China

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 2013 woorden
  • 23 mei 2001
  • 505 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
505 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inleiding

Ik heb het onderwerp China gekozen omdat ik er niet al te veel van af wist en daarom ben ik in boeken gaan zoeken en zo tot dit werkstuk gekomen. Ik heb gekozen voor vier hoofdstukken onderverdeeld in verschillende kleinere onderdelen.

Inhoud

Geschiedenis -De allereerste mensen -Waar kwamen de Chinezen vandaan

Het land China -Bewoners -Familie leven -Eten en drinken -Werken in China

Waar leven de Chinezen van -Landbouw -Industrie -Toerisme

Cultuur -Geloof -Kleding en verzorging -Taal -Feesten en spelen

De allereerste mensen

China is het enige land ter wereld met een beschaving die nu al onafgebroken vierduizend jaar lang duurt. Ook is het een land waar de allereerste mensen hebben geleefd, zoals de Peking mens en de holemens.

Wanneer ze zijn uitgestorven weten we niet en ook niet waarom. Wie hun uiteindelijke nakomelingen waren weten we evenmin, maar zonder twijfel kunnen we voor hen een plaatsje inruimen in de geschiedenis van China, al zijn ze waarschijnlijk niet de voorvaderen van de huidige Chinezen.

Veel mensensoorten zijn uitgestorven zonder een spoor achter te laten, eenvoudigweg omdat ze zich niet konden handhaven onder bepaalde levensomstandigheden. Maar steeds weer kwamen er andere soorten tot daaruit uiteindelijk een mens ontwikkelde die zijn plaats vond in de nieuwe wereld. Dat waren zij van wie de moderne Chinees afstamt.

Waar kwamen de Chinezen vandaan

De holemensen van het noorden woonden niet alleen in China, maar ook in Mongolië en Mandsjoerije. Ze fokten vee en bedreven al een eenvoudige vorm van landbouw. Ze hadden stenen messen, bijlen speren en pijlen. Ze konden manden maken en ook het potten bakken werd al gedaan.

Doordat China zo groot was hadden zich hier en daar aparte rassen gevestigd die er ieder hun eigen gebruiken op nahielden. Maar naarmate ze zich ontwikkelden kwamen ze ook met andere mensen in aanraking en vaak smolten zulke groepen samen.

De groepen die langs de Hwang-Ho en zijn zijrivieren leefden verspreidden zich in de loop van de eeuwen naar de vlakten langs de kust en vermengden zich met de stammen die zich daar gevestigd hadden. Dit zou een verklaring kunnen zijn dat alle Chinezen elkander zeer verwant zijn; dat het een homogeen volk is en dat de Chinese beschaving een groot geheel is

Het land China

Oppervlakte 9.600.000 km2 300x groter dan Nederland

Hoofdstad Beijing ongeveer 10 miljoen inwoners

Dit wil je ook lezen:

Bergen Mount Everest 8800m de hoogste berg ter wereld

Aantal inwoners Meer dan 1 miljard

Geld De Chinese Yuan(fl. 0.021)

China is een van de grootste landen ter wereld. Geen wonder dat er in zo’n groot land grote verschillen te vinden zijn. Van de gletschers in het Tibet gebied tot aan de deltagebieden aan de Chinese Zee. In het Noorden zijn de winderige vlaktes van Mantsjoerije en Mongolie, het land van de dappere Mongoolse ruiters. Daar waar de grond goed was en het klimaat aangenamer langs de gele rivier.

Verder naar het zuiden ligt een uitgestrekt gebied van heuvels, vlaktes en meren in de buurt van de rivier de Jang tse Kiang. Daar wordt het klimaat al tamelijk tropisch en er is meestal meer dan genoeg regenval. Rijst is het hoofdgewas terwijl meer naar het noorden de tarwe, gierst en bonen overheersen.

De panda komt in de bamboe bossen voor tussen 1500 en 3000 m hoogte. De chinezen noemen het dier Beishung: witte beer. Een ander dier uit die streek is de fazant, later ingevoerd in Europa en Noord Amerika.

Familieleven

In de meeste Chinese huizen leefden drie generaties van eenzelfde familie bij elkaar. De families volgde gedrachtsregels die in huis hingen.

De hoofdpoort in die huizen leidde naar een binnenplaats waar de wandelaars werden ontvangen. Een binnenplaats was gereserveerd voor de familie. Het hoofd van het huishouden gewoonlijk de grootvader woonde met zijn vrouw en kinderen in het hoofdgebouw.

Achter het hoofdgebouw lagen de keuken en de kamers van het personeel. Sommige huizen hadden tuinen die omsloten waren door buitenmuren.

Eten en drinken

In China is de kookkunst altijd zeer gewaardeerd geweest. Rijke mensen zorgden vaak voor erg uitgebreide diners.

De gewone mensen hadden daarentegen een eenvoudige maaltijd met peulvruchten, groenten en heel weinig vlees.

