Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Italie binnen de EU

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 5141 woorden
  • 17 november 2003
  • 272 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
272 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdstuk 1 De Geschiedenis

1.1 De geschiedenis van Italië

Italië bezit een rijke geschiedenis, ik zal hier kort iets over vertellen.

De Grieken

In de 7e eeuw voor Christus kwamen de Grieken naar Zuid-Italië en naar het eiland Sicilië. Nu vind je nog resten van de Griekse beschaving in dit deel van het land in de vorm van oude muren en Corinthische zuilen.

De Etrusken

Toen de Grieken in Zuid-Italië leefden, leefden de Etrusken in het gebied ten noorden van Rome (3e - 8e eeuw v. Chr). Waar het volk vandaan kwam is niet bekend, maar men weet wel dat ze wegen bouwden en handel dreven. Er zijn dan ook veel bronzen voorwerpen gevonden van de Etrusken.

De Romeinen

Rome bestaat al 2700 jaar. De allereerste bewoners waren de herders. Romulus was de stichter van de stad. De inwoners van Rome noemden zich Romeinen en zo heten ze nog steeds. Van de 6e eeuw voor Christus tot de 5e eeuw na Christus veroverden de Romeinen grote delen van Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Uit alle delen van wat ze veroverd hadden, kwamen mensen naar Rome toe. Langzamerhand werd Rome een stad, met meer dan een miljoen inwoners. Een Romeinse stad bestond uit:

een forum (bestuurscentrum van de stad);
een tempel;
een triomboog;
thermen (badhuizen);
een amfitheater (voor gladiatorengevechten);
een theater;
circus (voor het houden van paardenrennen);
en soms een mausoleum ( keizerlijk praalgraf).

In grote delen van Europa vindt men nog steeds restanten van de Romeinen. In Maastricht waar de Romeinen ook hebben gewoond, zijn resten van een brug gevonden.

Italië na het Romeinse Rijk

Na de 5e eeuw na Christus vielen volkeren uit het noorden Italië binnen. Dit was de tijd van de Volksverhuizing. De volkeren veroverden het Romeinse Rijk en het hele land viel uiteen in kleine staatjes. De steden Florence, Napels en Rome waren hoofdstad van een eigen land. Dat kun je nu nog zien aan de belangrijke en grote gebouwen die in deze steden staan.

Sommige delen van Italië waren in handen van Frankrijk, Oostenrijk of Spanje. Dit duurde tot het einde van de 19e eeuw. Toen kwamen de Italianen in opstand. Een van de bekendste leiders uit die tijd was Garibaldi. Na een lange strijd ontstond er 1 groot land: Italië. Alleen San Marino en Vaticaanstad bleven onafhankelijk.


In 1925 greep Mussolini de macht. Hij was een fascist en een alleenheerser. Iedereen moest doen wat hij wilde, als je dat niet deed werd je gestraft. In 1943 werd Mussolini afgezet. Na de oorlog werd Italië een republiek en dat is nog steeds zo gebleven.

Hoofdstuk 2 Italië

2.1 Algemeen

Officiële naam: Republica Italiana
Volkslied: Fratelli ‘d’Italia’ (‘Broeders van Italië’)
Nationale Feestdag: 2 juni (oprichting van de republiek in 1946)
Oppervlakte: 301.000 km²
Taal: Italiaans, Frans en Duits
Hoofdstad: Rome
Regionale indeling: Italië is opgedeeld in 20 regione (Zie bijlage 1):
Abruzzi, Basilicata, Calabria, Campania, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lazio, Liguria, Lombardia, Marche, Molise, Piemonte, Puglia, Sardegna, Sicilia, Toscana, Trentino-Alto Adige, Umbria, Valle d’Aosta en Veneto.

Belangrijke steden:

Stad Inwoneraantal
Rome 2.654.187
Milaan 1.306.494
Napels 1.050.234

Turijn 923.106
Palermo 689.301

Bevolking

Aantal inwoners: 57.150 miljoen inwoners
Bevolkingsdichtheid: 190 inwoners per km²
Bevolkingsspreiding:
In Lombardia, Campania en Lazio wonen grote delen van de bevolking. In Molise en Valle d’Aosta wonen een veel kleiner deel van de bevolking. Het zuiden van Italië is het armste deel van dit land, het noorden is rijk.

Leeftijdsopbouw bevolking (zie bijlage 2):
Leeftijd % van de bevolking
0 - 15 jaar 15
15 - 24 jaar 13
25 - 49 jaar 37
50 - 64 jaar 18
65 - 79 jaar 13
80 en ouder 4,1

Enkele Italiaanse woorden en uitdrukkingen:
Alstublieft - per favore -een - uno
Dank u - grazie -twee - due
Ja - sì - No - no - Goedenacht - buona notte
Hallo - Buongiorno - Hoe is het? - come stai?
Tot ziens - arrivederci - Goedenavond - buona sera

2.2 Het land Italië

Italië het land van zon, kunst en muziek. Er zijn allerlei redenen om belangstelling te hebben voor Italië. Voor toeristen is Italië het land van zon, stranden, kerken en paleizen.

