Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The Lion King

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 777 woorden
  • 13 december 2004
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 8
33 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: The Lion King
Door Joop van den Ende
Regisseur: Julie Taymor
Hoofdrolspelers: Scar – Hein van de Heijden
Mufasa – Edwin Jonker
Rafiki – Nomvula Dlamini
Zazu – Laus Steenbeeke
Timon – Marc Lauwrijs
Pumbaa – Marcel Jonker
Simba – Etiënne Poeder
Nala – Carolina Dijkhuizen
Plaats + Datum: Scheveningen Theater, 20 oktober 2004 Plot: De dieren worden wakker, er is een leeuwtje geboren, een koningskind genaamd Simba. Mufasa is de koning en vader, en leert Simba alle truukjes om een goede sterke leeuw te zijn, en hoe hij zich later moet gedragen als koning. Scar (mufasa’s broer) ziet het niet zitten dat Simba koning word, hij wil zelf koning worden. En Scar dood Mufasa, en geeft Simba de schuld hiervan. Simba vlucht de jungle in en begint aan een lange reis vol gevaren. Hij krijgt steeds meer zelfvertrouwen, nieuwe vrienden en komt na een aantal jaren zijn jeugdvriendinnetje weer tegen. Simba besluit op te eisen waar hij recht op heeft: zíjn troon! Samen met Timon, Pumba en Nala gaat hij Scar verslaan. Er zijn dus een aantal conflicten, vooral tussen Simba en Scar. Het toneelbeeld: De voorstelling was in het circustheater in Scheveningen en dat theater is erg groot. Ik denk dat er ongeveer 1000 mensen in konden. Dan heb je nog 1e, 2e en 3e rang. Ik zat op de 1e rang, daar kon ik alles goed zien. Het podium bestond uit 3 delen. 2 kleine waar trommels in stonden en in het midden het grote podium deel. Maar alle dieren liepen ook de zaal door. Alle mensen zijn verkleed als dieren, dat geeft een bepaalde sfeer, en de Afrikaanse muziek die je hoort, is echt prachtig.. Je leeft helemaal in het verhaal. Als het zich in een jungle afspeelt is er groen licht, bij de moord was er rood licht, alles is goed op elkaar afgestemd.
Muziek en geluidseffecten: Er werd veel gebruik gemaakt van muziek, aangezien er veel gezongen werd. De effecten spelen een overheersende rol. Zonder muziek zou de musical niet goed zijn. Het is vooral Afrikaanse muziek, ook omdat het zich in Afrika afspeelt. Personages: De belangrijkste personages zijn Simba en Scar, Simba krijgt steeds meer zelfvertrouwen en is erg gevoelig, hij zou nooit iemand kwaad doen als ze hem niks gedaan hebben. Scar is gemeen en een brompot. Hij wil wereldmacht en krijgt dit op een oneerlijke manier. Simba & Scar hebben toen Simba nog klein was, veel samen gedaan. Scar was daar niet eerlijk in en had eigenlijk een hekel aan Simba, omdat hij koning wou worden. Later krijgen ze ruzie wanneer Simba inziet dat Scar de dood van zijn vader op zijn geweten heeft. Ze zijn totaal verschillend van elkaar, en Scar is erg gemeen. Ik leefde het meest mee met Simba, het was erg zielig dat zijn vader stierf, en hij dacht dat het zijn schuld was omdat Scar hem dat wijs had gemaakt. Hij had erg veel verdriet en wist niet goed meer wat hij moest doen. Het zijn natuurlijk geen gewone mensen, ze spelen dieren, dus op de laatste vraag kan ik geen antwoord geven Thematiek en interpretatie Het belangrijkste thema is macht. Alles draait daar uiteindelijk om. Scar wil de macht over het dierenrijk, maar weet dat Simba dat zal krijgen en doet er alles voor om Simba weg te krijgen. Je ziet in de voorstelling goed dat Scar slecht is, daarom interpreteer ik het op deze manier. De regisseur kon geen eigen visie toevoegen, omdat de musical al een film was. Het is niet precies volgens de film gegaan, maar 99% is toch hetzelfde verhaal. Verder staat het thema ver van mij af. Boeiende werking: Wat me vooral boeide in deze voorstelling waren de kostuums, de mensen waren door de kostuums net dieren, en dat vond ik ontzettend mooi en geloofwaardig. Verder zag je ook veel gevoelens en gedachten zodat je precies wist wat er in iedereen omging. De regisseur heeft dus veel accent op de kleding gelegd, en dat vind ik erg goed gelukt. Structuur: De opbouw is erg goed, wisselingen van tijd en plaats waren goed gedaan, door telkens een ander decor te nemen, en dag en nacht goed uit te beelden d.m.v het licht. Recensie: Ik vond de voorstelling super goed, en heel erg goed gespeeld en gezongen. Nala en Simba maakten de meeste indruk op me, het waren zulke mooie liedjes en ze deden het erg goed. Het gebruik van licht was erg belangrijk in dit stuk en dat was allemaal goed uitgebeeld. In de kranten staan alleen maar lovende recensies en daar ben ik het helemaal mee eens. Ik zou een ander de voorstelling zeker aanraden, omdat het een waar spektakel is dat iedereen gezien zou moeten hebben!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.