Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mary Poppins

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2398 woorden
  • 24 februari 2011
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
47 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het theaterverslag: Mary Poppins


1. Algemene gegevens:
Titel voorstelling: Mary Poppins. Auteur: P. L. Travers
Naam van het gezelschap of de artiest: (Heeft geen naam. Het heet gewoon Mary Poppins)
Naam van de regisseur: Richard Eyre
Namen van de hoofdrolspelers:

Mary Poppins: Noortje Herlaar
Alternatieve Mary Poppins: Sophie Veldhuizen
Bert: William Spaaij
George Banks: Hugo Haenen
Winifred Banks: Maike Boerdam
Juf Andrew: Marjolijn Touw
Mevrouw Bril: Yvonne Valkenburg
Jonathan Been: Steve Beirnaert
Vogelvrouwtje: Penny Vos
Mevrouw Corry: Jeannine La Rose
Parkwachter: Ger Otte
Bankdirecteur / Admiraal Boem: Bert Simhoffer
Jane Kinder cast 1, 2 of 3
Michael Kinder cast 1, 2 of 3
Plaats en datum van de voorstelling: 8-01-2011 Scheveningen


2. Plot:

Geef een korte samenvatting van het stuk:
Londen, 1910 op de Kersenboomlaan 17. Bankmanager George Banks houdt van een geregeld leven met orde en netheid. De opvoedkundige zorg voor zijn beide kinderen Jane en Michael laat hij aan een nanny over. Als de kinderen ook het laatste kindermeisje tot wanhoop hebben gedreven waardoor deze de benen neemt, is de maat voor George vol. Hij zal zelf wel eens een degelijk en streng kindermeisje aannemen. De kinderen hebben een ander beeld bij een kindermeisje en verwoorden dit in een advertentietekst, die George meteen verscheurt en in de haard gooit. Maar de volgende dag staat een nieuwe kinderjuf voor de deur: Mary Poppins en ze heeft de verscheurde brief van de kinderen in haar hand. George is hierdoor helemaal van zijn stuk en neemt de dame aan. Vanaf dat moment zal er veel gaan veranderen in huize Banks...

Is er sprake van een of meer conflicten?:
Ja, verschillende conflicten komen er in de musical voor. Een conflict wat vaak terug kwam, was dat George Banks het af en toe niet zo goed kon vinden met zijn vrouw (Winifred Banks). George geeft wat meer om regels en strengheid. Wat betreft het opvoeden van de kinderen. Hij werkt voor de bank en moet zich zakelijk opstellen. Hij wil dan ook dat zijn kinderen net zo succesvol worden en haalt daarbij alles uit de kast. Hij laat verschillende nanny’s komen om op zijn kinderen te passen. Dan hebben zijn vrouw en hij meer tijd om te werken, of om vrienden te worden met andere rijke mensen. Winifred wil dit juist niet. Zijn wil er zijn voor haar kinderen en hun liefdevol behandelen. Zij wil geen vrienden worden met rijke snobs die ze niet eens kent. Ze wil zichzelf zijn. Ze vind dat George ook geen nanny’s meer moet regelen want zij vind dat George en zij zelf voor de kinderen moeten passen.


3. Het toneelbeeld:

In welke ruimte vond de voorstelling plaats? Waar zit het publiek? Heeft dat nog een bepaald effect?:
De voorstelling vond plaats in het Circustheater in Scheveningen. Het publiek was verspreid over de gehele zaal. Ik zat zelf met mijn familie op de vijfde rij. Erg dicht bij het podium. Af en toe leek het net alsof de acteurs je aankeken. Waar het publiek ook zat, het heeft niet voor een bepaald effect gezorgd. Wel was het waarschijnlijk zo dat je alles het beste zag als je vooraan zat. Ik denk zelf als je achteraan had gezeten dat je sommige scènes niet helemaal goed kon zien. Gelukkig was dit niet bij mij in het geval.

