Klaas van der eerden - Wortels

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 771 woorden
  • 16 maart 2009
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Ik ben op vrijdag 12 september naar Corrosia, De Roestbak in Almere-haven geweest om de show ‘Wortels’ van Klaas van der eerden te bezichtigen. Klaas van der eerden is een caberetier dus is het wel duidelijk dat ik naar een cabaretshow ben geweest. Ik ben er niet alleen voor het vak naartoe gegaan maar ook voor mezelf aangezien ik groot fan ben van Klaas van der eerden. Ik heb dan ook alle shows van Klaas van der eerden gezien.

Vorm
Het stuk speelde zich af op een vlakke vloertheater waardoor de cabaretier dicht bij het publiek was. Hier heeft hij zeker gebruik van gemaakt want hij heeft veel gepraat met het publiek en heeft verschillende mensen vragen gesteld. Hij heeft bijvoorbeeld gevraagd hoeveel vrienden mensen hebben op hyves. Het decor bestond uit gewoon een grond met als achtergrond spotlights en een tafel met gereedschap waar hij later muziek mee maakt met de gereedschap. Er waren ook lichten die gericht werden soms op het publiek. Klaas gebruikten niet bepaalde kostuums , hij had in deze show gewoon een jogging pak aan. Hij had een paar instrumenten meegenomen. Een instrument was een soort van magnetisch ding dat als je er mee in aanraking kwam dat er een fel geluid uit kwam. Ook had hij een apparaat waar hij geluiden mee kon samplen waardoor hij hele liedjes maakten. Hij deed af en toe een dansje om zijn personage meer uit te drukken en om grappiger over te komen maar er werd eigenlijk niet echt in gedanst. Er werd geen gebruik gemaakt van video apparatuur.
Er werd veel gebruik gemaakt van zang , muziek en geluidseffecten. Hij heeft doormiddel van een sampler en zijn eigen stem een beat gemaakt , waar hij op rapt en zingt. Hij gebruikte bijvoorbeeld ook gereedschap zoals een zaag en een hamer als instrument om beats te maken. Ook zijn er muziekfragmenten afgespeeld waarop hij zong. Een scene waarin hij een zogenaamde ‘Anonieme Cabaretier’ speelt gebruikt hij geluidseffecten om het te laten lijken wat ze ook vaak op televisie programma’s gebruiken (bv. Peter r de vries).

Inhoud
Klaas van der eerden maakt voornamelijk standup-comedy & nonsenscabaret en Wortels heeft ook dit genre. Klaas van der eerden heeft geen rode draad in zijn shows maar vertelt gewoon allerlei gebeurtenissen in zijn leven en verhalen van andere. Dat doet hij doormiddel van personages neerzetten met grappige stemmen of komische houdingen en gekke bekken. Hij doet bijvoorbeeld iemand na die voor een groep hangjongeren gaat staan die juist tegen homo’s zijn, en dan doet hij doormiddel van bewegingen en het verhogen van zijn stem een man na met vrouwelijke trekjes. Ook gaat hij doormiddel van geluiden een soort van moeras na doen , en dan doet hij allerlei dierengeluiden na. Het is ook zeker muzikaal want hij zingt en rapt ook in zijn show en maakt zijn eigen beats met zijn stem of andere attributen die hij heeft staan.
Klaas van der eerden is niet echt een cabaretier die met boodschappen komt maar het is meer dat je komt om gewoon lekker te kijken zonder erbij na te denken. Maar als hij iets boodschap achterlaat is het vooral optimistisch en wordt het toch met humor geassocieerd.
Het onderdeel dat me het meest is bijgebleven is de scene waarin hij de overdrevenheid van de controle op het vliegveld belachelijk maakt. Hij vertelt dat hij een nagelschaartje in zijn tas heeft zitten en als de controle dat ziet wordt er al gelijk een geweer op heb gericht en word er al voor versterking gevraagd. Dit is mij het meest bijgebleven omdat ik hier echt tranen van lachen kreeg omdat ik het zo grappig vond. De reden waarom ik het zo grappig vond is door de bewegingen en de geluiden die hij maakt met zijn stem.

Functie
Het doel is van de voorstelling is uiteindelijk puur voor het amuseren en entertainen van de mensen. Hiermee gebruikt hij instrumenten , zang en stemgeluiden. Van zelfgemaakte beats die hij met zijn stem maakt tot liedjes waarmee hij het publiek laat mee zingen. Hij stelt vragen aan de mensen in het publiek en begint ook een klein gesprek met ze.

Mening
Dit is voor het eerst dat ik echt naar zijn voorstelling ga en ik verwachte er erg veel van aangezien ik al zijn andere voorstellingen al op dvd had gezien. Ik heb net als bij al zijn shows erg veel gelachen en ik was ook erg tevreden toen ik weer naar buiten ging. De show duurde ongeveer 2 uur en dat was ook erg lang dus voor 10 euro had ik echt een topavond. Als zijn nieuwe voorstelling er weer is , ga ik ook zeker er weer naartoe.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.