Groenland

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1469 woorden
  • 31 mei 2004
  • 172 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
172 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Voorwoord

Groenland, waarom hebben wij gekozen voor Groenland. Het is een land, waar je juist niet snel op vakantie gaat, en wij het voor andere mensen aantrekkelijker wilden maken. Zo heeft Groenland heeft een mooie omgeving, en wonen er fantastische dieren; walvissen, zeehonden, walrussen, rendieren, poolberen enz. Dieren die je dus in warme landen bijna nooit zou tegen komen. Zijn al die geweldige dieren, dan niet al de moeite waard, om naar Groenland gaan. U zou verwachten dat het in Groenland heel erg koud is, maar dat valt best mee, in de zon kan het wel 20 graden of meer worden. Wij laten u zien, dat Groenland niet alleen maar koud is.

Groenland, de mooiste verrassing

Groenland is op het eerste gezicht misschien niet zo’n voor de hand liggend vakantieland. Maar voor veel mensen is de schoonheid en de cultuur van Groenland onbekend. Het is een land met een prachtige natuur, een kleurrijke cultuur en vriendelijke inwoners. Voor natuurliefhebbers is dit een absolute droom.

Groenland is het grootste eiland ter wereld. Het is opgebouwd uit het oudste gesteente van deze aarde, dat afgezien van een deel van de kuststrook volledig bedekt is met kilomete rs dikke ijskap. In het kustgebied wonen nog geen 60.000 mensen in vaak kleurrijke dorpjes. De vikingen, die zich zo’n duizend jaar geleden in het zuiden van Groenland vestigden, zijn inmiddels verdwenen. Daarentegen neemt de oorspronkelijke Inuitbevolking nog steeds een prominente plaats in binnen de verschillende woongemeenschappen.De overweldigende natuur en de allesomvattende stilte maken Groenland tot een eldorado voor de wandel- en natuurliefhebber. Maar ook voor cultuurliefhebbers is Groenland een leuk vakantieland. We kunnen Groenland grofweg verdelen in drie regio’s. Het dunbevolkte Oost-Groenland is het langst geïsoleerd gebleven, waardoor het nog heel authentiek is. Het landschap is ongenaakbaar en ruig. Het zuiden is erg afwisselend. Hier vindt u groene fjorden, kleurrijke dorpjes en veel overblijfselen uit de vikingtijd. West-Groenland is hét gebied waar dagelijks enorme ijsbergen afkalven, met name rond de Diskobaai.

Zo komt u naar Groenland

Hoe komt u naar Groenland? Dat kan per vliegtuig, u kunt opstappen via Europa, Noord-Amerika en IJsland. Meer over de geografie, leest u verderop nog eens.

Groenland, een prima land voor een klein budget

Hoewel Groenland niet erg goedkoop is, kan je er met een klein budget prima terecht. Vooral campings en hostels zijn best goedkoop. Hotels zijn een klein beetje duurder. Maaltijden in Groenland zijn ook niet al te duur, voor een prijs van ongeveer 10 euro heb je al een behoorlijke maaltijd. In Groenland betaal je niet met de Euro maar met Deens Kronen, deze kunt u voordat u op reis gaat bij een bank halen.

Niks te doen in Groenland?

Er is zoveel te doen in Groenland. Er zijn in Groenlandheel veel verschillende bezienswaardigheden. Want het echte Groenland zijn toch echt de gekleurde huisjes, ijsbergen in de zee en vooral de husky’s. Waarom altijd hetzelfde soort activiteiten bezoeken, of dagen in de zon liggen? Groenland heeft verschillende activiteiten en bezienswaardigheden voor jong en oud. Voor iedereen is er wel iets te doen.

Sneeuwpret

Dit wil je ook lezen:

Groenland, biedt een avontuur van ijs en sneeuw, zoals nergens anders op deze planeet. Het gebied is echt adembenemend. Het zijn ijsbergen, ijsbergen en nog eens ijsbergen. De ijskap - tot drie kilometer dik - bedekt een gebied dat 14 keer groter is dan Engeland en ijsbergen breken los van de gletsjers langs de randen van de ijskap. De ijskap bezoeken is natuurlijk mogelijk, en dat kan vanuit de meeste steden op Groenland. De ijskap bevindt zich op slechts 20 kilometer van Kangerlussuaq. In elk jaargetijde kan men in Groenland wel skiën. Zou u niet eens in een slede willen zitten die honden getrokken wordt lente kan men het beste gaan skiën en ritten per hondenslede. Maar in de zomer kan men natuurlijk ook skiën op gletsjers, evenals trips per hondenslede.

Sportliefhebbers

Een sportieve activiteit vinden in Groenland is een makkie. Kanoen, vissen, kajakken, bergbeklimmen, u kunt zelfs paragliding op de ijskap. Groenland biedt voor u avonturen die u in maar weinig plaatsen op deze wereld kan ervaren. U kunt er geweldig wandelen, en u zult er niet alleen maar bos tegenkomen of ijs, maar zelfs dieren kunt u tegenkomen. Heeft u wel eens gevist in een wak? Dan is nu uw kans, u kunt een wak maken, of er een laten maken. Er is zelfs een mogelijkheid om een Groenlandhaai te vissen. Deze kan wel 6,5 meter lang zijn. Als u bij een speciale plaats wil komen om te gaan vissen of te gaan wandelen, is dit mogelijk via kajaks. Tijdens uw kajakrit komt u waarschijnlijk, ijsbergen, zeehonden en walvissen tegen.