Beschrijf het toneelbeeld: decor, licht, attributen en kostuums. Hebben ze ook een symbolische betekenis? In hoeverre is het toneelbeeld medebepalend voor de thematiek van de voorstelling?:
Voor ik met de rest begin, moet ik even zeggen: mijn complimenten voor het decor! Het zag er zo mooi uit. Net een poppenkast die de hele tijd open en dicht klapte. Waar ik het over heb is natuurlijk het huis. Eerst zag je de voorkant van het huis en daarna, uit het niets klapt het open alsof het een bouwplaat was! Het huis kon ronddraaien, open en dicht klappen, andere kamers laten zien, etc. Erg goed gedaan. Het licht viel niet zo op omdat ze het zo natuurlijk mogelijk overlieten komen. Sommige scènes speelden zich buiten af. Dan moet de lucht wel een natuurlijk tintje hebben. Dat hebben ze ook erg goed gedaan. De kostuums die ze droegen symboliseerde de tijd rond 1900. Alleen Mary Poppins viel elke keer weer erg op met har jas. Ze had hem in allerlei verschillende kleuren. Zwart, blauw, roze, rood en paars. Dat is wel even anders dan de overige acteurs die meer zwart, grijs, en bruine kleding droegen.


4. Muziek en geluidseffecten:

Werd er gebruikt gemaakt van muziek of geluidseffecten? Ondersteunen ze de handeling? Dienen de alleen maar als overgang naar een volgende scene of spelen ze een overheersende rol?:
Er werd zowel gebruik gemaakt van muziek als geluidseffecten. Onder het podium in een soort van bak, (orkestbak) zat het orkest die met de liedjes meespeelde en de acteurs begeleidde. Bij de geluidseffecten moet je denken aan: Een deur die werd dichtgeklapt als er iemand binnenkwam, het knipje met de vingers van Mary Poppins als ze iets uit het niets toverde, een regenbui die kwam, wind die langs blies etc. Sommige van deze geluidseffecten werden gebruikt om een overgang te maken naar een volgende scene. De acteurs moesten dan even weg om andere kleren aan te doen. Zo werd bijvoorbeeld zoals ik hierboven al noemde, een kleine storm gebruikt. Een aantal acteurs kwamen het podium op met paraplus die omgeklapt waren door de zogenaamde wind. Deze korte scènes werden ook gebruikt om het huis klaar te maken om open te klappen en de volgende scène te laten beginnen. Bert kwam ook vaak op om de boel een beetje gaande te houden. Hij zong een stukje van een liedje en speelde daarna gewoon weer mee in de volgende scène. Het werd overigens erg snel gedaan. Er waren helemaal geen lange pauzes. Voor je het wist waren de acteurs alweer aanwezig.


5. Personages:

Wie waren de belangrijkste personages?:

Mary Poppins, Bert, Jane en Michael.

Probeer ze te karakteriseren:
Mary Poppins: Een vrolijk, lief en pittig dametje. Mary Poppins is de nieuwe nanny van Jane en Michael. Ze probeert ze wat manieren te leren en hoopt wat meer kleur toe voegen in hun leven. Ze doet dit niet helemaal alleen. Op het moment dat ze even uit het verhaal gaat, neemt Bert de kinderen onder handen. Hij verteld dat Mary Poppins niet een streng iemand is, maar juist een heel lief iemand. Ze zou nooit iemand kwaad doen. De goede daden van Mary Poppins kwamen erg geloofwaardig over, en zo hoort het ook.

Bert: Een kerel met een hele hoop humor. Hij praat ook een beetje met een plat accent. Dat was erg grappig om te horen. Bert vond ik verreweg het beste van allemaal. Je zag dat hij helemaal in zijn rol zat. Wat hij ook zei, je geloofde het gewoon.

Jane: Jane is de oudste van de 2 kinderen van George en Winifred en ook de slimste van de 2. Ze neemt vaak beslissingen waar ze eerst goed over nagedacht heeft. Ze probeert Michael af en toe ook wat bij te leren maar hij heeft totaal geen oog van wat zijn zus allemaal tegen hem zegt. Jane kan het in het begin samen met Michael niet goed vinden met Mary Poppins. Ze denken dat ze net zoals alle andere nanny’s is. Al snel komen ze er achter dat dit zeker niet het geval is.

