Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Beroepen onderzoek: fair-trade

Beoordeling 10
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 2653 woorden
  • 17 april 2014
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 10
2 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

Inhoudsopgave

 

Inleiding: blz. 2

Hoe kan Fair-Trade verbeterd worden in de horeca op school?: blz. 3

Hoe kan Fair-Trade op economisch vlak verbeterd worden?: blz. 5

Hoe kan Fair-Trade op school verbeterd worden?: blz. 7

Conclusie: blz. 8

Bijlage 1: Het interview: blz. 9

Bijlage 2: Begrippenlijst: blz. 10

Bijlage 3: Feedback: blz. 11

Bijlage 4: Reflectie: blz. 14

Bronnenlijst: blz. 15

 

Inleiding

Wij hebben ons beroepenonderzoek over Fair-Trade. Wij hebben ons vooral verdiept in wat het probleem van Fair-Trade is (vanuit verschillende invalshoeken: Horeca, Economie en Schooldirectie).
Daarna hebben we uitgezocht wat voor werking Fair-Trade heeft op allerlei soorten fronten. Wat heeft het voor invloed op de tertiaire sector? Wat betekent dit voor de school? Zal de schoolkantine last van Fair-Trade hebben? Die vragen hebben we gesteld, en ook beantwoordt.
Als laatst hebben we nog een (mogelijke) oplossing voor het probleem bedacht. Over hoe Fair-Trade verbeterd kan worden vanuit verschillende oogpunten. Het is dan de bedoeling dat met die oplossing er geen problemen meer ontstaan in het produceren, in de economie of in kleinere horecagelegenheden zoals de schoolkantine.                                                                                                                                                Hoe kan Fair-Trade  op scholen verbeterd worden?                                                                                

Onderwijsinstellingen hebben een voorbeeldfunctie. Een school kan leerlingen, leraren en soms ook ouders, laten zien wat verantwoord gedrag is. Als een school kiest om zich op te stellen als een verantwoord consument, kan dat een positieve invloed hebben op de keuzes van anderen. Scholen zijn soms ook groot-inkopers. Zeker scholengemeenschappen en andere grote schoolinstellingen kopen op grote schaal producten in, en hebben daarom veel invloed op de markt. Zij kunnen bij hun inkopen eisen stellen op het gebied van prijs, milieu, maar ook de sociale omstandigheden waaronder producten zijn gemaakt en verhandeld. Op die manier stimuleren zij duurzame en eerlijke wereldhandel. 

De keuze aan fairtrade producten is groot. Verschillende producten die jouw school gebruikt, kan je als fairtrade product kopen. Denk maar eens aan koffie, thee, suiker en koekjes in de lerarenkamer of in de drank- en snoepautomaten. Vruchtensappen en zoet broodbeleg (zoals hagelslag, pindakaas en honing) tijdens de lunchpauze. Of bier, wijn en nootjes op schoolfeesten. Krijgen jullie leraren een kerstpakket? Deze kun je ook vullen met fairtrade producten. Genoeg keus om iedere dag op jullie school fairtrade producten te gebruiken.

     Conclusie

Fair-Trade kan op school wel verbeterd worden, maar dit ligt niet helemaal in de hand van de schooldirecteur, horecamedewerker en econoom. Het ligt vooral in de hand van de consument, want hij/zij is de persoon die de Fair-Trade producten moet kopen. Natuurlijk heeft de schooldirecteur wel invloed namelijk hij moet ervoor kiezen om de producten op- de lijst te zetten in de kantine en het dus een kans geven om aan te bieden aan de leerlingen. En de horecamedewerker in de kantine heeft invloed op de leerlingen, want de horecamedewerker kan wel proberen om de verkoop te vergroten door het product te promoten. En eigenlijk heeft de econoom er niet echt een invloed op want de economie heeft er geen invloed, maar de leerlingen/consumenten hebben juist invloed op de economie. Ook is Fair-Trade goed voor de natuur, de arbeiders, de welvaart, het welzijn en de duurzame ontwikkeling. Maar dus minder voordelig qua geld voor de consument. Dus de conclusie is dat Fair-Trade moet worden aangeboden aan scholen en dat dan vanzelf de economie verbeterd wordt omdat scholieren wennen aan de hogere prijzen en dan ook buitenom school Fair-Trade producten gaan kopen. En zij stimuleren dan anderen om ook de producten te kopen. En zo wordt de wereld eerlijker.

 

 

Bijlage 1: Het interview
Horecamedewerker  (mensen in kantine)            

  1. Hoe denkt u over fair-trade?

Fair-trade is goed, maar wel duur.

