Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Utrechtse heuvelrug

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1777 woorden
  • 14 juli 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
Mijn profiel werkstuk gaat over de Utrechtse heuvelrug. Zelf woon ik een jaar nu hier en vind ik het ook wel interessant om er steeds meer over te weten. Ik ben voor dit werkstuk naar een camping in Leersum geweest, en ook het informatie kantoor in Amerongen bezocht. Ik heb met de voorzitter van de ondernemers-vereniging van Leersum gepraat om diverse verhalen te horen.
Ik had in korte tijd al veel dingen geleerd, zoals dat ik altijd dacht dat de utrechtse heuvelrug een oud nationaal park was. Het bestaat pas sinds 2003 als nationaal park en dat had ik eigenlijk niet verwacht.
Ik kwam ook veel tegen dat de UtrechtseHeuvelrug is ontstaan in de ijstijd en dat wist ik eigenlijk al. Ook kwam ik veel tegen over de bodemsoorten. Wat natuurlijk ook wel belangrijk was maar ik wou meer de sociale kant bekijken van wat het doet met mensen. En ik vind wel dat dat eigenlijk aardig is gelukt.

De utrechtse heuvelrug is een natuurgebied dat nog niet is ontdekt door toeristen. Het zijn ook kleine gemeente die hard hun best doen om de indentiteit te bewaren van wat dit gebied nou zo bijzonder maakt.







Inhoud
Een nationaal park 4
wat maakt een nationaal park?
wie beslist over het nationale park?
criterium van een nationaal park.
Nationale parken in Nederland. 5
hoeveel in Nederland
een paar nationale parken.
het bekendste nationale park
De utrechtse Heuvelrug 6
waar is de utrechse heuvelrug
de Utrechtse Heuvelrug nu
de utrechse heuvelrug van vroeger
de toekomst 7
de utrechtse heuverlrug als gemeente
plannen voor de utrechse heuvelrug
de betrokken 8
hoe is het om in de utrechtse heuvelrug te wonen
een interview met de campinghouder
afsluiting 10
conclusie
nawoord
Bronnenlijst 12



Een nationaal park.

Een nationaal park is een gebied wat bijzondere natuur levert. In Nederland kan een nationaal park enorm varieren. Je hebt bijvoorbeeld ‘het groene hart’en ‘de utrechtse heuvelrug’. Een status van nationaal park kan je eigenlijk een beetje vergelijken met een michelin-ster maar dan voor een mooi natuurgebied dat ook nog eens goed bezocht wordt.
Maar waar elk nationaal park gelijk in is, is dat er minstens 1000 hectare aan natuur is, de Utrechtse Heuvelrug heeft 6000 hectare dus dat zit wel goed. De natuurgebieden moeten natuurlijk wel aaneengesloten zijn.
De natuurgebieden worden aangewezen door de minister van landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De minister is is ook verantwoordelijk voor het behoud van de natuurgebieden. En het beleid, Bijvoorbeeld er is een plan dat in de toekomst er een ecobrug in de Utrechtse Heuvelrug komt. Dat moet allemaal langs de minister die dan weer een onderzoek er van maakt.
Voor een natuurgebied is het belangrijk dat er een goede mogelijkheid tot recreatie zijn. Dat kan zijn door middel van fietsroutes, en wandelpaden, maar ook kanoroutes en ruiterpaden. Maar het gaat verder, obsetvatie-huisjes, bankjes. Je hebt er wegwijzers en borden voor als je het park op eigen gelegenheid wilt bezoeken. Maar ze organiseren ook wandelroutes die vertrekken meestal bij het bezoekers centrum





