Cabaret "De wortels van het kwaad"

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 556 woorden
  • 5 december 2003
  • 71 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
71 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

CKV1

In deze aflevering van de wortels van het kwaad werd antwoord gegeven op deze vragen:

· Welke vormen cabaret bestaan er? · Welke kenmerken hebben deze vormen? · Welke cabaretiers volgen deze stroming?

In dit verslag ga ik antwoord geven op deze vragen. De verschillende vormen staan onder elkaar en zijn elk beschreven.

· Fysiek cabaret Fysiek cabaret is zoals de naam al doet vermoeden cabaret met veel beweging en veel fysieke inspanning. Het is meestal erg druk. Het gaat bij fysiek cabaret niet zozeer om de tekst, als wel om het beeldende aspect. Of er gebruik wordt gemaakt van decor is afhankelijk van de voorstelling en de cabaretiers.

Bekende cabaretiers: Waardenberg & de Jong

· Literair cabaret Het literair cabaret is erg statisch. Het draait om de tekst en de Nederlandse taal. Het is erg elitair en draait niet om grappen. Het gaat meer om creatief gebruik van de taal.

Bekende cabaretiers: Paul van Vliet

· Solocabaret Bij solocabaret draait het vooral om het decor en de grappen. Je kunt er veel kanten mee op en het is erg vrij in uiting.

Bekende cabaretiers: Neerlands Hoop in Bange Dagen

· Chaos cabaret Bij chaos cabaret draait het vooral om het gek doen. Het is vaak heel druk en ook een beetje idioot. Het is daardoor geen echt cabaret. Er is een groot visueel aspect. Het draait om de kleding, het decor en de bewegingen.

Bekende cabaretiers: Bert Visscher

· Politiek cabaret Politiek cabaret draait, zoals de naam doet vermoeden, om de politiek. De cabaretier neemt een standpunt in ten opzichte van de politiek of doet politici na. Vaak hebben de cabaretiers kritiek op de politiek, ze maken bijvoorbeeld een parodie.

Bekende cabaretiers: Wim Kan, Jack Spijkerman

· Barkrukken cabaret Barkrukken cabaret heet ook wel studentencabaret. Het is oorspronkelijk verzonnen door studenten en dat was ook de doelgroep. Er werd weinig gebruik gemaakt van decor en bewegingen. Wel werd er gezongen en werden er grappen gemaakt. Het was meestal erg plat en droog. De naam is ontstaan omdat het in het begin vooral werd uitgevoerd in cafés en dergelijke, dus op barkrukken.

Bekende cabaretiers: Ivo de Wijs

Dit wil je ook lezen:

· Nonsens cabaret Nonsens cabaret is vooral heel abstract. Het heeft niet echt een thema. Er komen veel gespreksthema’s aan bod die er niet erg toe doen. Het decor en het visuele aspect spelen een grote rol.

Bekende cabaretiers: Brigitte Kaandorp, Toon Hermans

· Themacabaret Thema cabaret heeft een thema. Het heeft een rode draad die door de hele voorstelling loopt. Verder is het heel breed. Er wordt vaak gebruik gemaakt van decor en kleding. Het draait ook veel om tekst.

Bekende cabaretiers: Youp van ‘t Hek

· Typetjes cabaret Bij het typetjes cabaret draait het om de tekst. Het heeft weinig decor en kleding, want het draait om de cabaretier. De cabaretier heeft een bepaalde rol gekozen en die uitgewerkt tot een typetje met daarin veel humor.

Bekende cabaretiers: Hans Teeuwen

· Televisie cabaret Televisie cabaret is cabaret speciaal in elkaar gezet voor de tv. Het is vaak met decor en tekst gecombineerd. Vaak komen er bepaalde types in voor. Het bestaat dankzij VARA en VPRO.

Bekende cabaretiers: Jiskefet, van Kooten en de Bie

· De vernieuwers De vernieuwers zijn altijd op zoek naar nieuwe vormen van cabaret en proberen nieuwe stijlen uit. Er zijn geen regels aan verbonden.

Bekende cabaretiers: Plien & Bianca, Vliegende Panters, Patrick van Es, Theo Maassen

REACTIES

S.

S.

heey goeie tekst, thanks..!!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.