Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The lion king

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1820 woorden
  • 7 juli 2013
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
9 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

THE LION KING

 

 

 

                                                                                                                                                            

DEEL 1 :

ALGEMENE GEGEVENS:

Titel: The Lion King

Naam van gezelschap:

Regisseur: Julie Taymor

Choreograaf: Garth Fagan

Hoofdrolspelers:

 

 

-George Asprey – SCAR

 

 

 

 

-Shaun Escoffery – MUFASA

 

 

 

 

 

-Brown Lindiwe Mkhize – RAFIKI

 

 

 

-Stephen Matthews – ZAZU

 

-Damian Baldet – TIMON

 

 

 

 

-Keith Bookman – PUMBAA

 

 

 

 

-Jonathan Andrew Hume – SIMBA

 

 

 

 

-Ava Brennan - NALA

 

 

 

Het is een musical dat gebaseerd is op het boek en de film “The Lion King”

Ik heb de musical in Londen gezien met andere havo/vwo 4 leerlingen tijdens ons uitstapje met school.

Het was de avond op 14 december 2012.

De leraren lieten ons de keus tussen de mmusicals : The Lion King, Shrek en We Will Rock You. Ik heb als eerste keus The Lion King gekozen omdat mijn neef dat musical al hat gezien in Engeland en zij dat het heel mooi was en dat ik daar zeker naar toe moest gaan.

 

 

 

PLOT:

Op een dag wordt Simba geboren. Heel trots tonen zijn ouders de leeuwenwelp als troonopvolger van koning Mufasa aan het Afrikaanse dierenrijk. Maar aan de onbezorgde kindertijd van Simba komt wreed een einde als oom Scar, Mufasa (vader Simba) vermoord en door verraad de macht grijpt. Simba vlucht de jungle in en begint aan een lange reis vol gevaren. Door een groeiend zelfvertrouwen, nieuwe vrienden en de liefde, groeit Simba op tot een volwassen leeuw. Simba besluit samen met zijn vrienden de troon op te eisen, waar hij recht op heeft. Simba’s grote voorbeeld is zijn vader Mufasa. Als Mufasa vermoordt wordt, ontstaat er een enorm conflict tussen Scar en Simba. Simba wint en wordt de baas van het dierenrijk, net als ooit zijn vader was geweest.

Ik vind het verhaal heel interessant omdat het veel thema’s heeft,zoals liefde,vriendschap,vraak en moet. Ik vind het ook leuk omdat je het verhaal ook in het mensenleven kan verplaatsen.

THEMATIEK EN INTERPRETATIE:

De voorstelling kan obsoluut als kunst beschouwd worden,omdat het zo in zijn details gemaakt is dat het een waanzinnige indruk maakt op het publiek. De costuums, de choreografie en de muziek. Het is alles zo nagemaakt als in de film. Het is echt indrukwekkend.

Volgens mij heeft de musical een morele boodschap. Men moet moed hebben om verder te gaan ondangs dat alles tegen je werkt, want vroeg of laat is het jou beurt om gelukkig te worden.

En ander boodschap is dat de slechterike op een dag zullen boeten voor hun daden,en de goeie uit de diepte zullen komen om nog sterker terug te komen en de slechterike uitteschakelen.

De voorstelling  roept verdriet , blijdschap en frustratie. Verdriet toen de leeuw Mufasa dood ging, blijdschap toen Simba geboren werd en op het eind wanneer alles goed komt en Frustratie wanneer Scar de macht overneemt.

De boodschap van de regisseur komt goed over omdat het gemakkelijker is te begrijpen door dieren als hoofdrolspelers.

HET TONEELBEELD:

De theaterzaal was heel groot.Er waren twee verdiepingen. Met aan de zijkanten enkele privèzitplaatsen.Het podium was ook groot. De zaal was helemaal in thema gebracht.

 

 

 

 

 

 

 

Het publiek zat onder of boven in een halve cirkel. Het hat niet echt een speciaal effect vind ik.

Het decor was heel mooi, het was helemaal tot in de puntjes gemaakt,net als de kleding. Het licht was een geel achtige kleur om de sfeer in te houden, wit zou het verstoort hebben. De kostums waren bijzonder.Elke speler had ook een kop boven zijn hoofd waardoor je de mensen nieteens herkende in de kostuums, maar ze leken echt.

Ze hebben het zo gekozen om de sfeer beter te maken om de gasten nog beter in het verhaal te drijven en te entousiasmeren.

Ik vond het echt super mooi en indrukwekkend. Het leek net alsof ik de film opnieuw zag, maar het waren echt mensen die vermomt waren.

MUZIEK EN GELUIDSEFFECTEN:

De muziek in de musical was net als die in de film. Het waren afrikaanse liedjes die gemaakt zijn door Elton John.

Er is dus voor deze muziek gekozen omdat het het publiek meer in de situatie laat inleeven en omdat het in de film ook al gebruikt is.

Ik vond het echt cool, het was alsof ik weer kind was en de film weer keek. De muziek liet me de hele film weer herinnere dus merkte echt dat de musical goed was gemaakt, zonder een deel overtehebben geslagen.

 

PERSONAGES:

Mufasa is de koning der dieren, hij heeft een zoon,Simba , en een broer,Scar.

Mufasa is een goeie koning,hij kan goed leiden en zorgt goed voor zijn zoon door hem te beschermen.

