Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Utrecht

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 662 woorden
  • 12 februari 2009
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
11 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Utrecht (stad)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gemeente Utrecht


Provincie Utrecht
Hoofdplaats Utrecht
Oppervlakte
- Land
- Water 99,32 km²
95,67 km²
3,65 km²
Inwoners
Bevolkingsdichtheid 296.305 (30 juni 2008)?
3097 inw./km²
Geografische ligging 52° 05 '20' NB 05° 06' 56' OL
Belangrijke verkeersaders A2 A12 A27 A28
Station(s) Utrecht Centraal, -Lunetten, -Maliebaan, -Overvecht, -Terwijde, -Zuilen, Vleuten
Netnummer 030

Postcodes 3500-3585
Officiële website www.utrecht.nl
Politiek
Burgemeester (lijst) Aleid Wolfsen (PvdA)
Bestuur PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie
Zetels
PvdA
GL
VVD
CDA
SP
D66
Leefbaar Utrecht
ChristenUnie
Groep Mossel
Burger&Gemeenschap 45
14
8
5
4
3
3
3
2
2
1

Bevolkingspiramide



Domkerk
___ Portaal Stad Utrecht
Utrecht ( uitspraak (info·uitleg)) (in plaatselijk dialect: Utreg of Utereg) is de hoofdstad van provincie Utrecht. Gemeten naar aantal inwoners is het de op drie na grootste stad van Nederland. Er wonen 296.305 personen (30 juni 2008; bron: Gemeente Utrecht). Utrecht is een van de steden van de Randstad.

De stad is centraal gelegen op een knooppunt van weg-, spoor- en waterwegen, waardoor het een toonaangevende beurzen- en conferentiestad is en het hardst groeiende economische centrum - vooral in de dienstensector - van zowel de gehele Randstad als Nederland.


De stad huisvest drie universiteiten waarvan de grootste de Universiteit Utrecht is. Deze universiteit is tevens de grootste van Nederland. Hiernaast zijn er drie omvangrijke hogescholen en is er het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen, de Rabobank Nederland en de Jaarbeurs Utrecht gevestigd.

Utrecht is de zetel van de rooms-katholieke aartsbisschop van Nederland (zie aartsbisdom Utrecht) en van de oudkatholieke aartsbisschop. De huidige rooms-katholieke Aartsbisschop, Metropoliet en Primaat van Nederland is Wim Eijk. De huidige oud-katholieke Aartsbisschop is Joris Vercammen. Tevens is er het landelijke organisatiebureau van de Protestantse Kerken Nederland (PKN) gevestigd, waarin de belangrijkste protestants-christelijke kerkgenootschappen zijn opgegaan.

Utrecht is een van de oudste steden van Nederland met een belangrijk historisch centrum. Vanwege de Domtoren, beeldmerk van de stad waarvan de toren met 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland is, wordt de stad ook wel Domstad genoemd.

Inhoud [bekijken]
1 Geschiedenis
2 Schilderkunst
3 Geografie
4 Demografie
4.1 Bevolkingsontwikkeling
5 Bestuurlijke indeling
5.1 Wijken
6 Bezienswaardigheden
6.1 Kerkelijke gebouwen
6.2 Niet-kerkelijke gebouwen
6.3 Poorten en hofjes
6.4 Molens
6.5 Verdwenen gebouwen
6.6 Straten, lanen, grachten, pleinen en parken
7 Vertier
7.1 Winkelen
7.2 Markten
7.3 Muziek en theater
7.4 Musea
7.5 Evenementen en festivals
7.6 Films in Utrecht
8 Verkeer en vervoer
8.1 Trein
8.2 Bus en tram

8.3 Auto
9 Politiek
9.1 Utrecht kiest burgemeester
9.2 College van Burgemeester en Wethouders
9.3 Zetelverdeling gemeenteraad
10 Sport
11 Bekende Utrechters
12 Stedenbanden
13 Trivia
14 Afbeeldingen
15 Zie ook
16 Externe links
17 Referenties


[bewerk] Geschiedenis
Zie Geschiedenis van de stad Utrecht voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op en rond het huidige Domplein is de plaats waar de Romeinen de basis voor de stad Utrecht hebben gelegd. Rond 50 na Chr.[1] liet keizer Claudius aan de oever van de Rijn een castellum bouwen van hout en aarde. Dit fort was onderdeel van de verdedigingsgordel langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, de zogenaamde limes. De legerplaats werd Traiectum[2] genoemd. Daarmee kon de handelsweg tussen Keulen en Engeland beschermd worden[bron?]. Tussen 50 en 275 na Chr. werd het castellum vier maal herbouwd. Na het vertrek van de Romeinen streden de Friezen en de Franken lange tijd[bron?] om de vesting. De overgebleven ommuring leefde voort als burcht.

In 690 stichtte de Angelsaksische missionaris en bisschop Willibrord binnen de grotendeels verlaten[bron?] grenspost Utrecht een geestelijk centrum met twee kerken, waar later nog een derde aan werd toegevoegd. Hieruit ontwikkelde zich het complex van de aan Sint-Maarten gewijde Domkerk, de Sint-Salvatorkerk en de tussengelegen Heilig-Kruiskapel. Hierdoor werd de plaats het religieuze centrum van de Noordelijke Nederlanden. In de tiende eeuw kreeg de bisschop wereldlijke macht. Hij was dan de belangrijkste vorst in de Noordelijke Nederlanden. Zie ook de Lijst van bisschoppen van Utrecht.


Op 2 juni 1122 kreeg Utrecht zijn stadsrechten definitief bevestigd door Hendrik V, keizer van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie.[3] De burgers mochten nu een muur om de stad bouwen. Utrecht werd welvarend en er ontstond een netwerk van straten binnen de muren waaraan welgestelden volop stenen huizen bouwden. In die tijd had Utrecht een voorsprong op andere Nederlandse steden aangezien stenen woningen nog vrij zeldzaam waren.

De huidige Domkerk werd vanaf 1254 gebouwd. In de Middeleeuwen was Utrecht als

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.