  1. U verkoopt geen fair-trade producten, waarom is dat zo? (leverancier, te duur enz.)

Wij van de kantine zijn van Markies Catering, onze producten worden geleverd door de leverancier Sligro. Waarschijnlijk leveren zij wel fair-trade producten, maar wij als catering bedrijf hebben besloten om geen fair-trade producten te verkopen op de plekken waar wij gevestigd zijn. Dit ligt natuurlijk ook in handen van de bestellijst die de school deels bepaalt.

 

  1. Zou u wel fair-trade producten willen verkopen?

Ja, maar het is niet haalbaar. Omdat leerlingen het toch niet kunnen betalen.

 

  1. Vindt u zelf dat er meer fair-trade producten moeten worden verkocht? En waarom?

Persoonlijk zou ik wel willen dat er meer fair-trade producten worden verkocht, want dat zou beter zijn voor de wereld.

 

  1. Denkt u dat fair-trade producten betaalbaar zijn voor leerlingen? (welvaart)

Nee, want tegenwoordig vinden leerlingen al snel producten van de kantine duur dus als ze het nu al duur vinden dan vinden ze het al helemaal duur met fair-trade producten. En dus wordt er dan veel minder verkocht.

 

  1. Denkt u dat het veel uitmaakt om duurzame producten te kopen in plaats van gewone producten? (uitputting)

Ja want dat is beter voor de personen die het leveren aan de leveranciers want die worden eerlijker betaalt.

 

  1. Hoe denkt u dat fair-trade zich gaat ontwikkelen in de volgende generatie(s)? (duurzame ontwikkeling)

Aan de ene kant zou fair-trade producten zich steeds meer ontwikkelen, maar aan de andere kant ook weer niet want mensen hebben tegenwoordig steeds minder te besteden dankzij bezuinigingen. En fair-trade producten zijn al duur dus als ze al minder geld hebben dan besteden ze het sowieso niet aan fair-trade producten maar aan gewone goedkope producten.

 

  1. Denkt u dat consuminderen van ‘gewone’ producten goede gevolgen heeft? En denkt u dat er zo meer fair-trade producten zullen komen?

Wel als iedereen dat zou doen. Dan zou het goede gevolgen hebben voor de productie dus er zullen dan meer fair-trade producten komen en steeds minder gewone producten.

  1. Denkt u dat door het gebruik van fair-trade producten de natuur beter wordt? (ecosysteem) En denkt u dat het ook in het geval van de fabrikanten zo is?

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Voor de natuur beter want zo wordt het milieu minder aangetast dus de producten zijn minder schadelijk. Want vaak ook duurzame verpakkingen. En voor de mensen die de producten leveren (fabrikanten) aan de leveranciers worden zo waarschijnlijk ook eerlijker betaalt.

Bijlage 2: Begrippenlijst

 

Horecaondernemer

Welzijn: levensomstandigheden waaronder mensen leven. De welvaart kan invloed hebben op het welzijn.

 

Welvaart: Rijkdom in een land. Welvaart is een toestand van voorspoed en gunstige ontwikkeling in maatschappelijk en economisch opzicht zowel van individuen als van de samenleving als geheel.
Welvaart is niet alleen economische groei, maar vooral ook sociale vooruitgang en culturele bloei waaraan grote delen van de bevolking deel hebben.

 

Uitputting: Stoffen uit het milieu halen zonder dat het milieu dat voldoende kan aanvullen

 

Duurzame ontwikkeling: Ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder de mogelijkheden voor toekomstige generaties in gevaar te brengen.

 

Horeca: bedrijfstak die alle eet- en  drinkgelegenheden en hotels bevat.

 

Ondernemer (onderhandelen): een persoon die iets onderneemt en die hierbij een maatschappelijke bijdrage levert. 

 

In mijn tekst zelf gebruik niet alle begrippen die hier staan, maar soms wat andere. Die begrippen komen misschien later nog

 

Econoom

Arbeidsintensief: Bij het produceren van een product wordt er zo veel arbeid gebruikt dat de arbeid overheerst.

 

Multiculturele samenleving: Samenleving of maatschappij waarbij er veel verschillende soorten culturen en godsdiensten voorkomen.

 

Tertiaire sector: De dienstensector, de sector van de diensten, handel en verkeer. Wordt ook wel de sector van de beroepsbevolking genoemd.

 

Vraag en aanbod: minder aanbod -> hogere prijs, meer aanbod -> lagere prijs, en andersom.