Voor muziekliefhebbers het land van Verdi, de beroemde Vivaldi die de vier jaargetijden (the four seasons) componeerde en andere componisten. Voor liefhebbers van kunst het land van Florence, Rome, Venetië, Pisa en nog veel meer oude steden. En de beroemde Leonardo da Vinci die de Mona Lisa heeft geschilderd.

Italië is verder het land land van de ontdekkingsreizigers als Marco Polo en Columbus. Ze noemen het land ook wel het land van de Spaghetti, macaroni, pizza’s en chaintiwijn. Maar ook het land van vulkanische uitbarstingen, aardbevingen en schrijnende armoede. De meeste mensen kennen Italië alleen als toeristenland, ze weten iets over de Toren van Pisa (zie bijlage 3), van de stranden en van oude bouwwerken in Rome.

Italië is een van de grootste landen in Europa en ligt in het zuiden van Europa. De vorm van het land lijkt veel op die van een laars. Italië ligt aan de Middellandse Zee, eigenlijk aan de Adriatische Zee in het oosten, maar daar zijn alleen delen van de Middellandse Zee. Het land is een schiereiland, dat betekent dat het bijna een eiland is. Italië zit alleen in het noorden vast aan Europa. Sicilië hoort ook bij Italië, net als Sardinië en nog een aantal kleine eilandjes. Italië is ongeveer achtmaal zo groot als Nederland. Het land is vrij smal, maar erg lang.

Italië ligt aan 4 verschillende zeeën: de Ligurische Zee, de Tyrrheense Zee, de Ionische Zee en de Adriatische Zee. Deze maken deel uit van de Middellandse Zee.

Kenmerken
In Italië kan je onderscheid maken tussen algemene kenmerken en culturele kenmerken. Ik zal hier wat over vertellen.

Algemene kenmerken:
Pizza is typisch italiaans, een pizza is een laagje deeg met allerlei dingen erop.
De pizza komt oorspronkelijk uit Napels. Italianen houden van lekker eten en ze besteden er veel aandacht aan om een maaltijd te bereiden. Italianen maken hun maaltijden het liefst van zo vers mogelijke producten.

In Italië houden ze van wijn. De italianen houden er ervan om speciaal te genieten van hun wijn. Italië is een wijnland want archeologen hebben bewijzen gevonden dat er in de 9e en 10e eeuw voor Christus al wijn werd gemaakt door de Etrusken. De kennis van de vitis vinfera, de wijndruif en de wijnbouw bestond dus al voor de komst van de Grieken, maar zij hebben hier vooral nieuwe wijnsoorten gemaakt. Ze noemden Italië Oenotria, letterlijk vertaald: wijnland. De bekendste wijn is natuurlijk de Chianti.

Culturele kenmerken:
Italianen houden van feesten en er zijn elk jaar verschillende feesten. Sommige feesten worden alleen in een verschillende streek gevierd maar sommige feesten in het hele land. Net zoals bij ons vieren ze ook carnaval maar dan is het ook kermis op veel plaatsen. In Venetië is een heel speciaal carnaval, er zijn veel stoeten met hele mooie kostuums en er is ook een optocht van gondels. Op 2 juli en 15 augustus zijn er paardenraces die worden gestreden door mensen die verkleed zijn als iemand uit de middeleeuwen. De winnaar krijgt een geborduurd vaandel.


’s Zomers is er in alle dorpen en steden een kermis en er zijn picknicks, barbecues, snoepkramen, openluchtdisco’s, bands, popconcerten en zangers. De meeste dorpen vieren feest voor hun heilige. Een beeld van de heilige wordt door de straten gedragen en de mensen volgen met kaarsen en bloemen. Op 7 december wordt in Milaan het feest van de heilige van de stad Sint Ambrosius gevierd met een markt rondom de kerk.

Op nieuwjaarsdag gooien de mensen in Napels het vaatwerk uit de ramen om te laten zien dat ze opnieuw willen beginnen en de schepen in de havens toeteren. Ze steken ook vuurwerk af. Op 6 januari brengt een soort heks snoep naar de kinderen in Rome. De kinderen die stout zijn geweest krijgen dan een stukje kool.

Zakelijke omgangsvorm
Italianen houden van gezelligheid. Ze zijn graag in het gezelschap van andere mensen. Als Italianen bij elkaar zijn, praten ze meestal hard tegen elkaar. Bij het praten maken ze veel gebaren. Buitenlanders denken wel eens dat Italianen dan ruzie met elkaar hebben. De meeste Italianen zijn vriendelijke en gastvrije mensen. Ze houden niet zo van strenge regels. Daarom gaan sommige dingen een beetje rommelig. Op zakelijk niveau gaan ze anders met elkaar om, dat komt mede doordat ze vinden dat alles soepel en nauwkeurig moet verlopen. Italianen houden ook van handelen in bepaalde zaken.