Michael: Is het broertje van Jane en erg eigenwijs. Hij houdt van sterren kijken, net zoals zijn vader. Michael vind het ook geweldig om te gaan vliegeren. Helaas wilt zijn vader geen nieuwe vlieger voor hem kopen omdat hij het spelen met een vlieger grootste onzin vind. Uiteindelijk krijgt Michael toch een nieuwe vlieger en gaat vaak met zijn vader vliegeren.

Hoe zijn hun onderlinge relaties?:
Mary Poppins en Bert: Bert komt in de musical over als iemand die een oogje heeft op Mary Poppins. Mary Poppins laat dit echter niet blijken en negeert hem als hij haar probeert een hand of een kus op de wang te geven.

Jane en Michael: Zijn zus en broer. Hierboven bij de karakter eigenschappen heb ik de relatie van Jane en Michael al uitgelegd.

Hoe kom je aan die gegevens met betrekking tot de personages?:
Je merkt het in het verhaal. Hoe Bert zijn ogen richt op Mary Poppins, zijn mimiek. Dat heeft hij erg goed eruit laten komen. Je kunt het onmogelijk gemist hebben. Jane en Michael zijn de kinderen van George en Winifred, dus dan is het automatisch dat ze zus en broer van mekaar zijn. Het verhaal leid je erdoorheen.

Met wie heb je het meest meegeleefd? Hoe komt dat?:
Met George Banks. Hij moet alles doen voor de bank, heeft een moeilijke jeugd gehad en heeft geen omkijk meer naar zijn kinderen. Hij is niet gelukkig met zijn leven en dat was goed te merken. Later schudde hij de hand van Bert, want een hand schudden met een schoorsteenveger brengt geluk, en opeens lukt er alles. Alles is uiteindelijk toch nog goed gekomen.

Zijn het gewone mensen of zijn het vooral vertegenwoordigers van een bepaald standpunt?:
De acteurs die de personages speelde, speelde voor mij gewone mensen. Een gewoon gezin die het publiek een kijkje laat nemen in hun leven. Hoe ze het hadden en hoe ze met alles omgingen.


6. Thematiek en interpretatie: waar gaat de voorstelling over?

Hoe interpreteer je deze voorstelling?

Het belangrijkste thema vond ik opvoedkunde. Mary Poppins had de taak om Jane en Michael opnieuw op te voeden want de ouders hebben daar geen tijd voor. Daar draait eigenlijk heel het verhaal om. Eigenwijze kinderen die allerlei nanny’s wegpesten en nu tegenover een hele andere nanny staan die ze niet zomer weg kunnen krijgen.

Welke dingen die je gezien en gehoord hebt, hebben je interpretatie bepaald?:
Mary Poppins had een aantal middelen in de aanslag om de kinderen wat op te voeden: Liedjes om de kinderen wijsheid te leren, een drankje laten drinken dat voor iedereen anders proefde, nieuwe mensen laten ontmoeten waarvan je op het eerste zicht denkt, ik neem geen contact met ze op want ze zijn anders dan mij.

Denk je dat de regisseur een geheel eigen visie op het stuk heeft gerealiseerd en is hij daarin geslaagd?:
Ja en nee, daar kan ik geen vast antwoord op geven. Ja, omdat hij een eigen draai heeft gegeven aan het verhaal en nee, omdat hij zich vast moest houden aan de film Mary Poppins en aan de Engelse musical Mary Poppins. Het moest met elkaar overeenkomen. Het is wel zo dat de regisseur een paar nieuwe personages heeft verzonnen. In de film Mary Poppins, heeft het gezin Banks alleen een dienstmeid in dienst. In de musical hebben ze hiervan een slonzig en paniekerig schoonmaakhulpje en een kokkin gemaakt. Ook hebben ze scènes gemaakt die helemaal niet in de film voorkomen. Er is een stuk dat de kinderen op hun speelgoed springen en ze uitschelden voor stom speelgoed. Mary Poppins laat dit speelgoed tot leven komen en leert de kinderen hiermee een lesje dat alles een hart heeft en dat ook hun met liefde behandelt moeten worden.