 

Minimumloon: Wettelijk vastgesteld minimum voor het loon van arbeiders.

 

Globalisering: Proces van veel (industriële) bedrijven uit verschillende landen die internationaal gaan handelen. En zo de wereldeconomie versterken.

                       

 

 

 

 


Bijlage 3: Feedback

 

Opzet voor inlevermoment 04 – Feedback op elkaars werk (2x per persoon)

 

Naam:  Delphine Monhemius

 

 

..geeft feedback op het stuk van: Nienke Pluim

 

 

 

• feedback

1. Je leest de bladzijde uit het lesboek die de ander heeft geschreven. Bekijk het beoordelingsmodel om te zien waarop het stuk zal worden beoordeeld.

2. Je geeft (schriftelijk en mondeling) met behulp van het beoordelingsmodel minstens 6 voorbeelden van wat er goed gaat bij het schrijven.

Wat gaat er goed:

1

Mooie indeling, zo komt de tekst niet saai over, maar juist sprekend.

2

Goede verduidelijkingen met de voorbeelden.

3

Goede duidelijke feiten en punten.

4

Goede deelvragen.

5

Je hebt de interview vragen en antwoorden nuttig gebruikt.

6

Goede conclusies getrokken uit de feiten en voorbeelden.

 

3. Je geeft (schriftelijk en mondeling) met behulp van het beoordelingsmodel minstens 6 voorbeelden van wat er nog beter kan bij het schrijven.

Wat kan er beter:

1

Gebruik meer bronnen dit maakt je stuk betrouwbaarder voor de lezer en krijgt altijd net dat stukje meer diepgang. J

2

Het plaatje van het fair-trade logo moet nog een bron bij van waarvandaan het plaatje komt.

3

Verwijs in de tekst naar het katoenplantage plaatje dan staat er niet bij als random plaatje maar met een functie.

4

Geef soms iets meer uitleg waarom iets zo is.

5

Probeer misschien nog wat begrippen in je tekst naar voren te laten komen. (hoeft niet allemaal maar misschien een of twee)

6

Schrijf nog een paar regeltjes als conclusie van de lespagina.

4. Samen beschrijf je 6 zaken die in het algemeen nog aangevuld en verbeterd kunnen worden en hoe jullie dat gaan doen en wie dat doet.

Algemene opmerkingen en feedback:

1

Allemaal dezelfde pagina indeling met die kleurtjes en tekstvakken.

2

Iedereen moet proberen onder elke deelvraag een voorbeeld proberen te geven over wat je nou bedoeld met je feit.

3

Iedereen moet een paar regels als inleiding boven je eerste deelvraag hebben om de paragraaf in te leiden.

4

Aan het einde van de paragraaf een kleine samenvattende conclusie van wat nou het belangrijkste was uit de paragraaf.

5

Probeer minimaal 3 á 4 bronnen te gebruiken.

6

Voor de rest is alles wel goed!!!

 

Opzet voor inlevermoment 04 – Feedback op elkaars werk (2x per persoon)

 

Naam:

Nienke Pluim

 

..geeft feedback op het stuk van:

 Delphine Monhemius

 

 

• feedback

1. Je leest de bladzijde uit het lesboek die de ander heeft geschreven. Bekijk het beoordelingsmodel om te zien waarop het stuk zal worden beoordeeld.

2. Je geeft (schriftelijk en mondeling) met behulp van het beoordelingsmodel minstens 6 voorbeelden van wat er goed gaat bij het schrijven.

Wat gaat er goed:

1

Er is goede informatie

2

Veel diepgang

3

Er worden veel voorbeelden genoemd

4

Bronnen worden gebruikt

5

Goede deelvragen

6

Het interview is nuttig gebruikt in de paragraaf

 

3. Je geeft (schriftelijk en mondeling) met behulp van het beoordelingsmodel minstens 6 voorbeelden van wat er nog beter kan bij het schrijven.

Wat kan er beter:

1

Sommige dingen mogen iets minder uitgebreid omschreven worden, maar wel zo dat er niet veel info en diepgang verloren gaat. (Dat is wel lastig).

2

De laatste deelvraag met die voorbeelden, probeer die voorbeelden iets korter te houden, omdat dat stuk nu erg lang is.

3

Met afbeeldingen erbij wordt de tekst veel leuker om te lezen, en het geeft ondersteuning.

4

Gooi er misschien ook een leuk kleurtje overheen, dat maakt de tekst ook leuker.

5

1 spellingstip:  Waarneer  moet wanneer zijn, waarneer is spreektaal! ;)

1 spellingstip:  Waarneer  moet wanneer zijn, waarneer is spreektaal! ;)

6

Voor de rest is ie helemaal top!