Verschillen
In een groot land als Italië, zijn meestal grote verschillen. Maar in Italië zijn die verschillen wel erg groot. Het noorden lijkt op de rijke landen van West-Europa , zoals Zwitserland, Duitsland, en Frankrijk. Het zuiden echter is zeer arm. Dat deel lijkt meer op de ontwikkelingslanden, zoals we die kennen in Afrika en Zuid-Afrika. Over de verschillen tussen Noord-Italië, Midden-Italië en Zuid-Italië zal ik kort iets vertellen.

Noord-Italië
Het noorden is het dichtstbevolkt en wordt gedomineerd door de grote steden Milaan, Turijn, Genua en Venetië. Rond de meren Lago de Como, Lago di Garda zijn grote toeristencentra gebouwd. Toch staat het noorden van het land bekend om de industrie. Bekende bedrijven als Fiat, Olivetti, Zanussi en Armani zijn er gevestigd.

Midden-Italië
Toscane is een land en vakantiebestemming op zich. Het heuvelachtige gebied met de kenmerkende cipressen wordt als één van de mooiste provincies van Italië beschouwd. In deze regio vind je beroemde steden als Florence, Lucca, Pisa, Siena, Pistoia en de groene heuvels van Montalbano, waar Leonardo da Vinci werd geboren. Het landschap met naast de cipressen, wijngaarden, akkers van lavendel en olijfbomen maken deze streek zo bijzonder. De afgravingen waar travertijn en marmer wordt gevonden zijn een ander kenmerk van het heuvellandschap.

Zuid-Italië
Hoewel de verschillen tussen Noord en Zuid minder groot zijn dan vroeger is er nog steeds een grote verschil tussen streken als Calabria en het gebied rond Napels en de noordelijke streken rond de grote meren en de Po-vlakte. Tot de jaren vijftig heerste er nog malaria in de moerassige zuidelijke streken.


De industrie was er nauwelijks ontwikkeld, de landbouw nog erg primitief en de bevolking werd gekweld door de vele aardbevingen. Zuid-Italië stond bekend als ‘Mezzogiorno nudo’, het naakte zuiden. Na 1950 werd met buitenlandse hulp het economisch herstel ingezet.

Naast de drukte van Napels, de meest chaotisch stad van heel Italië, kun je de ‘witte’ steden Loccorotondo en Ostuni bezoeken en een vleugje opsnuiven van het roemruchtige verleden van deze plaatsen. Tegen de wand van een enorme kloof ligt Matera, waar huizen op elkaar lijken gestapeld. Tot slot hebben we nog Sicilië, waar het qua klimaat altijd aangenaam vertoeven is. Vooral in de lente kom je een betoverende in bloei staande natuur tegen.

2.1.1 Rome

Sinds Italië bestaat is Rome altijd de hoofdstad geweest. Rome werd in 753 voor Christus gebouwd. Rome is een hele grote stad met ruim 3.000.000 inwoners. Rome is een stad met een lange, indrukwekkende en spraakmakende geschiedenis. Oude gebouwen herinneren nog aan de Romeinse tijd.
De Sint Pieterskerk is een groot en oud bouwwerk. Maar het grootste bouwwerk is toch wel het Colosseum (zie bijlage 4), een soort Stadion. De mensen uit Rome konden daar van gevechten op leven en dood ‘genieten’. Die gevechten waren tussen mensen (gladiatoren) of tussen mens en dier. Veel Christenen zijn hier door leeuwen verscheurd.

Rome is een magneet voor mensen die geïnteresseerd zijn in cultuur, miljoenen toeristen uit de hele wereld bezoeken de stad jaarlijks. Rome heeft een heerlijk klimaat, zeker in het voor en najaar. Rome is een wereldstad, met toeristen die uit de hele wereld afkomstig zijn en een eigen bevolking van wat ik al eerder zei rond de 3 miljoen romeinen. Een aanzienlijk deel van de inwoners van Rome is afkomstig uit de Filippijnen, Somalië, Ethiopië, Noord-Afrika en Oost-Europa. Met name de laatste jaren schijnt het aantal immigranten uit die landen sterk toe te nemen.

Voor bijvoorbeeld de verkeersdrukte maakt het niet veel uit, want de verkeersstroom in de stad was en is nog steeds druk en chaotisch. Wie wil kijken moet naar de Piazza Venezia gaan en naar het voorbijtrekkende verkeer kijken.