Rijst is in China altijd het favoriete voedsel geweest, maar de mensen in de Noordelijke provincies aten voornamelijk gierst en sommige tarwe.

Zowel de rijke als arme Chinezen brachten hun voedsel op smaak met veel verschillende kruiden en specerijen. Veel voedsel wordt gestoomd of gestoofd.

Tegenwoordig wordt de Chinese keuken overal ter wereld gewaardeerd

Werken in China

In China werken heel veel mensen op het platteland in de landbouw. Ze verbouwen veel rijst, tarwe en gierst en verkopen dit op de markten om van het geld dat dit opbrengt te kunnen leven.

In de grote steden werken veel mensen in de industrie, zoals de textiel industrie, de metaal en de chemische industrie. China is ook al eeuwen bekend om zijn zijde produkten en het porselein. Voordat ze naar hun werk gaan doen ze met een hele hoop mensen een soort gymnastiek op straat. De meeste Chinezen gaan met de fiets naar hun werk. De fiets is namelijk het meest gebruikte vervoermiddel in dit land.

Landbouw

De meeste mensen in China woonden op het platteland en werkten op akkers. De meeste boeren leefden op zorgvuldig bewerkte lapjes grond die eigendom van de familie waren.

De meeste karweien moesten met de hand worden gedaan. Ze vervoerden water in emmers of gebruikten irrigatie werktuigen die met de hand bediend werden.

In de heuvels van Noord China werden de gewassen geplant op smalle terrassen die uitgehouwen waren in de hellingen.

Water werd met door mensen bediende irrigatieapparaten uit bronnen en kanalen omhoog gepompt. China verbouwt de meeste tarwe en rijst ter wereld. De voornaamste akkerbouwprodukten zijn, graan, rijst, thee, sojabonen, katoen, zijde, tabak, pinda’s en fruit. De boeren houden vee, varkens, kippen en paarden. Het is altijd een probleem geweest om zoveel mensen te voeden en veel van de landbouwproduktie is erg arbeidsintensief en moet nodig gemoderniseerd worden,

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Industrie

China is het derde land ter wereld in de produktie van steenkool, na de Verenigde Staten en de Sovjetunie. Het bezit ook grote olievoorraden in de onvruchtbare woestijnen in het noordwesten en staat daardoor op de vijfde plaats als olieproducerend land. Dit houdt in dat China genoeg eigen kolen en olie heeft, men is begonnen met de uitvoer van petroleumprodukten.

China heeft grote voorraden bauxiet, uranium,wolfram en laagwaardig ijzererts. Ook bezit het voorraden goud, zilver en lood. De voornaamste industrieën zijn de chemische industrie, de textiel industrie, de metaal- en machine industrie, maar veel machines en installaties zijn verouderd.

Het transport in China heeft een achterstand op de geindustrialiseerde landen. Veel wegen zijn weinig meer dan modderige paden die de dorpen met de markten verbinden.

De laatste tien jaar heeft China een enorme economische groei doorgemaakt. Er werden namelijk vier speciale economische gebieden aangewezen, waar bedrijven konden deelnemen aan gezamenlijke ondernemingen. Deze gebieden lagen aan de kust en een ervan lag vlak bij Hongkong. De bedoeling was dat deze gebieden zouden dienen als een tussenstadium tussen het rijke Hongkong en de rest van China, want Hongkong hoort per 1 juli 1997 bij China.

Toerisme

China is een heel groot land in het Verre Oosten dat aan alle kanten wordt omringd door natuurlijke grenzen. Een bezoek aan China is een onvergetelijk avontuur want stel je je eens voor dat je werkelijk op de Chinese Muur staat die eens ongeveer 10.000 km lang is geweest.

Het toerisme in China speelt zich hoofdzakelijk af in de grote steden van het land.

In de hoofdstad Beijing (het oude Peking) wonen 10 miljoen mensen en de stad is een bezoek meer dan waard. Er zijn veel schitterende paleizen, tempels en musea te bezichtigen, zoals het keizerlijk paleis, ook wel de verboden stad genoemd omdat de gewone mensen daar niet mochten komen.

In de verboden stad mochten alleen de keizer met zijn vrouwen, de bedienden en geleerden van het land komen net zo als de echte rijke mensen. Even buiten de stad ligt het zomerpaleis van de keizers dat de hete zomermaanden werd gebruikt om verkoeling te zoeken.

En dan natuurlijk de allergrootste trekpleister de Chinese Muur. Van de 10.000 km die de muur lang is geweest is nog ongeveer 6000 km over, het grootste bouwwerk ooit ter wereld gemaakt. Er is door een miljoen mensen dag en nacht 7 jaar aan gewerkt. De Chinese muur is het enige bouwwerk dat vanaf de maan te zien is.

