Montenegro: cultuur, landschap en klimaat

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1359 woorden
  • 28 april 2019
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Montenegro; een land dat natuurlijk iedereen door en door kent…..nou nee. Van de naam had ik wel eens gehoord, maar waar dit landje van zo’n 14.026 vierkante kilometer ligt wist ik niet helemaal. Of beter gezegd helemaal niet. Ja, het ligt in het Middellandse-Zeegebied, want dat was de opdracht. ‘Maak een verslag over een land in het Middellands-Zeegebied.’ En daarom is zo’n opdracht is een mooie manier om meer over dit Balkan landje met zo’n 653.474 inwoners te weten te komen. En dan natuurlijk vooral op aardrijkskundig gebied. Wat doet de Adriatische Zee met het weer en klimaat in Montenegro? Wat heeft er toe geleid dat het landschap in Montenegro er zo uit ziet als dat het er nu uitziet. En hoe ziet dat landschap er eigenlijk uit? Vulkanen? Stroomgebieden?Gebergten? Ik ga het allemaal ontdekken. Tot slot ga ik ook nog even kijken hoe de cultuur van Montenegro in elkaar zit.

WEER & KLIMAAT

Het klimaat van Montenegro
Montenegro ligt aan de Adriatische kust. Vroeger maakte het land deel uit van Joegoslavië maar heeft zich in 2006 als onafhankelijke staat afgescheiden van Servië. Een groot deel van Montenegro bestaat uit bergen en heuvels die behoren tot de Dinarische Alpen. Het lagere gebied, langs de kust, heeft een mediterraan klimaat (Cs) met warme, droge zomers en milde winters. De hoger gelegen gebieden van Montenegro hebben een zeeklimaat met milde tot vrij koele winters en milde zomers met een grote kans op uitschieters naar zeer hoge maximumtemperaturen. Dit komt omdat de afkoelende werking van de Adriatische Zee veel minder effect heeft op de berggebieden. Ook komt er warme lucht vanuit het noordoosten en het oosten dat als het ware tegen de bergwanden blijft hangen. Het kan de thermometers flink op laten lopen! Vooral in het midden van Montenegro kan het in juli en augustus met regelmaat snikheet worden met temperaturen die overdag op kunnen lopen naar maar liefst veertig graden Celsius.

Koele winters
In de maanden december, januari en februari is het in de berggebieden erg koud en komt er genoeg sneeuw uit de lucht vallen. De gemiddelde temperatuur op een dag komt amper boven de nul. ’s Nachts liggen de temperaturen gemiddeld ongeveer vijf tot tien graden onder nul. Op de hoger gelegen plekken kan het echter makkelijk vijf tot tien graden kouder zijn. Soms valt het mee en zorgt de warme lucht vanaf de Adriatische Zee voor een periode met mild winterweer. Wat echter vaker voorkomt is dat de temperaturen, beïnvloed door hogedrukgebieden,boven het vasteland flink kunnen dalen. Vanuit het noordoosten kan de Bora (harde wind) voor een vrieskou zorgen waarbij het enorm onaangenaam wordt om buiten even gezellig een rondje te wandelen. Neem dus lekkere warme kleren mee als denkt dat het leuk zou zijn om op nordic vakantie te gaan in Montenegro. In de winter kan de Bora dagenlang blijven waaien en zorgen voor vervelende omstandigheden, zeker in combinatie met het opstuiven van gevallen sneeuw. Omdat de Bora niet te voorspellen is komen regelmatig mensen in gevaar door deze ineens opstekende wind. Als de Bora waait is is de lucht meestal helder en valt er geen neerslag. In de bergen valt er in de winter veel sneeuw. De hoeveelheden zijn per gebied, maand en jaar verschillend maar enkele tientallen centimeters is eigenlijk wel het minimale waar je op kan rekenen als je die nordic vakantie echt geboekt hebt. Op sommige plekken kan in één winter een pak sneeuw van maar liefst enkele meters dik vallen. Het duurt in het voorjaar dan ook vrij lang voordat deze sneeuwlaag verdwenen is.

Wintersport
Montenegro heeft dankzij de bergen en de sneeuw een aantal lekkere skigebieden. Als wintersportbestemming is Montenegro dan ook een heerlijk alternatief voor de Alpen. Of als alternatief voor je nordic vakantie. Wintersport in Montenegro is genieten van avontuur in een prachtig winters landschap.
Langs de kust zijn de winters een stuk minder heftig. Met middagtemperaturen die rond of net onder de tien graden liggen en minimumtemperaturen die gemiddeld enkele graden boven het vriespunt liggen heb je langs de kust weinig last van de winter. Zelfs sneeuw valt hier vrij weinig, dit in tegenstelling tot het binnenland en de bergen.