2.1.2 Napels

Napels is oud, maar hoe oud, daar zijn de heren historici nog niet uit. In het algemeen wordt er van uitgegaan dat Napels ergens rond de jaartelling door de Grieken is ontworpen.
Het kan zijn dat Napels is gebouwd als tegenhanger van (een niet meer bestaande stad) Paleopolis. De andere verklaring voor de vestiging van Napels is heel wat simpeler: de stad zou gewoon in het leven zijn geroepen door een bepaalde groep mensen omdat die daar behoefte aan hadden. In dat geval is de stad afgaande op opgravingen zelfs nog zes eeuwen ouder.

De toerist van de twintigste eeuw zal Napels vooral zien als een drukke, levendige stad. Een stad waar brede boulevards als de Corso Umberto en de Via Agostino Depretis bezaaid zijn met kleine stalletjes en kleden op de vloer waar straathandelaren hun handelswaar proberen te verkopen.


2.1.3 Milaan

Milaan is een van de rijkere plaatsen van Italië en tevens is Milaan de zogenaamde handelscentrum van Italië. De rijke historie is omgezet in goed onderhouden gebouwen en brede straten. Dat Milaan ook een geschikte stad is om tijdens een vakantie door te brengen is minder bekend. Niet dat er geen toeristen zijn bij de belangrijke monumenten in de stad, maar grote aantallen als in de hoofdstad Rome zul je er niet aantreffen. Echt grote bezienswaardigheden als bijvoorbeeld een Colosseum heeft Milaan niet. De Duomo (dom) met haar 135 torens en torentjes is het enige gebouw in de stad dat echt indruk heeft (zie bijlage 5).

Wat wel opvalt is de grote hoeveelheid tramrails dat in de straten is gelegd. Veel meer rails dan nodig is voor het aantal trams dat er rijdt. Maar heel af en toe rijdt er een oude of nieuwe tram voorbij. Het is trouwens erg rustig in de stad waar ruim 2 miljoen mensen wonen en werken. Je hoeft niet constant om je heen te kijken als een 1 of ander voertuig je nadert. Of zoals Napels, waar je constant om je heen moet kijken om normaal te kunnen functioneren in het drukke straatbeeld.

2.1.4 Venetië

Venetië is een waterstad met héél veel bootjes die gondels heten (zie bijlage 6). Het is een mooie stad, maar dat komt mede door het San Marcoplein. Het stadswapen van Venetië is een leeuw met vleugels. Op het San Marcoplein staat een grote kerk. Dit noemen ze een basiliek. Een basiliek is een kerk met een ronde koepel in het midden. Boven de ingang van deze basiliek staan vier paarden van brons. Ook is er heel veel van marmer gemaakt in deze kerk. De zonnige cafés zijn een goede ontmoetingsplaats voor mensen.

2.1.5 Vaticaanstad

Vaticaanstad is heel klein. Het is de allerkleinste staat ter wereld. Er wonen er ongeveer 700 mensen en het is 0,44 km² groot. Deze staat heeft eigen grenzen, een eigen postkantoor, een station, een leger, een bank, een televisiezender en een krant.

In 1870 werden veel eigendommen van het Vaticaan afgenomen. Vaticaanstad was tot die tijd eigenaar van heel veel staten in Italië. In dat jaar moesten ze alle bezittingen afstaan, behalve Vaticaanstad. In Vaticaanstad woont ook de Paus Johannes Paulus II.

2.3 De eilanden

Elba

Het eiland Elba bestaat voor het grootste deel uit graniet en porvier en is sinds heel lang geleden al bekend om zijn ijzermijnen. Elba is het grootste eiland in de toscaanse eilandengroep. De temperatuur is meestal wel goed en er worden allemaal dingen verbouwd zoals: olijven, vijgen en druiven. Langs de kust van Elba zijn veel inhammen met hier en daar wat zandstrandjes. Portoferraio is het belangrijkste stadje op Elba. Het is tegen een heuvel aan gebouwd.
In het centrum van dit stadje ligt een groot plein met een kerk in de buurt. In deze kerk is er 1 keer per jaar een mis voor napoleon dat is op 5 mei.


Napoleon (wie kent hem niet), heeft een tijd op Elba gewoond. Hij was namelijk verbannen naar Elba, dit gebeurde op 6 april 1814. Napoleon hielp mee om de landbouw en industrie op Elba te verbeteren.

Sicilië

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en is ongeveer even groot als België. De kust van Sicilië is 1030 kilometer lang. Tussen de bergen en de rotsen zijn erg veel baaien. In het oosten van Sicilië staat de grote vulkaan de Etna. De Etna is de grootste (nog werkende) vulkaan van Europa. De vulkaan is 3340 meter hoog en is daarom het hoogste wat je in Sicilië ziet. Van de Etna zijn al ongeveer tachtig uitbarstingen bekend.