Shanghai is de grootste stad van China met 13 miljoen inwoners. Het is een echte wereldstad. Deze havenstad heeft een moderne uitstraling, vooral wat betreft de mode en de winkels loopt Shanghai voor op de andere grote steden. Het wordt ook wel ‘ Parijs van het Verre Oosten’ genoemd. Winkelen op Nanking Road een winkelstraat van 5km is heel leuk.Ook kun je een kopje thee drinken in het 400 jaar oude theehuis in de Tuin van Geluk

Andere belangrijke toeristische steden zijn: -Xi’an met als belangrijke attractie het grafcomplex van de eerste keizer van China. -Chengdu met de Wenshu tempel en het beroemde klooster van het Kostbare Licht -Leshan met onder andere het 70 meter hoge beeld van Boeddha, het grootste ter wereld

Buiten de grote steden is het toerisme nog niet erg bekend. De Chinese bevolking is zeer vriendelijk maar kijkt vaak nog verbaasd bij het zien van al die kleurig geklede toeristen.

China heeft verder zeer veel te bieden: bergketens van wel 7000m hoog, de bekende ‘Gele Rivier’ die het Noorden verbindt met de Gele Zee, zout- en zoetwater meren, de Ginkgo bomen die alleen nog in China voorkomen en er vliegen ruim 1000 vogelsoorten rond.

Geloof

De islam in China

De profeet Mohammed heeft de moslims bevolen :zoek de wetenschap al moet gij er helemaal voor naar China gaan. In de Tsang-an werden de eerste vertegenwoordigers ontvangen in het jaar 651. Vanaf die datum begon de Islam zich te verbreiden door heel China.

De eerste moskee werd gebouwd in Kanton in de 7e eeuw. Het is een soort Chinese tempel met een moskee interieur. De moskee word nog steeds gebruikt en is de oudste van Azie.

Een groot deel van de Chinezen hangt een godsdienst aan die een vermenging is van tauisme, confucianisme en boeddhisme.

Andere godsdiensten in China zijn het boeddhisme en het christendom.

Kleding

De kleding in China van rijke en arme mensen was heel erg verschillend.

De boeren droegen losse kleren die meestal van hennep waren gemaakt.

De rijke mensen zoals ambtenaren en geleerden droegen prachtige gewaden van zijde.

Verzorging

Make-up is altijd heel erg belangrijk geweest voor de Chinese dame van goede huize. Vooral de wenkbrouwen hadden aandacht nodig. Ze werden uitgetrokken met een pincet en werden ook met verf dikker gemaakt

Taal

De Chinese taal is de moeilijkste taal van de hele wereld. Meer dan 3500 jaar geleden tekende men de dingen die men bedoelde. Dit noem je pictogrammen(tekeningen) bijv als je een heuvel bedoelde tekende je dit:

^^^

In de negende eeuw na Christus schijnt het drukken van boeken begonnen te zijn. Tegen de 12e eeuw kon men in Europa papier maken. Ook de gewoonte om de huizen te versieren met bedrukt papier op de wanden (behang) nam men in Europa in de 18e eeuw van de Chinezen over.

De officiële taal is het Mandarijn verder worden er veel verschillende dialecten gesproken die zich verhouden tot elkaar als Engels, Nederlands en Duits.

Feesten en spelen

De meeste Chinezen werkten elke dag van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat zonder regelmatige vrije dagen.

De Chinese kalender telde toch verschillende Nationale feestdagen.

De grootste feestdag was nieuwjaar dat het begin van de Lente aangaf. Tijdens deze vakantie van 14 dagen kwamen alle familieleden bij elkaar om een uitgebreide maaltijd te nuttigen en geschenken te ruilen.

De grootste feestdag was nieuwjaar dat het begin van de Lente aangaf. Tijdens deze vakantie van 14 dagen kwamen alle familieleden bij elkaar om een uitgebreide maaltijd te nuttigen en geschenken te ruilen.

De weinige vrije tijd die mensen hadden werd vaak gebruikt om te kaarten, dobbelen en voor spellen als schaken.

Rijke mensen brachten hun vrije uren door met schoonschrijfkunst, gedichten schrijven en naar muziek luisteren.

Ten slotte

De boeken die ik heb gebruikt om dit werkstuk te maken zijn : -Ooggetuigen China Arthur Cotterell -Brandpunt China La Rivière en Voorhoeve -De geschiedenis van China Bob Tadema Sporry -Landen China Michel Korzec -Verschillende reisfolders van reisburo’s

REACTIES

L.

L.

echt coole werkstuk ik heb hem gekopieerd en ik had een 10

12 jaar geleden

S.

S.

WOW best wel goed werkstuk ,
maar een werstuk hoor je toch te schrijven ??

12 jaar geleden

S.

S.

Hey, mooi werkstuk, er staat hieronder een reactie, kopieren moet je nooit doen, maar je moet er ideeen uit opdoen dan leer je er nog van! Maar nogmaals een superwerkstuk!! XX

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.