Simba is de zoon van Mufasa en is koppig,maar wil ook reizen en dingen ontdekken.

Scar is de oom van  Simba. Hij is zwaadaardig,hij wil de macht van zijn broer Mufasa.

EXTRA VRAGEN:

De band was deels op het toneel en deels niet. Op het begin was er iemand die een speciaale drum speelde. In de rest van de musical was de band aan de zijkant van de zaal. Instrumenten die gebruikt worden zijn special drums, gitaar, piano en andere bijzondere instrumenten.

De zang kwam veel vaker voor en beheerste een groot deel van de voorstelling.

Ik vond de muziek en de zang hartstike mooi, het was passend,indrukwekkend en bracht me emoties naar boven.Het liet me denken aan mijn kindheit.

MENING:

Ik werd helemaal geraakt van de voorstelling, omdat het mijn eerste musical was maar, omdat het heel mooi uitgevoert was en omdat de costums ook heel mooi zijn. Na de voorstelling voelde ik opgewonden. Ik hat nooit gedacht dat het zo mooi en indrukwekkend zou zijn. Het gaf me echt zin om ook hier in Nederland naar musicals te gaan.

Het theaterverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Ik werd helemaal geraakt van de voorstelling, omdat het mijn eerste musical was maar, omdat het heel mooi uitgevoert was en omdat de costums ook heel mooi zijn. Na de voorstelling voelde ik opgewonden. Ik hat nooit gedacht dat het zo mooi en indrukwekkend zou zijn. Het gaf me echt zin om ook hier in Nederland naar musicals te gaan.

Het interassante van de voorstelling was voor mij alles, ik vond de muziek mooi, de costuum, de uitvoering,de acteurs,de zang, alles was gewoon geweldig en super interessant.

Ik zou als regisseur niets anders hebben gedaan, alles was perfect.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RECENTIE

The Lion King

 

Venue: Lyceum Theatre

Where: West End

Date Reviewed: 14 September 2011

 

After 12 years, The Lion King is still playing to packed houses and the Disney juggernaut shows no signs of slowing down. It has its detractors, but as West End family entertainment goes it’s still very hard to beat.

My problems with it have always centred on the book. It feels as if the producers got so sidetracked with the game-changing masks, costumes and sets that they completely forgot to commission an original script, so asked an intern to transcribe the film instead. Familiar gags proliferate - “getting your lions crossed”, “put your behind in your past” etc - and are delivered with an almost palpable weariness.

Another of my bugbears - the dreadful aerial dance sequence in “Can You Feel the Love Tonight” - has now been shelved, as has Zazu’s lame “Morning Report” song in the first act. These cuts are welcome, and mean the (largely young) audience can now leave the Lyceum before 10.30pm.

Julie Taymor's star may have dimmed recently after the chaos of Spider-Man, but her landmark production still boasts the finest mise-en-scène in the West End, and music to make the spine tingle. Most of the stand-out numbers, including “One by One”, “Shadowland” and “Endless Night”, were written specially for the stage, and express most fully the show’s African roots.

The current cast - led by Shaun Escoffery (Mufasa), George Asprey (Scar), Andile Gumbi (Simba) and Ava Brennan (Nala) - is the strongest I’ve seen, and the production feels well maintained and as fresh as it can be after more than a decade.

Last night’s performance - the show’s 5000th - ended with a curtain call appearance from lyricist Tim Rice (no sign of Elton though), and more confetti than an Olympics opening ceremony. Debates about the merits of long-running shows will continue, but it’s difficult to argue with a blockbuster that continues to prove that big budgets and high artistry, unlike lions and hyenas, can coexist peacefully. 

- Theo Bosanquet

 

 

 

 

 

RECENSIEANALYSE

OPDRACHT 1:

a)      Beschrijving: The current cast - led by Shaun Escoffery (Mufasa), George Asprey (Scar), Andile Gumbi (Simba) and Ava Brennan (Nala)

b)      Interpretatie:” After 12 years, The Lion King is still playing to packed houses and the Disney juggernaut shows no signs of slowing down”

c)       Oordeel: “Another of my bugbears - the dreadful aerial dance sequence in “Can You Feel the Love Tonight”

d)      Waardeoordeel: -

e)      Informatie: “Last night’s performance - the show’s 5000th - ended with a curtain call appearance from lyricist Tim Rice”

 

OPDRACHT 2:

 

Informatief:” The current cast - led by Shaun Escoffery (Mufasa), George Asprey (Scar), Andile Gumbi (Simba) and Ava Brennan (Nala)”

 

Contextbeschouwend:  -

 

Kunstenaarsgericht:  -

 

Kunstbeschouwend: “It feels as if the producers got so sidetracked with the game-changing masks, costumes and sets that they completely forgot to commission an original script”

 

Oordeelgericht: “My problems with it have always centred on the book”

 

Intuitief:  -

 

Emotivistische argumenten: -

 

Intentionele argumenten: -

 

Vernieuwingsargumenten:”After 12 years, The Lion King is still playing to packed houses and the Disney juggernaut shows no signs of slowing down. It has its detractors, but as West End family entertainment goes it’s still very hard to beat.”

 

Morele argumenten: -

 

Vaktechnische argumenten:” It feels as if the producers got so sidetracked with the game-changing masks, costumes and sets that they completely forgot to commission an original script, so asked an intern to transcribe the film instead.”

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.