Ook zijn er heel vaak aardbevingen op Sicilië ongeveer 2 keer per jaar. De bodem van Sicilië bestaat voor een groot deel uit kleigrond. Sicilië heeft een Middellandse-zeeklimaat met hete maar ook droge zomers en zachte winters met veel regen. In de zomer kan het wel 40 graden worden, dit is erg warm. Ook waait er in de zomer vaak een woestijnwind op Sicilië.

Sardinië

Sardinië is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee en is van het eiland Corsica gescheiden door de straat van bonifacio. Sardinië heeft minder hoge bergen dan Corsica, maar het is er wel heuvelachtig en heel vaak bergachtig. De grootste berg op Sardinië is de Punta Marmora en er zijn veel moerassen.

Sardinië heeft een tropisch klimaat met hele zachte winters. Het vriest er ook wel eens hard in de winter. Het regent er vaak en in de zomer kan het ’s nachts wel 30 graden worden.

In het water dat om Sardinië ligt zijn hier en daar wat planten en wel wat dieren te vinden.
De dieren die je daar het snelst tegen zal komen zijn vooral: walvissen en dolfijnen. In de zee vind je ook wel veel koraal (op de bodem natuurlijk).

2.4 De natuur en het klimaat

In Italië zijn veel bergen en heuvels. In het noorden van het land liggen de alpen. Ze liggen op de grens met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. Als je Italië over het land wilt bereiken moet je over de alpen rijden.

De alpen
De hoogste bergen in de alpen zijn wel meer dan 4000 meter hoog. Ook is er de Mont-blanc die ligt op de grens met Frankrijk en hij is ongeveer 4807 meter en de hoogste berg van de alpen.


Ook zijn er in Italië veel heuvels. De vele heuvels en bergen zijn lastig voor de landbouw en voor het verkeer. Het grootste deel van Italië bestaat dus uit heuvelachtige gebieden. De Po-vlakte is een grote vlakte in Italië. De belangrijkste rivier uit Italië is de Po die 670 kilometer lang is. De tiber is 406 kilometer lang.

Vulkanen en aardbevingen
Zoals ik al eerder had verteld, wordt Italië vaak opgeschokt door vulkanische uitbarstingen. Op Sicilië ligt namelijk de Etna, de meest actieve vulcaan van Europa. Hij is ongeveer zo groot als de provincie Utrecht en ruim 3300 meter hoog. Meestal zijn die uitbarstingen niet gevaarlijk. Maar er is wel veel schade aan de huizen of wegen.

Klimaat
Italië heeft een Middellandse Zeeklimaat. De zomers zijn er heet en droog en de winters zacht. Dan valt er ook de meeste regen. Een nadeel heeft de regen omdat het meestal onregelmatig valt. In de zomertijd valt er eigenlijk helemaal geen plens maar in de winter vallen er soms veel grote plenzen naar beneden. Dat is eigenlijk niet zo best voor de landbouw, want de zomer is het groeiseizoen. Dit klimaat telt niet voor heel Italië. In de bergen kan het s’winters heel erg koud zijn en er valt ook veel sneeuw, tot in Zuid-Italië toe.

2.5 De economie

Italië is geen ontwikkelingsland, het is zelfs één van de 7 belangrijkste industrielanden ter wereld. De andere 6 zijn: Amerika, Canada, Japan, Engeland, Duitsland en Frankrijk. Deze groep wordt ook wel 7-G genoemd.

Belangrijke industrieën zijn:
ijzer en staalproductie
metaalindustrie
chemische industrie
textielindustrie
auto-industrie

IJzer en staalindustrie zijn te vinden, bij Napels, ten westen en op de Povlakte tegenover Elba en bij Terino.
Metaalindustrie vind je bij Rome, Napels, Livorno (tegenover Elba), Venetië, Bologna en ten westen van de Povlakte.
Chemische industrie is er bij Napels, Livorno, Venetië, onder Turijn en ten westen van Genua.
Textielindustrie is te vinden tussen Livorno en Bologna, ten westen van Venetië en er is veel textielindustrie onder Milaan.

Auto-industrie is er bij Napels en Turijn. Bekende italiaanse automerken zijn Fiat, Ferrarie, Alfa Romeo, Lancia, Lamborgini en er zijn veel scooter en brommer merken. Scooters zijn in Italië uitgevonden (VESPA) & (LAMBRETTA).

Landbouw en visserij

Omdat in Italië veel bergen en heuvels zijn, is 80% van het land niet geschikt voor de landbouw. Toch is landbouw heel belangrijk voor het land. Er wordt namelijk veel geld mee verdiend. Veel mensen in Italië zijn boer. De boeren verbouwen vooral producten als tomaten, knoflook, uien sinaasappelen en citroenen. Deze producten worden vaak aan andere landen verkocht. Daardoor krijgt Italië veel geld uit het buitenland. In Italië wordt ook wijn gemaakt. Van alle wijn die wordt gemaakt in de wereld, komt 20% uit Italië. Andere landbouwproducten uit Italië zijn suikerbieten, aardappelen, olijven, rijst en tabak.

