Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

China

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 875 woorden
  • 13 mei 2008
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
93 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
China

China is het op twee na grootste land ter wereld en heeft de meeste inwoners, wel 1,29 miljard. Dat is 1/5 van de wereldbevolking. China is opgedeeld in 23 provincies en 5 autonome regio’s.
Het landschap is gevarieerd en ook het klimaat is heel verschillend. Meer dan de helft van de Chinezen werkt op het platte land. Er worden veel producten in de industrie gemaakt en verkocht.

Feesten en vrije tijd
Veel Chinezen doen aan een vechtsport. De populairste vechtsport is tai kwan do. Men gebruikt dat ook als zelfverdediging. In China zijn miljoenen fietsen, ze worden overal voor gebruikt, bijvoorbeeld als taxi en zelfs als marktstalletje. Er worden ook veel feesten gevierd, bijvoorbeeld het nieuwjaarsfeest, dat word heel uitgebreid gevierd.


Taal
De Chinese taal is de moeilijkste taal van de hele wereld. Meer dan 3500 jaar geleden tekende men de dingen die men bedoelde. Dit noem je pictogrammen (tekeningen) bijv als je ^^^ tekent bedoel je een heuvel.

In de negende eeuw na Christus schijnt het drukken van boeken begonnen te zijn. Tegen de 12e eeuw kon men in Europa papier maken. Ook de gewoonte om de huizen te versieren met bedrukt papier op de wanden (behang) nam men in Europa in de 18e eeuw van de Chinezen over.

De officiële taal is het Mandarijn verder worden er veel verschillende dialecten gesproken het is net zo verschillend al bijvoorbeeld Nederlands, Engels en Duits.

Geloof
In Nederland zijn veel mensen Christen, in China gelooft het grootste deel in boeddhisme. China wordt een land van drie godsdiensten genoemd: confucianisme, taoïsme en het boeddhisme. Het confucianisme en het taoïsme zijn rond de vijfde eeuw voor Christus ontstaan. Het confucianisme is eigenlijk geen echt geloof, want het werd niet gesticht door een groep mensen, het geloof is ontstaan door een filosoof: Kongfuzi (in het westen van het land werd hij Confucius genoemd). Het boedhisme kwam in 588 voor Christus vanuit India naar China.

Kleding en sieraden
Chinezen hebben meestal hele kleurige kleding aan. Chinese boeren hadden eenvoudige kleding aan. Meestal droegen ze een katoenen tuniek over een wijde broek, met daaronder sandalen van bijvoorbeeld stro. In het zuiden droegen zij een kegelvormige hoed met een brede rand tegen de zon en de regen. In het koude noorden van China droegen de boeren onder andere bontmutsen en schapenvachten.

Rijke mensen gingen met ‘zorg’ gekleed. De stijl van de kleding en zelfs de kleuren stonden in de wet en hadden te maken met de positie van iemand. Zo mochten kooplieden geen zijde dragen. Alleen keizers konden geel dragen, en zijden gewaden met drakenmotieven. De ‘hofkleding’’ veranderde in de loop van de tijd. Door buitenlandse invloeden ontstonden nieuwe modes en voorschriften. Tijdens de Qing-dynastie moesten mannen een lange vlechten dragen. Rijke mensen lieten hun pinknagels zo lang worden dat nagelbeschermers moesten dragen om te voorkomen dat ze zouden afbreken. Qing (teken onder)

Tibet

In zuid - west China ligt de provincie Tibet, het hoogste ‘land’ (provincie) ter wereld, de gemiddelde hoogte is 4000 meter. Daarom wordt Tibet ook wel het dak van de wereld genoemd. Vroeger was het een apart land, maar nu is het een provincie van China. Je kan wel goed zien dat Tibet vroeger een ander land was, want er zijn veel verschillen met de rest van China. In Tibet geloven veel mensen in het boeddhisme, de ‘god’ is de dalai lama. Als de dalai lama dood gaat wordt hij herboren in een ander lichaam.


Eten en drinken
In China wordt veel rijst gegeten, omdat dat daar goed verbouwd kan worden door doordat er veel regen valt op het land. Ook word er veel thee verbouwd en gedrongen, maar als er wat over is wordt het ook vaak geëxporteerd.
Hier in Nederland zijn we gewend om met mes en vork te eten, maar in China wordt vooral met stokjes gegeten. In China is het onbeleefd om met je stokjes in het eten te prikken en je mag de stokjes ook niet aanraken met je mond. Chinese stokjes zijn al ongeveer 2000 jaar geleden uitgevonden.
Overal op de wereld wordt nu wel Chinees eten gegeten. Meestal eet je dan rijst, nasi of bami.

Recept

Chinese zoetzuur met kip, Chinese kool en mango

Ingrediënten
400 g kipfilet
1 pakje Conimex Mix voor Chinese Zoetzuur
wok olie
0.5 zak (250 g) Conimex Mie (nestjes)
1 Chinese kool
1 (rijpe) mango
2 eetlepels grof gehakte peterselie

Bereiding
-Snijd de kip in stukjes.
-roer de inhoud van het zakje marinademix ( uit het pakje mix voor Chinese zoetzuur) glad met 2 eetlepels olie. Doe de stukjes kip erbij, meng het goed en laat het 15 minuten intrekken.
-breng in een grote pan water met wat zout of ketjap aan de kook. Doe de mie erbij, kook het gaar (ongeveer 12 minuten). Giet het af in een vergiet en laat het goed uitlekken.
-Ondertussen maak je de kool schoon en snijd dit in smalle reepjes.

-haal de platte pit weg en schil de mango. Snijd de vrucht dan in blokjes.
-zet een grote wok op het vuur en laat hem heet worden. Wok de stukjes kip in de droge wok (3 minuten).
-toevoegen: -mangoblokjes
-koolreepjes
-3.5 dl water
-de sausmix (uit het pakje)
en breng dit roeren aan de kook, daarna laat je dit 8 minuten zachtjes pruttelen.
-voeg nu de peterselie toe.
-Tenslotte verdeel je de warme mie over 4 borden en schep je de zoetzure saus erop.

Eet smakelijk!!!

REACTIES

E.

E.

heey, wrm staat er nergens wat er wordt verbouwd??

12 jaar geleden

N.

N.

Waarom staat er niet meer over de kleding?

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.