Ketelsteen

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 305 woorden
  • 3 april 2018
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Kalkaanslag/ketelsteen:

Hoe haal je ketelsteen weg?

Er zijn een aantal middelen om ketelsteen weg te halen, onder andere met cilitbang, lichte ontkalker of azijn (keukenazijn of schoonmaak azijn, het maakt niet veel uit).

Je kunt ketelsteen ook voorkomen met diverse middelen. Voor in stoomgeneratoren kun je Claytaliquid van Clayton gebruiken. Voor in koelwatersystemen kun je ozon gebruiken. Ozon heeft een ontsmettende functie en kan biofilms afbreken waardoor de ionen die de ketelsteen veroorzaken zich niet meer goed kunnen hechten aan wanden. Voor in (cv-)ketels kun je azijn gebruiken. Het maakt niet uit of je schoonmaak- of keukenazijn gebruikt. Eerst doe je 5 cm azijn in je ketel. Laat dat een dag intrekken en laat het azijn nu koken tot alles verdampt is. Maak de ketel schoon en doe er een lege schelp in. Dit is handig aangezien de schelp kalk opneemt en zonder kalk kan de ketelsteen zich moeilijk verspreiden.

Claytaliquid van Clayton = een vloeibare mix die de zuurstof bindt en de resthardheid controleert. Door het weghalen van resthardheid wordt de aanmaak van ketelsteen voorkomen.

Cilitbang = een soort schoonmaakmiddel. Wordt onder andere gebruikt voor een tegelvloer.

Biofilms = een laag micro-organismen omgeven door zelfgeproduceerd slijm vastgehecht aan een oppervlak

Ionen = een elektrisch geladen atoom, de kleinste bouwsteen met de chemische eigenschappen van het element of molecuul, of een groep atomen met een elektrische lading

Wat is ketelsteen?

Er ontstaat dan een harde korst van ketelsteen die een isolerende laag vormt en zo een negatief effect heeft diverse soorten apparatuur. Ketelsteen is een type kalksteen. Als de scheikundige naam bekend als CaCO3. Dit ketelsteen ontstaat bij het verwarmen of het koken van water. Dit proces komt vooral voor bij hard water omdat daar veel calciumionen en magnesiumionen inzitten. Deze ionen zorgen voor versnelling en verbetering van het ketelsteen aanmaak tijdens de verwarming.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.