Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Aardbevingen

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 348 woorden
  • 27 februari 2002
  • 110 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
110 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is een aardbeving?

Aardbeving is een soort trilling van de aardkorst. De oorzaak van die trilling ligt in de aarde. Om dit te begrijpen moet je eerst wat weten de bouw van de aarde. De aarde moet je zien als een levend planeet. Het lijkt erop alsof de aarde stil ligt maar dat is niet zo. Tweehonderd miljoen jaar geleden zag de aarde heel anders uit dan wat het nu is. In de loop van vele jaren zijn de continenten als een soort puzzel uit elkaar gaan schuiven. De aarde blijft steeds in beweging. Het beweegt ongeveer 2 centimeter per jaar

Hoe ontstaat een aardbeving?

Wij wonen op de bovenste laag van de aarde, die noemen wij de aardkorst. Die laag is 30 kilometer dik. Onder de korst zit de aardmantel. Die aardmantel bestaat uit heel zware brokken steen. Deze stenen zijn gloeiend heet. Hoe dieper in de aarde, hoe heter het wordt. Tussen die stenen zit klonterige dikke pap dat we magma noemen. Ook die vloeibare massa is gloeiend heet. Het magma laat die grote stenen bewegen. Soms duwt die gloeiende massa tegen de aardkorst aan. Zo krachtig, dat de aardkorst gaat beven. Er is een aardbeving. Door dit beven komen er scheuren of breuken in de aardkorst. Stukken van de aardkorst schuiven dan naar elkaar toe of van elkaar af. Je voelt de aarde trillen.


Hoe worden aardbevingen gemeten?

De aarde beweegt dikwijls zo'n twee keer per seconde. Maar meestal merken we daar niks van omdat de schokken vaak te zwak zijn.
Hoe sterk de beving is kun je meten met een seismograaf dat woord betekent: trillingsmeter. Een seismograaf meet alle aardschokken die er zijn. Overal in de wereld staan zulke meettoestellen. Op de foto zie je hoe de trillingen op papier worden getekend. Er zijn lichte maar ook heel zware aardbeving. Iedere aardbeving krijgt een cijfer. De cijfers gaan ven 1 t/m 9, elk cijfer is 30 keer zo sterk dan de vorige.
Die cijferlijst heet: de schaal van Richter.

1 en 2 voel je niet
3 is een licht trilling
4 is een matig tot sterk
5 sterk
6 vernielend
7 vernietigend
8 catastrofaal
9 zeer catastrofaal

REACTIES

S.

S.

Heb je nog meer informatie over aardbevingen voor de werkstuk.
Ik zit namelijk in groep8 en ik moet meer informatie hebben over aardbevingen.
Als je wat informatie heb stuur het dan a.u.b.

20 jaar geleden

M.

M.

het is best bruikbaar maar ik typ vulkaan in dan moet het niet over aardbevingen gaan snap je

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.