Beginnen de scholen te vroeg?Om half negen in de les zijn anders ben je te laat. Zo geldt op bijna alle scholen in Nederland het eerste lesuur. Zowel op basisscholen als op middelbare scholen is half negen ’s ochtends de begintijd. Alle scholen die ik zelf ken beginnen om half negen of zelfs vroeger. Zo werd bij mijn broertje op de basisschool de aanvangstijd vervroegd naar 08:15. Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen moe beginnen aan hun dag en dat scholen daarom minstens een uur later moeten beginnen. Heeft dit zin? Gaan kinderen dan niet nog later op bed?‘Middelbare scholen zouden minstens een uur later moeten beginnen’ zo zegt kinderarts Rob Bakker. Bakker, die donderdag aan de Universiteit Utrecht promoveert op een onderzoek naar moeheidsklachten bij kinderen, constateert dat adolescenten in het algemeen te weinig slapen. Volgens hem is de belangrijkste reden daarvoor dat de school te vroeg begint. NU.nl vroeg aan Bakker of kinderen dan niet later op bed zouden gaan. Bakker erkent dat een aantal jongeren, ook als de school een uur later begint, moe blijft omdat ze veel te laat naar bed gaan. Veel kinderen krijgen door de weinig slaapuren en het verstoorde slaapritme het chronisch vermoeidheidssyndroom, aldus Bakker. Dit kan de educatieve en sociale ontwikkeling ernstig bedreigen.

 De meeste basisscholen en middelbare scholen beginnen tussen acht en negen uur. De grootste reden voor deze scholen is het vervroegen van de eindtijd. Als een school om tien uur zou beginnen zal iedereen minstens tot drie uur op school zitten. In mijn eigen rooster moet ik twee keer tot half 4 naar school. Als mijn dag dan anderhalf uur later zou beginnen zou ik tot 5 uur op school zitten. Bij ons op school mag je je eigen rooster invullen en dus ook je eigen begintijden en eindtijden bepalen. Iedereen in mijn omgeving vult zijn rooster zo in dat hij of zij zo vroeg mogelijk vrij is. Als zij om 10 uur moeten beginnen zijn ze dus ontevreden.

Pubers vallen niet eerder in slaap dan volwassenen, maar ze hebben wel twee uur meer slaap nodig, schrijft columnist Aleid Truijens naar de Volkskrant. 'Pubers zijn allemaal avondmensen. Dat wisten ze zelf allang, maar hun omgeving reageerde er altijd meewarig op.' Een puber heeft tussen de 8-10 uur slaap nodig. Als een puber opstaat heeft hij een kwartier nodig om te douchen en omkleden, een kwartier om te eten en gemiddeld een kwartier tot een halfuur fietsen of met de bus naar school. Laten we met het checken van je telefoon en de paar minuten die je nog in je bed blijft liggen anderhalf uur nemen om op school te komen. Dat zou betekenen dat de wekker om 7 uur ’s ochtends afgaat. Om 11 uur in de avond zou een puber dus uiterlijk moeten slapen. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat mijn eigen bedtijd door de weeks 11 uur is, dan nog even filmpjes kijken en een appje sturen en rond twaalven gaan slapen, dik over de grens heen dus. Als ik om 10 uur zou moeten beginnen zou ik 8 en een half uur slaap krijgen, hierdoor heb ik genoeg slaap voor de volgende dag.

De scholen beginnen te vroeg, de gemiddelde puber moet om 9 uur in bed liggen om voldoende slaap te krijgen voor de dag erna. Om 9 uur is de dag nog lang niet afgelopen voor een puber. Er kan een voetbalwedstrijd op zijn die hij wil zien, een vriend vraagt of je nog even met hem wilt gamen, je beste vriendin belt je op om te vertellen dat ze een ontzettend leuke jongen heeft ontmoet. Kortom, een puber gaat over het algemeen voor 12 uur nog niet slapen. Is de school later laten beginnen een oplossing? Ja. Het later laten beginnen van de scholen is een oplossing. Zullen de kinderen er blij mee zijn? Dat is een ander verhaal, een kind wil zo vroeg mogelijk vrij zijn zodat hij na het huiswerk maken nog tijd heeft om leuke dingen te doen. Een uur later beginnen is een uur later vrij, en later vrij zijn is een kinds grootste nachtmerrie.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.