Omdat Italië zo’n lange kust heeft, heeft het land ook veel vissersdorpjes. In de zee wordt dan ook veel vis gevangen.

Middelen van bestaan

Italië is arm aan grondstoffen. Steenkool ontbreekt vrijwel geheel. Ijzererts komt slechts in geringe hoeveelheden voor. Lood en Zink worden vooral op Sardinië en in de Alpen gevonden. De landbouw zorgt voor 6% van het geld dat verdiend wordt. De industrie neemt 41% voorzijn rekening en de diensten 53%. Diensten zijn bijvoorbeeld toerisme, onderwijs, ziekenzorg, winkels en kantoren.

Hoofdstuk 3 Staatsstructuur binnen Italië

3.1 Staatsvorm

In 1870 zijn alle landstreken van Italië samengevoegd tot 1 land: de republiek Italië. Tot die tijd bestond het land uit een heleboel onafhankelijke staten, koninkrijken, graafschappen en hertogdommen. Nu is Italië dus 1 groot land, maar er zijn 2 kleine staatjes die nog altijd onafhankelijk zijn: San Marino en Vaticaanstad.

Sinds 1948 maakte Italië plaats voor een democratische republiek. Aan het hoofd staat een president die voor een periode van 7 jaar wordt gekozen door een kiescollege, bestaande uit een twee-kamer parlement dat bestaat uit de Senato della Republica (Senaat) en de Camera dei Deputati (Huis van Afgevaardigden). Zij hebben respectievelijk 326 en 630 leden. Van beide kamers wordt een deel van de leden rechtstreeks gekozen en een gedeelte door middel van regionale evenredige vertegenwoordiging. De leden worden gekozen voor een periode van 5 jaar.

Het staatshoofd benoemt de premier en na diens advies, de andere leden van de regering. Hij heeft bovendien de bevoegdheid het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De uitvoerende macht berust bij de premier en het kabinet. Naast de regering heeft ook het parlement wetgevende bevoegdheden.


Silvio Berlusconi is de premier van Italië. Berlusconi werd op 29 september 1936 geboren in Milaan. Berlusconi is vooral bekend als mediatycoon. Hij is raadslid van Milaan, parlementariër in Rome en Brussel, lid van de Raad van Europa en voetbalclub-eigenaar. Momenteel staat hij aan het hoofd van een centrum-rechtse coalitie. Berlusconi was al eens 7 maanden premier in 1994. Het verleden van de premier is niet geheel onbesproken, in zijn politieke loopbaan zijn meerdere rechtszaken tegen hem gevoerd. Berlusconi volgde onlangs de gematigde Giuliano Amato op.

3.2 Politieke kwesties 2003

Grootste problemen, die zich nu afspelen in Italië zijn de illegale immigratie, mensenrechten, leerplicht en werkloosheid.

Migratie

De illegale immigratie via Zuid-Italiaanse havens en stranden onder andere uit Albanië en turkije wordt met name in het noorden van Italië gezien als oorzaak van stijgende misdaad. Het is vooral ook een grensoverstijgend probleem, aangezien landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland voor veel van deze migranten als doelland gelden. De regering probeert de immigtatiestromen te bedwingen door middel van het invoeren van onder andere zwaardere straffen voor illegale immigratie en strengere voorwaarden voor het verkrijgen van verblijfsvergunningen.
Mensenrechten

De gevangenissen zijn zeer vol en het rechtsproces verloopt traag. Maatschappelijk geweld tegen vrouwen en discriminatie van immigranten blijft voorkomen. De regering onderneemt stappen om dit te bestrijden.

Leerplicht

De leerplicht geldt in Italië voor kinderen van 6 tot 14 jaar, maar de regering werkt momenteel aan een voorstel om leerplicht in te stellen voor 5 tot 15 jarigen. De werkloosheid onder pas afgestudeerden is erg hoog. De regering wil scholen meer zelfstandigheid geven en de private sector meer invloed geven op het onderwijs.

Werkloosheid

De Italiaanse werkloosheid ligt gemiddeld 9.5% boven het EU-gemiddelde; het zuiden kent echter ruim vijf maal zoveel werklozen als het noorden. Vooral onder de jongeren is de werkloosheid hoog, maar wel dalende. De werkloosheidsuitkeringen zijn laag, wat vooral in het zuiden tot grote problemen leidt. De regering heeft voorstellen opgesteld om de werkloosheidsuitkeringen te verhogen.

De regering-Berlusconi heeft geprobeerd de Italiaanse arbeidsmarkt te bevrijden door het voor bedrijven makkelijker te maken werknemers te ontslaan, maar deze plannen brachten een golf van protest teweeg bij vakbonden. Zo vond er voor het eerst in twintig jaar een landelijke staking plaats tegen de voorgenomen hervormingen.