4. Samen beschrijf je 6 zaken die in het algemeen nog aangevuld en verbeterd kunnen worden en hoe jullie dat gaan doen en wie dat doet.

Algemene opmerkingen en feedback:

1

Als je de tekst in tekstvakken zet, zet ze dan (ook uit 1 deelvraag) in verschillende tekst vakken, dan lijkt te tekst iets minder lang en overzichtelijker.

2

Als we alle paragrafen in een andere kleur doen, maar met dezelfde indeling, zijn het gelijke paragrafen. Hetzelfde met de inleiding en conclusie.

3

(De rest staat bij de feedback op de Horecaondernemer)

4

 

5

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bijlage 4: Reflectie

Delphine:

Ik heb van deze opdracht geleerd om iets vanuit specifiek beroep te bekijken. Namelijk vanuit de horecamedewerker. Ik had dit beroep gekozen omdat het mij het meest aansprak vanwege de vele mogelijkheden waaruit je van dit beroep kan schrijven. Namelijk vanuit economie, in het algemeen Fair-Trade en  vanuit het punt de verkoop van de Fair-Trade producten. Ik vond het dus best wel fijn dat ik uitgebreid kon schrijven over het onderwerp. Ik heb geleerd dat het probleem niet echt ligt aan de manier van hoe de Fair-Trade producten wordt aangeboden, maar meer aan de mensen die goedkoop willen kopen. Dus het ligt wel weer aan de prijs van de Fair-Trade producten en aan de goedkope producten die de consument beïnvloeden. Ook heb ik geleerd van de andere beroepen die Nienke en Jytte hadden want die stukken heb ik natuurlijk wel gelezen.

 

Wat de volgende keer beter moet is het plannen. We begonnen namelijk wat laat en daarom werkte we wat gestrest op het einde, maar uiteindelijk kwam het toch wel goed. Wat wel jammer was is dat Nienke en ik niet het stuk van Jytte konden feedbacken, want van het feedbacken leer je juist een hele hoop. Maar over het algemeen lukte het feedbacken wel en had ik er ook heel veel aan. Ik vind wel dat het maken van de paragraaf echt heel erg vervelend was met die tekstvakken, omdat je er geen voetnoten in kon zetten. En ik ben anderhalf uur bezig geweest met het proberen om er plaatjes in te krijgen dus uiteindelijk heb ik er maar minder in gedaan , omdat het niet lukte. Maar over het algemeen vond ik de tekst schrijven wel leuk. Behalve dat er niet echt goede bronnen te vinden waren over het onderwerp.

 

De samenwerking tussen Jytte en Nienke en ik verliep goed, want we konden goed beslissen als iets qua data uitliep wanneer we het dan af moesten hebben en de taakverdeling was ook vrij duidelijk. En we konden goed overleggen met wat met het stuk van Jytte deden en over het feedbacken daarover. En ik vond het overleggen wel leuk en goed gaan. 

 

Nienke:
Ik heb van deze opdracht geleerd over hoe Fair-Trade werkt, en waarom dit nou eigenlijk nog niet echt heel bekend is, en nog niet alles Fair-Trade is. Ik weet nu wat het probleem is rond Fair-Trade vanuit verschillende beroepen en oogpunten.

We zijn redelijk traag gestart met het werken aan dit project. Het duurde wel lang voor alle begrippen en de paragrafen af waren. Maar daarna hebben we wel hard gewerkt. Mijn verbeterpunt voor de volgende keer is dan ook dat ik sneller moet beginnen, en misschien ook mijn groepsgenoten wat meer aansporen.

De samenwerking verliep op zich wel goed, iedereen had wel motivatie om er aan te werken. Alleen omdat we een beetje traag begonnen waren, was het op het laatst wel een beetje stressen. Het was jammer dat Jytte niet mee kon komen met het tempo, maar ik vind dat we het wel goed hebben opgelost door het aan te geven bij de docent en er een passende oplossing voor te verzinnen.

Bronnenlijst

 

 

[1] http://www.mariusbos.com/?page_id=801
[1] http://www.allesduurzaam.nl/informatieteksten/informatieteksten_item/t/fair_trade_producten_zijn_eerlijk

[1] http://www.fairtrade.nl/faq/organisatie

 

[2] https://www.milieudefensie.nl/ekotellingen/veelgestelde-vragen

[3] http://www.floorbakhuysroozeboom.nl/wp-content/uploads/038_victoriaCORR.pdf

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.