Is bergbeklimmen in Groenland een echte uitdaging? Doordat Groenland, een land is met hoge bergtoppen, waarvan sommige wel meer dan 2000 meter hoog zijn, is dit zeker een uitdaging. Andere beklimmers klauteren liever omlaag in de ijskap.Wil je helemaal origineel doen, dan kan je zelfs gaan ijsgolfen op een gletsjer! Groenland is voor elke dierenliefhebber een droom. Men kan overal wel genieten van dieren. Een walvis daar zien is eigenlijk maar gewoon voor bewoners van Groenland, maar voor toeristen is het geweldig. Vaak zwemmen de walvissen dicht bij de kust, maar de beste manier op de walvissen te zien is op zee. Maar in Groenland zijn er echt veel verschillende walvissen inclusief de twee grootste, de blauwe walvis en de vinwalvis. Bultrugwalvissen, minkwalvissen, narwallen, beluga- of witte walvissen, potvissen, loodswalvissen en Groenlandse walvissen bevinden zich onder de hier voorkomende soorten. Op zee zult u behalve walvissen ook zeehonden en walrussen zien. Rendieren leven overal in de ijsvrije delen van Groenland en u kunt het geluk hebben een kudde te zien.

Als u wandelt in Groenland zult u ook veel dieren tegenkomen. IJsberen kom je vaak tegen in Groenland, en komt daarom ook voor op het landswapen. U zult zeker ook poolvossen en poolhazen tegenkomen, deze twee krijgen in de winter een geweldig mooie witte pels. Behalve al deze dieren, heeft Groenland tientallen vogels rondvliegen. Dus kortom voor een echte dierenliefhebbers is dit een echt paradijs.

Natuurliefhebbers

Voor natuurliefhebbers, is dit ook een paradijs. Groenland heeft velen soorten planten en bloemen.. Velden en weiden zijn in de z omer bezaaid met o.a. heide, ereprijs, wollegras, boterbloem, kamille, paardebloem, grasklokje, gentiaan, steenbreek en Arctische klaproos. Door het klimaat zijn er nauwelijks het meest voorkomend is de kleine (10-20 cm) kruipende dwergberk.

Cultuurliefhebbers

Voor cultuur zit je hier ook goed, elk stadje heeft wel een museum. Je kan ook op bezoek bij de Inuit, een Eskimo stam waarbij je in Iglo’s kan overnachten. De symbolen van de oude cultuur leven nog steeds, veel mensen gebruiken nog steeds hun eigen kajak. Muziek en theater wordt ook nog steeds beïnvloed door de oude cultuur. Op Zuid-Groenland zijn de ruines van de nederzettingen van de noormannen (vikingen) van 1.000 jaar geleden goed bewaard gebleven, inclusief de ruines van de eerste christelijke kerken op het Noord-Amerikaanse continent. Dit is zeker een bezoekje waard.

Oneindig dag

Tijd heeft geen betekenis rond de periode 25 mei tot 15 juli, in Groenland. U kunt uw horloge in uw koffer laten zitten. De dag is oneindig. Het blijft dag en nacht licht. De middernachtszon is erg romantisch. De middernachtszon, laat de schilderachtige achtergronden afsteken in een dromerig en bijna bovennatuurlijk mooi reliëf. De zon komt in geen weken boven de horizon. Het landschap is helemaal wit van de sneeuw en de bevroren zee. De ijsbergen worden puur goud, de lucht wordt rood en roze en het water wordt lichtturkoois. De sterren, de maan en de noorderlichten bieden de weinige kaarsen die noodzakelijk zijn om de sneeuw te verlichten. De wereld draait werkelijk en onwerkelijk als een droom. Dit is dus geweldig om een avond te bekijken.

Wit, geel, groen en rood licht

Wit, geel, groen en rood licht, ze trekken langs de donkere lucht in een toestand van eeuwige, snelle beweging. De kleuren maken het landschap nog mooier, dan het al is. Deze kleuren kunnen in bogen en stralen tevoorschijn komen. Noorderlichten zijn op groenland het hele jaar zichtbaar, maar ze zijn alleen te zien bij een heldere, donkere nachthemel.

Nawoord

Nadat wij dit werkstuk hebben gemaakt, vinden wij Groenland nog mooier. Wij vinden dat de kou, al die mooie dingen waard zijn. Zoveel dieren op 1 eiland. Er is ook veel te doen op dit eiland, maar voor shoppen moet je toch echt ergens anders zijn. Maar is dat het belangrijkste op een vakantie? Nee toch, meestal kijk je juist naar de verschillen tussen je eigen land en het land waar je op vakantie gaat. De verschillen tussen Nederland en Groenland zijn nu ook erg duidelijk. Wij zouden zelf graag op vakantie gaan naar Groenland. Om de omgeving eens in het echt te gaan verkennen, en de wereld van dieren eens van dichterbij te gaan bekijken.

REACTIES

H.

H.

ik heb een vraag hoe heet een stad in groenland?
b.v.d

11 jaar geleden

A.

A.

Mooi verhaal, maar helaas niet wat ik zocht

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.