De leeuw en de muis

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • 2e klas vmbo | 575 woorden
  • 17 september 2015
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
1 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

De leeuw en de muis

Heel lang geleden woonde er in een ver land een machtige leeuw. Eens, toen hij uitgeput van het jagen en van de hitte was, ging hij terug naar zijn hol en viel daar in een diepe slaap. Terwijl hij sliep kwam er een muis voorbij, die in gedachten verzonken, niet oplette waar ze naar toeliep en zò in het hol van de leeuw terechtkwam. Haar kleine oogjes raakten langzamerhand gewend aan het donker. Ze werden steeds groter en groter, want daar voor haar lag het meest gevreesde wezen, dat ze ooit had gezien. Een ogenblik stond ze van schrik vastgenageld aan de grond. Toen sprong ze in paniek naar de deur. Daardoor struikelde de muis over de neus van de leeuw, die wakker werd.

De geschrokken muis deed verwoede pogingen weg te komen, maar de grote klauw van de leeuw kwam boven op haar terecht. Ze dacht stellig, dat haar laatste uurtje geslagen had. En het is waar, de leeuw zou haar onmiddellijk verslonden hebben, als de muis haar spraak niet had teruggevonden. "Spaar me, hoogheid," pleitte ze. "Ik heb u per ongeluk beledigd. Uw klauw is tè voornaam om hem te bezoedelen met het bloed van een zò onbeduidende prooi." De grote leeuw keek naar de muis en overwoog wat hij moest doen. Hij zei niets. Toen, terwijl de muis lag te trillen, beurde de leeuw zijn klauw op en liet hij zijn nietige gevangene vrij. De muis, die bijna niet kon geloven, dat ze zoveel geluk had, rende weg zonder achterom te kijken. Zij vluchtte zo snel ze kon het bos in.

Niet lang daarna was de leeuw weer eens aan het jagen in het bos. Per ongeluk liep hij daarbij in een val, die daar geplaatst was door een paar jagers. Hij worstelde wanhopig om uit het net, dat hem verstrikte, te komen. Maar het was vergeefs. Bang en zonder hoop vrij te komen stiet hij zo'n machtig gebrul uit, dat het overal in het bos te horen was. De muis hoorde het gebrul héél in de verte en begon vlug te rennen om de oorsprong ervan te ontdekken. Eindelijk, op een open plek in het bos, vond ze de gevangen leeuw, die ze herkende als dezelfde, die haar leven had gespaard en die haar vrij had gelaten. Zonder veel omslag en zonder angst begon de muis te knagen aan de touwen, die de leeuw stevig vastgebonden hielden. In een ogenblikje hadden de scherpe tanden van de muis het net verscheurd en het dier was bevrijd uit zijn gevangenschap.

Zelfstandige naamwoorden: Nederlands         Substantive: Deutsch

De machtige leeuw

Der mächtige Löwe

De grote leeuw

Der große Löwe

De grote klauw

Das große Klauen

De muis

Die Maus

De oogjes

Die Augen

De neus

Die Nase

De jagers

Die Jäger

De touwen

Die Seile

Het bos

Der Wald

Werkwoorden: Nederlands                             Deutsch Verben

Woonde

Lebte

Jagen

Hunt

Uitgepit

Uitgepit

Diepe slaap

Tiefschlaf

Verzonken

Vertieft

Gewend

Gebraucht

Paniek

Panik

Struikelde

Stolperte

Geschrokken

Erschrocken

Trillen

Vibrieren

Hoorde

Heard

Rennen

Run

Ontdekken

Entdecke

Gespaard

Gespeichert

Angst

Angst

Knagen

Nagen

Verscheurd

Zerrissen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.