Nationale parken in Nederland.
In Nederland hebben wij in totaal 20 natuurgebieden die tot nationale parken zijn uitgekozen. Ze vertellen allemaal en soort van verhaal van Nederland. Deze gebieden zijn allemaal anders en allemaal uniek.
De 2 oudste nationale parken kent iedereen waarschijnlijk wel. ‘De hoge Veluwe’ en de ‘Veluwezoom’.
De meeste nationale parken komen in drenthe voor. En ze zijn allemaal stuk voor stuk verschillend. Zoals het Nationaal beek en esdorpenlandsschap het Drentsche Aa. Dit is een gebied wat een beek volgt. Er is nergens in Nederland eenzelfde beek als dit. Dus dit nationale park staat vooral in teken van water
Terwijl nationaal park Drents-Friese wold. Nog niet eens zo gek ver van het andere park vandaan, weer een van de grootste bossen van Nederland is. Dat laat zien hoe varierend Nederland is als zo klein land.
Zelf denk ik dat een van de bekendste nationale parken de biesbosch is, Dat ligt in Zeeland en heeft vooral te maken met water. Het is een beetje moeras achtig gebied. In de zomer kan je hier mooi varen, zelfs met een kano. Natuurlijk is er voor de mensen die zelf geen boot hebben de oplossing dat ze altijd nog een exccursie kunnen doen. Er is daar genoeg te zien en doen eigenlijk. Want er zijn ook diverse musea over de watersnoodramp van 1963.

alle nationale parken in nederland bij elkaar hebben toch al 120.000 hectare aan grond. En dat is ongeveer 3 % van het hele land. En je hebt natuurlijk ook parken op de nederlandse antille en aruba. Die zijn zeker ook het bezoeken waard.

De Utrechtse Heuvelrug.
Het nationale park van de utrechtse heuvelrug ligt verscholen tussen Rhenen en Driebergen. Het is voornaamlijk bedoeld om er te wandelen of te fietsen. Er zijn paden aangelegd over de stuwwal en zo kan iedereen lang de kastelen, heides en dergelijke lopen.
U kunt in groepsverband een excursie aanvragen. Dat doet u dan bij het informatiecenter waar elk nationaal park er minstens 1 van moet hebben. De Utrechtse Heuvelrug heeft er maar liefst 2, eentje in dribergen en eetje in amerongen.
De utrechtse Heuvelrug is ontstaan in de Ijstijd. Omdat het het Ijs ook verschoof ontstonde de heuvels. De eerste tekenen van bewoning was echter veel later 2900 voor christus is de oudste grafkelder. Er zjn er dus bij die bijna 5000 jaar oud zijn. Het zijn de eerste echte sporen van mensen op de Utrechste Heuvelrug. En de meeste zijn niet een nationaal monument. Dus ook geen beschermde status.
In de middeleeuwen kwamen echte dorpjes die van de heuvels naar het vlakke landschap vestigde die zogenaamde engdorpen zorgede voor drastische veranderingnen in het landschap. De heide werden weilanden en er woonde vooral boeren. Ook enkele takabschuren in Elst en Amrongen bewaard gebleven zodat toeristen die ook kumem opzoeken.
De echte sfeer van nu kreeg de utrechtse heuvelrg in 1815. Toen is de weg van De Bilt naar Rhenen verstraat, de toename van buitenhuizen kwam.




De toekomst.
Niet alleen is de Utrechte Heuvelrug een nationaal park. Het is ook een gemeente met verschillende dorpen. Waaronder, Driebergen, doorn, Leersum, Amerongen, Elst, Maarn en Maarsbergen. Het park loopt verder nog uit tot in Wijk bij Duurstede en Rhenen. En dat is nog niet eens de hele Heuvelrug. Let de Stigter zou al bij het afscheid dat hij hoopt voor de toekomst dat de Utrechtse Heuvelrug word uitgebreid en dan verder gaat met de naam Nationaal Park Heel de heuvelrug.
Nu zijn er niet hele drastische plannen voor de Heuvelrug. Er komen extra fietspaden die over de lengte van de hele heuvelrug gaan. Dit is handig voor het toerime maar ook voor de bewoners zelf. De bereikbaarheid tussen de dorpjes wordt meer aangepakt.

Ook zijn er plannen van een nieuwe ecoduct. Dit is om het wild dan veiliger over de weg te kunnen krijgen. En dat zou een goed teken zijn voor de herten die nog wel eens bij ongelukken raken betrokken.