Heeft het thema ook betekenis voor jou of staat het ver van je af?:
Nee, voor mij heeft het geen betekenis.


7. Boeiende werking:

Wat boeide je in deze voorstelling?:
Wat mij het meest boeide, ik heb het al eerder gezegd, was het decor. Ik vond het zo knap om te zien hoe ze dat huis hadden gemaakt, de daken, het park, etc. Het boeide me ook erg dat je gewoon niet wist waar je moest kijken. Als er allerlei mensen opkwamen en samen een lied gingen zingen en tegelijkertijd ook gingen dansen, had je een te klein zicht (zeker vooraan) om alles nog goed te volgen. Er was zo veel te zien dat het niet lukte alles te zien.

Welke middelen heeft de regisseur volgens jou daarvoor gebruikt en welke daarvan waren het meest effectief? Wat vond je niet boeiend?:
Wat de regisseur goed heeft gedaan, is dat het publiek op de een of andere manier meegetrokken werd in het verhaal. De manier van af en toe het publiek in kijken, het publiek betrekken bij de gebeurtenis, etc. De regisseur heeft ook gebruik gemaakt van kabels om de acteurs te laten vliegen of tegen een muur en plafond te laten lopen. Zo vloog Mary Poppins aan een kabel de zaal in door het publiek. En Bert ging bij de schoorsteenscene een rondje langs de muren lopen. Door middel van en kabel. Erg leuk om te zien. Wat me wat minder boeide in de voorstelling was de scene dat Bert, Jane en Michael gingen vliegeren. Al de andere scènes waren gebaseerd op de werkelijkheid qua effecten. De lucht was net als buiten, de voorwerpen klopten bij de lichteffecten. De scène van de vliegers zag er erg nep en slordig uit. De lichteffecten klopten niet met de activiteit die op dat moment bezig was.


8. Structuur:

Hoe werden de gebeurtenissen gepresenteerd? Hoe is de opbouw van het stuk? Zijn er veel wisselingen van tijd en plaats en hoe werden die gerealiseerd?:

De gebeurtenissen werden chronologisch gepresenteerd. Het speelde zich in het heden af en haalde soms wat herinneringen op uit het verleden. Veel afwisseling van plaats was er niet. De meeste scènes duurde niet zo lang. De langste 10 minuten en die was in het huis. De rest van de tijd werd goed verdeeld over de andere plaatsen.


9. Recensie:
Ik vond de voorstelling erg geslaagd. Het was leuk om naar te kijken. De spelers van Mary Poppins zaten goed in hun rol en lieten dat goed zien. Zoals ik al eerder zei, heeft de schoorsteenveger Bert mij de meeste indruk achtergelaten. Hij heeft erg zijn best gedaan om zo goed mogelijk zijn rol weer te geven. Volgens mij heeft hij dit perfect uigevoerd. Het is mooi om te zien dat deze musical helemaal op de juiste plek zit in het Circustheater. Dankzij de techniek van het theater is het mogelijk om Mary echt te laten vliegen met haar paraplu en kan schoorsteenveger Bert onderste boven, hangend aan het plafond tappen. Diezelfde schoorsteenveger mag zich tegelijkertijd de grote ster van de show noemen. William Spaaij zet een geliefde en sympathieke Bert neer. Samen met zijn fantastische danskwaliteiten en komische houding heeft William Spaaij er wat mij betreft weer een musical award bij. Ook doen het koppel George en Winifred Banks (Hugo Haenen en Maike Boerdam) het uitstekend en is het mooi om te zien hoe hun beide personages zich ontwikkelen tijdens de show.

REACTIES

I.

I.

Wow dit is echt perfect, precies wat ik nodig heb! En ook precies dezelfde vragen, toeval??

12 jaar geleden

P.

P.

dankjewel ik moet nu ook een verslag schrijven voor CKV en heb dit heel erg hard nodig( en kan ook wel een 7.6 gebruiken).

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.