jong gebergte van zeer samengestelde structuur. De grote gebieden van de alpen zijn vergletsjerd. De Jura vormt een wijde boog van Genève tot Schaffhausen. En tenslotte het Mittelland. Het Mittelland is een zich uit het zuidwesten naar het noordoosten verbredend, sterk geaccidenteerd gebied tussen de Jura en Alpen. De hoogste berg van Zwitserland ligt in het Pennine Alpen gebergte in het gebied de Monte Rosa heet Dufour Spitze, hij is 4634 meter hoog. Door de vele rivieren en meren die in Zwitserland liggen, ligt Zwitserland zeer gunstig. Ook de verbindingen met andere landen zijn zeer goed. Het Gotthardmassief is het knooppunt van Europese waterscheidingen. Vanuit hier stroomt de Rijn naar alle zeeën. De Rijn is de belangrijkste rivier in Zwitserland. Bij Schaffhausen ligt de grootste waterval van Europa. De coördinaten van de hoofdstad Bern, welke ongeveer in het midden ligt, zijn 46.55º zuiderbreedte en 7.25º noorderbreedte
Hst 2 Gebiedskenmerken
§ 1 Fysisch geografische structuur Zwitserland kun je eigenlijk in 2 delen splitsen. Vooral als je kijkt naar de bevolkingsdichtheid zie je goed waar de bergen hoog zijn en laag. (zie kaartje) Het klimaat van Zwitserland is per gebied verschillend, het vormt een overgang van het oceanische naar het continentale type. Het verschil van klimaat heeft niks met de ligging op de breedtegraad te maken, het ligt meer aan de hoogte van het landschap. Met name vormen de Alpen een scheidingslijn tussen het ruwere Midden-Europese klimaat ten noorden ervan en het meer mediterrane type in het zuiden. Tot ongeveer 1300 meter zie je veel landbouw en veeteelt, rond de 1800 meter zijn er veel bossen en nog iets hoger op 2800 meter beginnen de sneeuwvelden en tevens begint daar de boomgrens. De temperatuur ligt zomers ongeveer rond de twintig en vijfentwintig graden. Elke 305 meter die je in Zwitserland stijgt daalt de temperatuur twee graden. Maar dat geldt niet altijd want wanneer Maar dat geldt niet altijd want wanneer er 's winters koudere en dus zwaardere lucht door de dalen komt stromen veroorzaakt dat een dichte nevel en is het dus kouder dan op een hoge berg waar het in zo'n situatie helder is en de zon kan dan volop schijnen. En op 2740 meter (daarboven wordt het ook wel arctisch klimaat genoemd) hoogte is het zo koud dat er daar het hele jaar volop sneeuw ligt. Maar het ligt er ook aan hoe de berg ligt en wat dus de tijd is die de zon er op een dag op schijnt. Dat beïnvloed ook gelijk de plantengroei, als er veel zon komt groeien er minder planten en omgekeerd. De bodemgesteldheid bestaat uit, bruine bosbodems en gebergtebodems.
§ 2 Ruimtelijke inrichting De meeste steden liggen in het noordwesten. Dit komt door de ligging van de bergen en de vele verschillende hoogtes. Zwitserland is door zijn ligging zowel voor personenvervoer als voor goederenvervoer een belangrijk doorgangsland. Het wegennet verkeert dan ook in een uitstekende staat. Belangrijk voor een goede doorstroming van het verkeer zijn de vele tunnels. Het bodemgebruik van Zwitserland is zeer verschillend, er is akkerbouw en veeteelt, bos en improductief ( toendra, hooggebergte).
Hst 3 Bevolkingskenmerken
§ 1 Cultuurpatroon
In het jaar 1800 groeide het land enorm en werd een van de meest
industrierijkste landen. In 1832 sloten onder leiding van Zürich en Bern enkele kantons zich aan. Dit veroorzaakte nogal wat onrust een verschil van meningen. Hieruit ontstond dus een burgeroorlog van 1847 tot 1848. En er ontstond een nieuwe grondwet op 12 september 1848. De nieuwe grondwet was afgeleid van de Amerikaanse grondwet, en hierbij werd een werkelijke federatie.