De betrokken
Ik denk dat de meeste mensen die in dit gebied wonen eigenlijk niet echt doorhebben dat ze in zo’n mooi plekje van Nederland wonen. Ze klagen vaak over de nadelen. De lange afstanden tussen de dorpjes, het lage voorzieningen niveau. Of er gebeurt bijna niets. De prijs van een woning wordt ook wel vaak genoemd. Mensen vinden het vooral nu minder omdat de gemeentes zijn samen gaan werken.
Het park wordt meestal wel als een voordeel gezien natuurlijk. Maar ook niet door de meeste mensen. Bij de oudere zie je dat ze sneller voor de rust van deze omgeving gaan. Terwijl de jongeren het wel fijn vinden dat je zo snel mensen leert kennen.
De utrechtse heuvelrug staat er een beetje om bekent dat de gezinnen die hier wonen een boven modaal inkomen hebben. De huizen zijn hier in deze omgeving dan net wat groter. Maar je ziet het ook in kleinere dingen. De kledingwinkels in de dorpen zijn over het algemeen van wat duurdere onbekende merken.




Interview met camping houder Ginkelduin te Leersum
Waarom heeft u besloten een camping hier te beginnen?
Er is hier veel afwisseling, veel bos en ook natuurlijk de rivieren. Er is vel oud bos, En het bos is ook nog eens loofbos, terwijl bij andere oude bossen je toch meer naalden, en dit is echt een loofbos.
Zijn er nog extra regels waar u last van heeft?
Nou we zitten hier natuurlijk net in een stilte gebied en dat kan soms wel een voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld bij evenementen organiseren. Wij hebben natuurlijk een bepaald geluids limiet. Daarom mogen we weinig tot geen evenementen organiseren. Vier weken geleden was ons eerste en dat was wel een groot succes.We hebben natuurlijk wel last met uitbreiden, maar van dat is nu nog geen sprake
Wat doet u allemaal voor de Utrechtse Heuvelrug?

zelf hebben wij 60 hectare aan bos en dus ook beschermd natuurgebied. Dat onderhouden wij , maar eigenlijk laat je de natuur een beetje zijn gang gaan. Wij halen weg wat er niet thuis hoort. En dat is natuurlijk afval en dergelijke. Maar je hebt ook diersoorten en plantesoorten en die halen we ook weg. En zo laten we het gebied in zijn origineele staat.
Wat vind u van de Utrechtse Heuvelrug?
Een prachtig natuurgebied. Het is nog niet ontdekt door toeristen en dat vind ik alleen maar mooier. Het bied de rust dat ouderen nodig hebben en jonge gezinnen. Diezelfde rust kan je in een gebied als de Veluwe niet meer vinden. Ook de heuvels zijn uniek in Nederland. Ook als je hier zit ben je dicht in de buurt van steden en van rivieren. Die variatie vind ik bijzonder.
heeft u nog iets te vertellen over de Utrechtse Heuvelrug.
we zouden allemaal moeten waarderen in wat voor gebied wij wonen. Ik denk dat iedereen het maar voor logisch ziet. Wij zijn verantwoordelijk voor dit gebied en we moeten het bewaren voor de volgende generatie.






Conclusie
De Utrechtse Heuvelrug is een mooi natuurpark dat pas sinds 2003 een echt nationaal park is. Het heeft echter een lange geschiedenis en is interessant om over te lezen. De mensen die hier wonen vinden de rust en het mooie gebied de belangrijkste factoren om hier te blijven. Maar de ondernemers hebben bij evenementen juist last die rust want ze kunnen minder dingen organiseren.












nawoord
Ik heb eigenlijk meer genoten van deze opdracht dan dat ik in het begin dacht. Het leek me niet echt interessant om meer te weten over de Utrechtse Heuvelrug. Maar eigenlijk ben ik wel blij. Ik woon hier nog maar 1 jaar en het is leuk om iets meer te weten over de omgeving waarin je woont.











Bronnenlijst.
www.wikipedia.org Een gratis online encyclopedie, wat eigenlijk een groot verzamelpunt aan
informatie

www.nationaalpark.nl Een site waar je alles kan vinden over het systeem van het nationaal
park
www.staatsbosbeheer.nl een site die over verschillende plekken in de Utrechtse Heuvelrug
gaat

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.