Verslag drop maken

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 987 woorden
  • 10 juli 2013
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Iedereen heeft vast al wel eens zo een zwart of gekleurd snoepje gegeten genaamd drop. De smaken liggen natuurlijk anders, maar toch kunnen veel zich afvragen ‘’hoe wordt drop nou eigenlijk gemaakt?’’, ik heb dit mogen aanschouwen, en zelf mogen uitproberen.

Eerst zet ik de gasbrander aan en zet hem in de pauze vlam, dus de gele zodat ik en de mensen om me heen de vlam kunnen zien en ervoor kunnen uitkijken. Vervolgens doe ik 125 mL koud water in het bekerglas met zoethout. Het zoethout begint te zweven in het water en sommige delen zakken naar de bodem. Ik heb nu dus een suspensie, een heterogeen mengsel, want de vaste stof is niet opgelost in de vloeistof. De suspensie krijgt na een paar seconde al een wat groenere bruinere gloed, het wordt steeds meer troebel. Ik heb nu dus een heterogeen mengsel, een mengsel waar niet alle moleculen goed zijn gemengd, van water uit de kraan en zoethout.

Vervolgens draai ik de luchttoevoer meer open zodat de gele vlam verdwijnt en een licht blauwe (ook wel doorzichtige vlam) tevoorschijn komt. De suspensie kan hierdoor beter opwarmen en echt goed aan de kook gebracht kan worden. Ik zet het bekerglas op het gaasje, wat op de driepoot ligt. Er begint condens op het bekerglas te komen, het water condenseert dus, want het watergas dat eruit komt raakt het glas aan en wordt weer vloeibaar.

Een deel van het zoethout begint naar boven te drijven, met de tijd volgt steeds meer zoethout. Ik roer af en toe met een lepeltje door de suspensie, het heterogene mengsel, maar het blijft zichzelf herhalen. Na een tijdje beginnen er gas belletjes te ontstaan, watergasbelletjes.

 Op dit moment pas ik de scheidingsmethode ‘extraheren’ toe. Ik los een deel van het zoethout op, zodat de smaak van het zoethout in het water trekt, wat te merken is door de kleur van het water dat steeds donkerder wordt. Bij extraheren gebruik je een extractiemiddel, in dit geval water, om een vaste stof in op te lossen, zodat de andere vaste stof overblijft. In mijn bekerglas gebeurt dit ook, een deel van het zoethout lost op in het water en het water wordt groen bruinig en begint de geur van zoethout af te stoten.

Ik blijf roeren in de beker totdat de suspensie, het heterogene mengsel, begint te koken. Ik kook het voor vijf minuten, zodat het water de smaak van zoethout goed kan intrekken ondertussen blijf ik roeren, zodat het schuim (die door het koken is ontstaan) niet over de rand stroomt. Zodat de moleculen gaan bewegen en gaan mengen, kook ik de suspensie van water en zoethout.

Na 5 minuten komt er veel watergas van de suspensie af en is het klaar om gescheiden te worden. Ik krijg hierbij hulp van de leerkracht om de suspensie te filteren (het wordt gefilterd omdat de één een vloeistof is, het extract, en de ander een vaste stof, de houtjes, het verschil in fase is hier dus belangrijk), de suspensie wordt gefilterd met een zeef. Het zoethout mengsel ook wel het filtraat doe ik in het mengschaaltje en wat ik over houdt is een homogeen mengsel. Het residu dus de overgebleven houtjes, worden weggegooid. Ik leg nu de gelatine in een bakje dat tot de rand met water is gevuld, en ik laat het even staan.

Wat ik overheb gehouden is het zoethoutextract, een homogeen mengsel, dat ik ga indampen. Dit moet met een ruisende vlam (want deze is heet genoeg om een grote hoeveelheid stof op te warmen) dus draai ik de luchttoevoer nog verder open. Totdat ik 50 mL van het zoethout extract overhoudt laat ik het water verdampen, deze scheidingsmethode heet ook wel indampen, en dit gebruiken we omdat we twee stoffen van elkaar willen scheiden, namelijk het water van de zoethout. Het verschil in kookpunt is hier belangrijk.

Als het genoeg is ingedampt, wat even geduurd heeft, draai ik de luchttoevoer een beetje dicht totdat de ruis weggaat, en ik een doorzichtige vlam heb dit is nodig zodat het zoethoutextract niet afkoelt en de andere ingrediënten er goed in kunnen oplossen, ook wel mengen.

Hierna voeg ik bij het zoethoutextract smaak stoffen roerend toe dit zijn bruine suiker en salmiak. Er ontstaat hierop geen chemische reactie, maar de ingrediënten lossen wel op.

Ondertussen doe ik een beetje water bij de maïzena zodat er geen klontjes in komen te zitten, en is nu klaar voor gebruik.

Ik voeg de maïzena toe en merk meteen dat het roeren een stuk moeilijker gaat dit komt doordat het is gaan binden (het is namelijk een bindmiddel) en een opvallend puntje is dat het ook meteen lichter van kleur is geworden. Ik voeg nu ook de gelatine toe, terwijl ik blijf roeren. De gelatine smelt in een ogenblik en mengt zich mooi met het mengsel. Ik heb nu een homogeen mengsel (alles is gemengd) en het enige wat we zien is donkerbruin zwartachtige vloeibare drop.

Onze laatste taak is nabij, de benodigdheden (het bakje) staat er voor klaar. Ik giet de hete vloeistof van het mengschaaltje naar het bakje met een kroezentang. De deksel moet open blijven zodat het kan afkoelen, ook is er minder kans op schimmel zo. Hierna wordt alles opgeruimd, en ben ik klaar met de practicum.

Naar mijn verbazing vond ik dit een erg leuke en leerzame practicum, ik wist bijv. niet dat Salmiak zo een sterke geur had, en dat de gelatine ook in kokend water gedaan kon worden. De verbazing stond mij ook bij toen het uiteindelijk gelukt was, omdat je er vanaf het begin (toen het nog maar losse ingrediënten waren) bijstond. Dit heeft mij dus veel motivatie bijgebracht om te gaan koken. Dus zeker een leuke ervaring. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.