Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alzheimer

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 3e klas vwo | 895 woorden
  • 11 februari 2007
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
76 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
DE ZIEKTE VAN ALZHEIMER

Mijn presentatie, een uiteenzetting, gaat over de ziekte van Alzheimer. Dit omdat ik in de krant ben gaan kijken naar een artikel dat ging over een interessant onderwerp. Toen ben ik een artikel tegengekomen dat heette: “Wroeten in de jeugdjaren van een Alzheimerpatiënt.” Het ging over een tuin in Nederweert, deze gaan ze helemaal maken zoals het vroeger ook was. Een put en waslijnen door de hele tuin, zodat de Alzheimerpatiënten zich weer thuis voelen, maar toch beschermd zijn.
Na dit artikel te hebben gelezen en op internet te hebben gezocht over dit onderwerp, wist ik het. Mijn presentatie ga ik houden over de ziekte van Alzheimer.

Mijn presentatie heb ik verdeeld in verschillende delen:
- Wat is de ziekte van Alzheimer?
- Wat zijn de symptomen?
- Wat zijn de oorzaken?
- Wat zijn de gevolgen?
- Wat zijn de stadia?
- Wat is er tegen te doen?
- Hoe ga je om met mensen met Alzheimer?

Wat is de ziekte van Alzheimer?
Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Namelijk 1 op de 3 mensen krijgt of heeft Alzheimer. De hersenen van de patiënt verschrompelen, veel cellen gaan dan verloren. Foto 1. Vooral de hersencellen die het geheugen beïnvloeden vallen uit. Deze mensen hebben dus een slechter geheugen. Het kort termijn geheugen is zeer slecht. Andere symptomen worden in het volgende deelonderwerp besproken.

Wat zijn de symptomen?
Er zijn veel verschillende symptomen. Deze komen niet alleen bij Alzheimer voor, maar bij alle vormen van dementie.

- Woorden niet goed kunnen onthouden en niet op de juiste woorden kunnen komen. Later kan de persoon wartaal uitspreken;
- Niet weten waar je bent en hoe je er bent gekomen;
- Steeds een andere stemming en gedrag;
- Veranderingen in de persoonlijkheid;
- Verwarring over alledaagse dingen;
- Geheugenstoornissen, dit betekent dat je geen nieuwe informatie kunt verwerken;
- Geen eenvoudige en dagelijkse dingen uit kunnen voeren. Dit kan aan- en uitkleden, persoonlijke hygiëne en verzorging zijn;
- Moeilijk beslissingen nemen;
- Dingen en personen vergeten.

Wat zijn de oorzaken?
De oorzaken van de ziekte van Alzheimer zijn nog steeds niet bekend. Ook kan men tijdens het leven van de patiënt niet vaststellen of de patiënt Alzheimer heeft. Je weet het pas 100% zeker als men na de dood het hersenweefsel gaat onderzoeken. In 30% van de onderzoeken blijkt het ergens anders om te gaan.
Mogelijke oorzaken van Alzheimer zijn hersenschade, virussen, afwijkingen in het natuurlijk afweersysteem en chronische vergiftiging.

Wat zijn de gevolgen?
Alzheimer is niet dodelijk, maar verlaagt wel de weerstand. Dat betekent dat je sneller een longontsteking en dergelijke kunt krijgen. Men kan met de goede verzorging nog wel 20 jaar doorleven.

Hoe langer de ziekte duurt, hoe meer geheugenverlies er optreedt. Dingen uit het verleden komen ineens weer naar boven, waardoor sommige zieken zich als kinderen gaan gedragen. Ook hun emoties worden steeds heftiger.

Wat zijn de stadia?
De ziekte van Alzheimer is in te delen in 3 stadia:
- 1e stadium: geheugenverlies
Kleine dingetjes worden vergeten en ze leren de dingen trager. Ook zijn ze minder spontaan. Ze kunnen niet meer op hun woorden komen en stoppen soms halverwege de zin. Ook treedt er soms depressiviteit op. Ze kunnen wel nog voor zichzelf zorgen. Vaak ontkennen ze ook dat ze de ziekte hebben.
- 2e stadium: geestelijke invaliditeit
Nu is het echt duidelijk dat iemand dement is. Het kort termijngeheugen werkt niet goed, maar dingen uit het verleden, kunnen ze zich wel goed herinneren. Ze gaan zelf woorden verzinnen en herkennen familie en vrienden niet meer. De datum en de tijd van de dag weten ze ook niet meer. Professionele hulp is nodig, want de patiënt redt het niet meer alleen. Ze kunnen belangrijke dingen, zoals het gas, vergeten.
- 3e stadium: volledige afhankelijkheid
De patiënt heeft 24 uur per dag verzorging nodig. Vaak komen er ook slaapstoornissen en slaapwandelen voor. Kauwen en slikken wordt ook moeilijk, en naderhand ook ademen. Uiteindelijk leidt alles tot een onvermijdelijke dood.

Wat is er tegen te doen?
Er zijn momenteel nog geen medicijnen en behandelingen die Alzheimer voorkomen of genezen. Men kan wel voor een vast ritme voor de patiënt zorgen, dit helpt om dingen beter te onthouden.
Er is een medicijn dat ervoor zorgt dat de ziekte met hooguit een halfjaar vertraagd wordt, maar dit medicijn werkt bij lang niet alle mensen. Ook zijn er medicijnen die er misschien iets aan kunnen doen, maar het is niet bewezen dat ze ook echt werken.


Hoe ga je om met mensen met Alzheimer?
Een aantal tips over het omgaan met mensen met Alzheimer en andere vormen van dementie:
- Houd de patiënt altijd in de gaten, het kan namelijk dat degene zomaar een drukke weg oploopt.;
- Praat niet harder dan normaal, iemand die dement is hoeft niet ook doof te zijn;
- Doe niet meerdere dingen tegelijk, de dementerende weet niet meer waar hij zijn aandacht op moet houden;
- Praat in korte, duidelijke zinnen en stel geen dubbele vragen;
- Wordt niet ongeduldig;
- Praat niet teveel over dingen die kortgeleden zijn gebeurd, maar meer over wat nu gebeurt of in het verleden gebeurd is.
- Het gezelschap en de aandacht is voor de dementerende vaak belangrijker dan iets zeggen.

Ik hoop dat jullie nu meer weten over de ziekte van Alzheimer en weten wat deze mensen meemaken.

REACTIES

N.

N.

kei goed!!

17 jaar geleden

A.

A.

Super! Dit kan ik goed gebruiken voor mijn NL presentatie die ik ook over Alzheimer ga doen. Dankje!

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.