Watermeisje

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • Klas onbekend | 691 woorden
  • 29 juni 2016
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
22 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Boekverslag/boekpresentatie

Naam: Puck Loendersloot
Klas: H2A
Titel: Watermeisje
Schrijver: Marijn Becker
Uitgever: Leopold/Amsterdam

Samenvatting
Het boek gaat over een meisje genaamd Jolie. Zij is de hoofdpersoon in het boek.
Jolie ziet er uit als een echte puber, maar van binnen is er meer aan de hand. Ze heeft namelijk een abortus laten doen. Hier heeft ze het zwaar mee. Jolie houd een boekje bij waar ze in schrijft. Dit boekje is voor Roosje. Roosje is haar ongeboren kindje. Jolie schrijft daar in wat ze allemaal zou wilde vertellen aan Roosje. Niemand weet van de abortus alleen Rik en haar moeder.
Rik is in het verhaal het vriendje van Jolie. Een populaire jongen die weet dat hij knap is. Jolie maakt het na een tijdje uit met Rik, omdat hij alleen seks met haar wil en niet om haar geeft. Toen Jolie het uit had gemaakt heeft rik aan zijn vrienden vertelt dat Jolie een abortus had laten doen. Die zeiden het weer tegen die en die zeiden het weer tegen die, dus na een dag wist iedereen het. Ook Jolie’s vriendinnen hoorde het die waren boos dat Jolie het niet tegen hun hadden verteld. De hele school had er een oordeel over de abortus van Joële (Jolie was heel populair en alle jongens waren verliefd op haar). Jolie haar vriendinnen wilden niet meer met haar omgaan. Ze was helemaal alleen op school. Maar toen kreeg ze een brief van Joël. Hij was verliefd op Jolie. Hij wist dat ze een andere kant had. Jolie had besloten om single te blijven, dus nam ze niet met hem. Joële vroeg aan Jolie of zij hem wou helpen met het zoeken van zij halfzusje. Dit heeft Jolie gedaan ze kwam in contact met Kim (Ze dachten dat zij het halfzusje was van Joële. Zij bleek later dat ze niet het halfzusje was van Joële)
Hoe dit hele verhaal afloopt moet je zelf ontdekken.

Titel verklaring
Roosje is verwekt in het water, daarom heet het boek het watermeisje.

De schrijver
Marijn Backer schrijft liefdevol over jongeren, zonder soft te worden en dat is knap. Je word door de eerste zin geboeid en je wil veder lezen. Het boek wordt in korte makkelijke zinnen geschreven. In sommige zinnen staan een paar moeilijke woorden. Deze woorden kan je makkelijk uit de tekst halen.
Ik zou zij schrijf stijl aanbevelen.


Recensie
Ik vond het heel erg realistisch geschreven. Je komt daardoor meteen in het verhaal. Dit komt door dat er veel details geschreven zijn. Daardoor kan je een plaatje in je hoofd maken. ‘Kim vakantie huis is aan het strand helemaal wit groot garage onder in het huis’.

Ik vond dat er een goede boodschap in het verhaal naar voren word gehaald.
De boodschap in het verhaal is dat jongens meer respect moeten hebben voor meiden en dat je soms meer aan je zelf moet denken. Deze moet je wel zelf vinden in het verhaal deze boodschap is niet gegeven.

Ik vond het verhaal op sommige momenten ook heel erg ontroerend. Je had het erg te doen met Jolie. Als ze dan op schreef in het boekje hoe ze zich van binnen voelde had ik veel respect voor haar.

Ik vond het wel een origineel boek. Abortus is wel heel lang verborgen gehouden. Niemand wou er over praten. Pas een paar jaar praten mensen er gewoon over. Dit is voor mij het eerste boek over abortus die ik heb gelezen. Ik vind het dapper van de schrijver dat hij over zo’n heftig onderwerp heeft geschreven.

Aanraden
Het is een goed boek voor jongens en voor meiden. Ik zou het jongens aanraden, want door dit boek begrijpen ze meiden beter en hebben meer respect voor ze. Ik raad het meisjes aan, omdat sommige meiden een abortus onderschatten. Het is niet alleen de abortus. Het proces daarna (het los laten van je ongeboren kindje) is misschien wel moeilijker dan de abortus zelf.

REACTIES

A.

A.

Leuk gedaan

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.