Hete zomers
In de zomermaanden is er, net als de andere maanden, een duidelijk verschil tussen de weergebieden binnen het land Montenegro. Langs de kust is er zonnig en stabiel zomerweer met middagtemperaturen die gemiddeld tegen de dertig graden liggen. 40 graden wordt het hier niet snel maar koele dagen zul je hier in de maanden juni, juli, augustus en ook nog september ook niet veel meemaken. ‘s Avonds is het langs de Adriatische kust over het algemeen zwoel en daalt de temperatuur meestal pas later in de nacht onder de twintig graden. Tijdens hittegolven kan het echter voorkomen dat de laagste temperatuur binnen 24 uur rond de 25 graden ligt.
In het binnenland liggen de middagtemperaturen ongeveer hetzelfde als in de kustgebieden, de minimumtemperaturen zijn gemiddeld enkele graden lager in de zomer. In de praktijk heeft het binnenland de grootste kans op enorme hitte. Door de hete lucht die vanuit het centrale deel van het Balkanschiereiland naar het binnenland waait kan het vervelend heet worden met temperaturen van 35 tot 40-41 graden. In de bergen valt het over het algemeen wel mee met de hitte. Overdag ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 22 en 25 graden terwijl het ‘s nachts in de regel afkoelt naar rond de tien graden Celsius.

Neerslag
Montenegro hoort bij de natste landen van Europa. Vooral in de berggebieden vallen vrij grote hoeveelheden neerslag, waarvan in de wintermaanden het merendeel in de vorm van sneeuwvlokjes uit de hemel valt. De natste plekken in Montenegro zijn goed voor maar liefst 4000-5000 millimeter neerslag gemiddeld per jaar. Langs de kut valt er wat minder neerslag, daar houdt het bij 1300 tot 1600 millimeter neerslag in een jaar op. Dat is altijd nog het dubbele van wat we in Nederland gewend zijn. Dan kan je toch beter in Nederland gaan nordicen in Nederland. In het binnenland zijn de neerslaghoeveelheden redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld.

Het verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Neerslag
Montenegro hoort bij de natste landen van Europa. Vooral in de berggebieden vallen vrij grote hoeveelheden neerslag, waarvan in de wintermaanden het merendeel in de vorm van sneeuwvlokjes uit de hemel valt. De natste plekken in Montenegro zijn goed voor maar liefst 4000-5000 millimeter neerslag gemiddeld per jaar. Langs de kut valt er wat minder neerslag, daar houdt het bij 1300 tot 1600 millimeter neerslag in een jaar op. Dat is altijd nog het dubbele van wat we in Nederland gewend zijn. Dan kan je toch beter in Nederland gaan nordicen in Nederland. In het binnenland zijn de neerslaghoeveelheden redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld.

LANDSCHAP

Dit wil je ook lezen:

Het landschap van Montenegro is erg bergachtig, 60,5 procent van Montenegro ligt zelfs boven de 1.000 meter. Het grootste deel bestaat uit kalkstenen met diepe ravijnen. Hierin komen weer veel meren, rivieren en oerbossen tegen. Uitgestrekte landschappen kom je er ook veel tegen. In het noorden van het land kom je glooiende vlaktes tegen, terwijl er in het oosten en zuidoosten veel bergketens zijn. Het landschap van het zuidwesten is gekenmerkt door de hoge kustlijn. Montenegro is grofweg in 3 verschillende gebieden te verdelen. Om te beginnenis er het kustgebied met zandstranden, baaien en fjorden. Daarachter ligt het Cetraal-Montenegro met het Karstgebergte. Verder is er het hoogste gebied van Montenegro in de noordelijke regio dat deel uitmaakt van de Alpen.
De flora in Montenegro bestaat uit meer dan 3.000 soorten, waarvan er 22 uniek zijn. Daarnaast is er nog een regenwoud en zelf het op één na diepste ravijn ter wereld.

CULTUUR

De cultuur van Montenegro is eigenlijk een mengeling van allemaal verschillende invloeden door de eeuwen heen. De invloed van orthodoxe, Slavische, Midden-Europees, islamitische en zeevaart Adriatic culturen zijn de belangrijkste.
Montenegro heeft veel belangrijke culturele bezienswaardigheden, bijvoorbeeld  een erfgoed uit de pre-romaanse, gotiek en barok. Dat klinkt toch interessanter dan het woord ‘nordicstok’. 
De traditionele volksdans van de Montenegrijnen is de Oro,wat ‘dansers staan op elkaars schouders in een cirkel’ betekent. Een of twee dansers dansen in het midden. Als ik een een woord zou kunnen bedenken waarvan de betekenis een hele zin beslaat, ontwerp ik ook zo’n debiele dans!
De eerste literaire werken van Montenegro werden tien eeuwen geleden geschreven. Het eerste Montenegrijnse boek werd vijfhonderd jaar geleden afgedrukt. De eerste staatsbedrijf-drukpers was gevestigd in Cetinje in 1494, waar het eerste Zuid-Slavische boek, Oktoih, werd gedrukt in hetzelfde jaar. Oude handschriften,  uit de dertiende eeuw, worden bewaard in de Montenegrijnse kloosters.
Montenegro's hoofdstad Podgorica en de voormalige koninklijke hoofdstad van Cetinje zijn de twee belangrijkste centra van cultuur en de kunsten in het land.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.