Bij de lokale verkiezingen van 26 mei 2003 in Italië, heeft het centrum-rechtse blok van premier Berlusconi de meerderheid verloren in Rome. De stembusgang geldt als test voor de regering van Berlusconi, die wordt beschuldigd van corruptie.

In Rome lijkt centrum-links een flink winst te behalen, met thema’s als werkloosheid en misdaad. Centrum-links staat in nog 3 steden op winst.

Hoofdstuk 4 Betrekkingen met de EU

4.1 Toetreding

Italië in WOII

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht Italië onder Mussolini aan de kant van Duitsland tegen de geallieerden. Echter al tijdens de oorlog werd Mussolini ten val gebracht en werd er een nieuwe regering gevormd die een wapenstilstand sloot met de geallieerde mogendheden.

De EGKS (1951)

Na het einde van de oorlog probeerde de christen-democratische regering de groeiende invloed van de Communistische Partij tegen te gaan door aansluiting te zoeken bij het Westen. Italië was dan ook, ondanks het feit dat het slechts beschikte over een kleine kolen- en staalindustrie, enthousiast over het voorstel van de Fransman Schuman om een Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) te gaan vormen. Op 18 april 1951 werd in Parijs het verdrag tot oprichting van de EGKS (ook het verdrag van Parijs genoemd) ondertekend door zes Europese landen: Frankrijk, Duitsland, Italië en de Benelux-landen. Met deze Gemeenschap kwam het Europese integratieproces op gang.

Verdragen van Rome (1957)

Door het succes van de Gemeenschap bestond er veel animo om te komen tot verdere integratie van Europa. Hiertoe werden dan ook verschillende voorstellen gedaan en uiteindelijk werden op 25 maart 1957 in Rome de zogeheten Verdragen van Rome door zes leden van de EGKS ondertekend, waarbij de Europese Economische Gemeenschap (EEG) en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (Euratom) werden opgericht. De EEG betekende de instelling van een douane-unie tussen de zes landen, net als al eerder het geval was geweest tussen de leden van de Benelux. De doelstellingen van de EEG reikten echter verder. Het plan was namelijk dat de zes lidstaten zouden komen tot de oprichting van een gemeenschappelijke markt, waarin een vrij verkeer van goederen, personen, kapitaal en diensten zou bestaan.


De EEG bleek een positief effect te hebben op de Italiaanse economie. Het zuiden van Italië kreeg financiële steun van de Gemeenschap om zich verder te kunnen ontwikkelen. Voor het industriële noorden van Italië vormden de andere EEG-lidstaten een grote afzetmarkt. Bovendien konden de vele werkloze Italianen elders in de EEG werk vinden.

EMU

In het convergentieverslag van 1998 heeft de Europese Commissie onderzocht of de verschillende EU-lidstaten voldoen aan de voorwaarden om deel te nemen aan de EMU (Economische en Monetaire Unie).

De conclusie van de Commissie ten aanzien van Italië was dat het zijn buitensporige begrotingstekort heeft gecorrigeerd en dat het zodoende aan de gestelde voorwaarden voldoet. Italië zal dus deelnemen aan de derde en laatste fase van de monetaire integratie.

West-Europese Unie (WEU)

Italië is, reeds sinds de oprichting in 1955, lid van de West-Europese Unie. Het is altijd Atlantisch georiënteerd geweest. Toch is Italië van mening dat Europa een eigen verantwoordelijkheid heeft op defensiegebied. Volgens Italië is hierin een rol weggelegd voor de WEU, als “millitaire poot” van de EU, met dien verstande dat hierdoor de dominante rol en het gezag van de NAVO niet wordt aangetast: een Europese defensie is wenselijk, maar moet hoe dan ook altijd ondergeschikt blijven aan de NAVO.

Schengen

Op 27 november 1990 trad Italië toe tot het Akkoord van Schengen.

4.2 Toekomst van Europa

Italië behoort tot de grondleggers van de toemalige EGKS (1952), Euratom en EEG (beide 1957). Italië heeft zich altijd sterk gemaakt voor verdere Europese integratie. De regering Berlusconi komt wat nadrukkelijker op voor de Italiaanse belangen, maar heeft gesteld het Europese beleid van het land voort te zetten.

In het debat over de toekomst van Europa geeft Italië aan dat ze willen streven naar versterking van externe politiek: vooral in de tweede en derde pijler moet de EU haar kracht beter organiseren.


Italië wil in de toekomst het volgende bereiken namelijk:
het komen tot een Europese grondwet;
een heldere verdeling van de bevoegdheden van de Unie en de lidstaten, waarbij ook naar de inzet van (rechts) instrumenten van de Unie moet worden gekeken;
een betere politieke controle op de subsidies;
het nauwer betrekken van nationale parlementen bij het besluitvormingsproces van de Unie;
de positie van de Commissie waarborgen.

