Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The Wiz

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1139 woorden
  • 14 november 2007
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding:
Mijn Ckv verslag gaat over de musical The Wiz. Ik heb deze musical gezien in het Beatrix theater in Utrecht op 2 september 2006. Ik heb The Wiz gekozen, omdat mijn vader er al kaarten voor had gekocht, en ik me een leuke musical leek. We hadden thuis een uitnodiging gehad om naar The Wiz te gaan, want mijn vader heeft zich daarvoor heeft opgegeven. (zie omslag voor uitnodiging). De uitnodiging speelde het liedjes a brand new day. Dit boekje was tevens ook een soort programma boekje, wat er heel leuk en goed verzorgd uitzag. Mijn verwachtingen van deze musical waren daarom ook best hoog. Van de inhoud van de musical verwachte ik dat het een moderne ‘disco’ versie van the wizard of oz was, met veel liedjes en dansen. En ik verwachtte ook wel een gezellige avond met mijn vader, zusje en twee tantes. Wat overigens zeker zo was.

Samenvatting:

Het originele verhaal van de tovenaar van Oz is van de schrijver Lyman Frank Baum (1856 – 1919). Het gaat over een meisje, dat bij haar Oom Henry en Tante Em in Kansas woont. Ze droomt over een sprookjesland “somewhere over the rainbow”. Op een dag steekt er een storm op. Dorothy wordt hierdoor meegesleurd, en wordt wakker in het kleurrijke land van Oz. Als ze hier eenmaal is verlangt ze toch weer terug naar Kansas. Ze komt pijlen tegen en ze vraagt hen de weg. Zij zeggen dat ze naar de machtige en wijze tovenaar van Oz moet, omdat hij de enige is die haar terug zou kunnen krijgen naar Kansas. De pijlen wijzen haar de weg naar Emerald City (waar de tovenaar woont). Onderweg ontmoet ze een vogelverschrikker zonder verstand. Ze zegt hem dat de tovenaar van Oz ervoor kan zorgen dat hij verstand krijgt, en hij gaat met haar mee. Verder op de weg komen ze een blikkenman tegen die geen hart heeft, en dit wel erg graag wil hebben. Opnieuw zegt Dorothy dat de tovenaar van Oz hem kan helpen. Als het drietal nog een tijdje heeft gelopen komen ze een leeuw tegen zonder moed. En hij zou zo graag willen dat hij een beetje moed bezat. Dorothy verteld voor het 3e maal dat de tovenaar van Oz hem wel kan helpen aan wat moed, en ook Laffe leeuw gaat mee. Met zijn vieren overwinnen ze veel overwinningen voordat ze eenmaal bij de tovenaar komen. Uiteindelijk, na veel moeite gedaan te hebben helpt de tovenaar hen, en krijgt ieder wat hij het liefst wil; De vogelverschrikker krijgt verstand, de blikkenman een hart, de leeuw krijgt moed, en Dorothy kan terug keren naar Kansas.

De musical is gebaseerd op dit verhaal, maar dan modern uitgevoerd.

De cast:
Hoofdrollen:
Nurlaila Karim => Dorothy
Danny de Munk => The Wiz
Jarrel Houtsnee => Blikkenman
Jeroen Phaff => Laffe Leeuw
Danny Yanga => Vogelverschrikker

Bijrollen:
* Glinda => Mathilde Santing
* Sadista => Marjolijn Touw
* Acadabra => Sophie Wezer

Wat zie je?
Voordat en het begin:
Voordat de musical begint hangt er een groot rood gordijn, met felverlichte letters: ‘The Wiz’. Dan gaat het doek open, zie je het décor en komen er spelers op. Die beginnen te praten. In dit geval was het décor het het huis van oom, tante en Dorothy in Kansas, en waren dit ook de spelers die met elkaar praatte.

Wat voor figuren zijn het?
Oom, tante en Dorothy zijn eigenlijk de enige echt menselijke spelers. In de wereld waar Dorothy na de storm beland, zijn er allemaal sprookjes figuren zoals heksen, een tovenaar, een pratende vogelverschrikker, blikkenman en leeuw.


Het décor:
Het décor is erg mooi gemaakt. Her verandert erg vaak, dit is wel goed gedaan, en zeker niet storend. Het zorgt juist voor de juiste sfeer. Er wordt in de décors veel van verlichting gebruik gemaakt. Dit vind ik erg origineel omdat ik nog nooit een musical heb gezien waar zoveel lichteffecten inzaten als in the Wiz. Op het podium staan alleen voorwerpen die ook daadwerkelijk iets met het décor te maken hebben of die nodig zijn om te gebruiken.

Licht en geluidseffecten:
De lichteffecten, die er heel veel zijn, zorgen voor een groot deel van de sfeer. Af en toe zijn er heel veel bewegende gekleurde strepen over het hele podium, en dat geeft een zeer vrolijke sfeer, terwijl in het land van Sadista vooral met rode en zwarte lichteffecten wordt gewerkt om het spannend te maken.
Er worden ook veel geluidseffecten gebruikt om bepaalde dingen uit te drukken. Dit maakt de musical veel geloofwaardiger, want het staat natuurlijk behoorlijk raar als iemand probeert te toveren en diegene verschijnt zomaar. Doordat je een geluid hoort maakt het de dingen leuker en geloofwaardiger.

Het taalgebruik:
Er wordt in de Wiz vaak komisch gepraat. Af en toe is het ook lichtelijk sarcastisch. Het sarcasme vind ik juist wel erg grappig. Ook vind ik het goed dat ieder personage zijn eigen taalgebruik heeft. Zo praat een dienaar van de heks Sadista een beetje plat, Sadista praat best sarcastisch, en the Wiz spreekt op een manier zodat hij ook echt wijs lijkt.

Het meest opvallende:
De vele lichten zijn zeker het opvallendst in de musical. Soms bestaat het hele podium uit lichten, en dit bepaalt dan de hele sfeer. Ik vind het heel mooi gedaan, want het is net niet te veel, maar wel erg indrukwekkend.

Het doel:
Het doel van de musical is naar mijn idee vooral het vermaken van mensen, en geld verdienen. Natuurlijk zitten er ook leerzame dingen in, maar het is niet het hoofddoel van de regisseur om mensen wat bij te brengen. Je merkt vooral dat het erg commercieel is doordat er veel reclame voor the Wiz gemaakt is. Op de tv, op aanplakbiljetten en in huis aan huis bladen heb ik dingen over the Wiz gezien.
De voorstelling is voor jong en oud leuk om te bezoeken. Het is een makkelijk te begrijpen verhaal, wat wel ook voor oudere mensen leuk is om te zien. Ik vind de musical erg geschikt voor jongeren, omdat best modern is vergeleken met het originele verhaal, en het erg grappig en mooi gemaakt is.


Achteraf:
Ik vind de musical nog even leuk als voor ik het verslag schreef. Ik heb dit verslag een paar maanden nadat ik de musical heb gezien geschreven, en dit vind ik wel leuk omdat ik nu de herinneringen eraan weer ophaal, en er zo toch, nadat ik de musical gezien heb, nog een keer actief mee bezig ben geweest.
Het liefst zou ik Danny de Munk ontmoeten omdat hij de rol van the Wiz heel goed neerzet.

Bronvermelding:

* Musical The Wiz
Internet:
* http://www.musicals.nl/jetp/misc/272_278.htm
* http://www.tovenaarvanoz.nl/verhaal.html
* http://images.google.nl/images?hl=nl&q=The%20wiz&lr=lang_nl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&um=1&sa=N&tab=wi

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.