Na 1848 gebeurde er niet veel meer in Zwitserland. Na 1859 werd het verboden om bij een ander land in dienst te gaan. En in 1918 kon je als man ook gaan stemmen. De traditionele neutraliteit werd zelfs tot in de 20ste eeuw instant gehouden. En zelfs in de twee wereldoorlogen werd die neutraliteit bewaart. Dat was ook de reden waarom er in steden als Genéve zich veel internationale organisaties vestigde zoals het Rode Kruis, Volkenbond en ILO. Zwitserland wilde ook geen lidmaatschap van de Europese gemeenschappen, maar in 1972 werd wel een vrijhandelsverdrag van de EG goedgekeurd. En ook doet Zwitserland niet mee aan de Euro. De toetreding tot de Raad van Europa werd door het parlement pas in 1962 goed gekeurd.
Zwitserland heeft verschillende geloven. Het grootste gedeelte van de bevolking is rooms-katholiek dat is 46%, 40% is protestants. De kleine minderheden vormen de leden van de Christlich Katholische Kirche en de oud-katholieken (samen ca. 0,5%), de orthodoxen en de joden (ieder ca. 0,3%); 2,2% van de Zwitserse bevolking beleidt de Islam
In Zwitserland worden vier officiële talen gesproken namelijk: (in 1990) 63,7 procent spreekt er Duits en 19,2 procent Frans, 7,6 procent Italiaans en 0,6 procent Raetromaans. Het grootste deel is tweetalig. Het gebied weer veel Italiaans wordt gesproken de kanton Ticino, en in de kantons Vaud, Neuchâtel en Genéve wordt het meest Frans gesproken. In de kantons Bern, Fribourg en Valais, wordt het meest gemengd Duits en Frans gepraat. Gemengd Duits Italiaans en Raetoromaans word in de kantons Graubünden gesproken, en in de overige kantons wordt veel Duits gesproken. Het aantal dialecten is in vooral het Duitse gedeelte erg groot. Verder hebben alle talen wel dezelfde rechten en plichten.
§ 2 Demografische structuur
Doordat het landschap in Zwitserland zeer veranderlijk is, is de spreiding van de bevolking zeer ongelijk. Er is een grote bevolkingsdichtheid in het Mittelland , met name in de rivierdalen van de Aare en de Limat en aan het meer van Geneve. Ruim 60% woont in de steden van meer dan 100.000 inwoners. De grootste steden zijn Zurich, Basel, Geneve, Bern, Lausanne, Winterthur, Sankt Gallen en Luzern.
Zoals je in het figuur hieronder kunt zien, zie je dat er weinig mensen boven de 80 jaar zijn. Maar er zijn wel veel mensen van tussen de 20-64. Dit betekent dus dat Zwitserland een vrij jong land is.
In de grafiek hier naast kan je zijn hoeveel baby’s er
zijn geboren en hoeveel dat ware van Zwitsers en van buitenlanders. In de begin jaren 70 kan je goed zien dat er veel buitenlanders naar Zwitserland zijn gekomen en er daardoor veel baby’s zijn geboren.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
A.
A.
harstikke bedankt het werkstuk was super.ik heb er een 8,9 voor gekregen ik has echt geen tijd meer om zelf een werkstuk te maken ik zat midden in de proefwerkweek en ik had een week de tijd om het in te leveren.
nou alsnog een keer bedankt
groetjes anne-chaterine
20 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Hallo Anoniempje...
Ik kom uit Nederland, ben 18 jaar, maar woon nu sinds 5 en een half jaar in Zwitserland. toen ik 13 was gingen we met de hele familie hierheen vanwegen het werk van m'n vader. Ik vind dat je een goed werkstuk gemaakt hebt en alles wat er in staat komt overeen met wat ik van dit Land weet. Het is echt een heel wijs land om te wonen en te werken. Ik zit nu in de 6 Klas van het VWO en ga hierna studeren.
Alleen in de eerst paar zinnen zeg je waar CH aan grenst. Je noemt 4 van de 5 Landen en vergeet dus duitsland te schrijven. En Oostenrijk en Liechtenstein liggen meer oostenlijk dan aan de noordkant.
Mischien ff verbeteren?
Goed gedaan hoor!
Greetz... Arjan
19 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Prachtig!
Ik heb het gebruikt voor mijn werkstuk.
groeten Albert
19 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
goed gedaan jongetje
18 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
heey dit is heel erg cool
8 jaar geleden
Antwoorden