Uitbreiding/GLB/Structuurfondsen

Italië staat positief tegenover de uitbreiding van de Eu. Hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en van de structuurfondsen mag volgens Italië geen voorwaarde voor uitbreiding zijn. Italië is van mening dat de structuurfondsen gericht moeten blijven op het wegnemen van onevenwichtigheden tussen regio’s in de Unie.
EVDB

Italië acht het van belang dan de EU zelfstandig kan optreden. Een Europees Veiligheids- en Defensiebeleid (EVDB) met eigen middelen (militaire capaciteiten) is daarom noodzakelijk. Het EVDB moet volgens Italië echter verenigbaar zijn met de NAVO.

4.3 Betrekkingen met Nederland

De Nederlands-Italiaans betrekkingen zijn goed. Wel vormt de illegale XTC-invoer vanuit Nederland soms reden tot Italiaans zorg.


De culturele betrekkingen, sinds 1951 gebaseerd op een Cultureel Verdrag verlopen voorspoedig.

In Italië verblijven permanent ongeveer 20.000 Nederlanders.

Nederland en Italië hebben afgesproken om de tweezijdige betrekkingen de komende jaren te intensiveren.

4.4 Voor en nadelen lidmaatschap EU

Wat zijn de voordelen:
een voordeel kan zijn een verdere politieke samenwerking alhoewel dit niet
perse de uitkomst hoeft te wezen, maar het schept wel enige voorwaarden;
gezamenlijk invoeren van een bepaald beleid;
Betalen met Euro’s.

Wat zijn de nadelen:
verlies van een stukje zelfstandigheid;
Italië zal ook andere landen moeten helpen en dat gaat geld kosten;
ze moeten samenwerken met andere landen, ze verliezen hun autonome macht.

Samenvatting

Italië presenteert zich als land, met talrijke culturele bezienswaardigheden. Dit komt mede doordat Italië een rijke geschiedenis bezit. Italië heeft veel steden en dorpen; een van de belangrijkste steden is Rome (hoofdstad) en Milaan (toeristenstad).

In hoofdstuk 1 en 2 geef ik uitgebreid beeld over de geschiedenis en Italië zelf. Verder kunt u in hoofdstuk 3 lezen, hoe de staatsstructuur binnen Italië is opgebouwd. En in hoofdstuk 4 vertel ik over Italië binnen de Europese Unie.


Bronvermelding

Ik heb gebruik gemaakt van de volgende informatie:

Boeken:

Nederland over de grens. Handboek voor het zakendoen in het buitenland
Kluwer, Deventer, ISBN 90-200-2154-0

Europa van A tot Z
Bureau voor officiële publicaties der Europese Gemeenschappen
ISBN 92-827-7727-8

Internet:

www.europaportaal.nl
www.europese-beweging.nl
www.europa.nl
www.europa-interactief.nl
www.minbuza.nl
www.landenweb.com
www.europamedia.net
www.reisomdewereld.nl
www.opreisnaaritalië.net
www.italiëstartpagina.nl
www.belpaese.nl

En de docent Europakunde!

REACTIES

R.

R.

waar kan ikplaatjes over italie vinden?

20 jaar geleden

S.

S.

Ik moest van school een werkstuk/spreekbeurt over Italië maken inleveren.
Ik heb bij jou verlsag en ik heb een heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel deel gekopieerd ik heb er ook veel van geleerd.
Nou nog het punt van de juf!
Wel alvast bedankt!
Groetjes Saskia

19 jaar geleden

R.

R.

Heey maartje!
bedankt voor je verslag! ik ben nu zelf ook bezig met een klein presentatie over italië!! kan bijna alles zo uit je verslag halen! echt supper!
dat wou ik je ff zeggen :)

groeten Robert-Jan

19 jaar geleden

S.

S.

echt super cool werkstuk!

19 jaar geleden

B.

B.

Maartje, beetje jammer dat je hele verslag gekopieerd is van http://www.europese-beweging.nl/old/landen-info/italie.htm en enkele andere websites.

Ik heb een tip voor je; op het HBO red je het hier niet mee.

Met vriendelijke groet,

Bram

16 jaar geleden

M.

M.

jo cool werkstuk ik kon het nog goed begrijpen


bedankt ervoor


mees

13 jaar geleden

M.

M.

thank you

12 jaar geleden

J.

J.

Goed verslag!

12 jaar geleden

G.

G.

Vulkanen en aardbevingen
Zoals ik al eerder had verteld, wordt Italië vaak opgeschokt door vulkanische uitbarstingen. Op Sicilië ligt namelijk de Etna, de meest actieve VULCAAN van Europa. Hij is ongeveer zo groot als de provincie Utrecht en ruim 3300 meter hoog. Meestal zijn die uitbarstingen niet gevaarlijk. Maar er is wel veel schade aan de huizen of wegen.

vulkaan met een C? maar toch een goed werkstuk hoor!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.