Beeldende Kunst: Kroller- Muller

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Tentoonstelling door een scholier
  • 5e klas havo | 731 woorden
  • 1 mei 2001
  • 115 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
115 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Beeldende Kunst:

Kröller- Müller

Het museum: het Kröller- Müller museum ligt op de hoge Veluwe. Het museum is bedoeld voor modernere abstracte kunst. De ruimtes waar de schilderijen hangen zijn afgesloten ruimtes, een soort kamers aan een gang en zowel in de kamers als in de gang hangen schilderijen. Het licht komt van boven. Het gaat om de kunst daarom kunnen ook geen andere kleuren de aandacht trekken. Het oude gedeelte van het museum is ontworpen door Henri van de Velde. Het museum is gebouwd om de kunstcollectie van mevrouw Kröller- Müller onder te brengen. Er waren al eerder dien voor een museum op de Veluwe en een eerder museum was ontworpen door Berlage. Dat vond geen doorgang. De kunst wordt in dit museum geïsoleerd van de buitenwereld. Later is er een nieuw deel aan het museum gebouwd. Dit del is ontworpen door Wim Quist. De nieuwe zalen zijn ruimer en hoger.

Het midden gedeelte van het museum is gewijd aan van Gogh, ook hangen er een aantal werken van Mondriaan en andere Nederlandse schilders.

In het beeldenpark dat bij het museum hoort is de kunst heel onveranderlijk. Dit is plaatsgebonden omdat het niet zo maar verplaatst kan worden. Deze kunst staat er dan ook al een hele tijd dus dat is minder boeiend om naar te kijken als je er al een keer geweest bent.

Omdat ik er zelf al twee keer eerder was geweest en het buiten weer hetzelfde was vond ik het binnen leuker om te bekijken. Hier veranderen de schilderijen en de plaats waar ze opgehangen zijn.

Er zijn ook veel verschillende stijlen schilderijen te zien, voornamelijk vanaf de zeventiende eeuw. Het museum was bedoeld voor de modernere kunst en daarmee werd dus de kunst na deze tijd bedoeld. Er hangen veel schilderijen van Nederlandse schilders maar ook van buitenlandse. Deze zijn wat vaker geleend van andere musea of uit andere collecties.

Zelf vond ik een schilderij heel mooi met een aantal paarden op het strand, alleen de foto hiervan is nogal onduidelijk.

De schilderijen van van Gogh spreken mij ook wel aan omdat het niet heel precies heeft weergegeven maar de voorstelling komt heel goed naar voren. Dat vind ik heel knap hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen. De schilderijen van Mondriaan vind ik wat minder toegankelijk omdat het geen bepaalde voorstelling heeft, het is heel abstract en simplistisch. Aan de ene kant heeft het wel wat, maar het zou mij nooit zo erg kunnen boeien dat ik er een hele tijd naar zou kunnen kijken of het thuis op zou willen hangen.

Recensie.

Het museum is best leuk om te bezoeken omdat de schilderijen niet altijd hetzelfde zijn. Ook is de manier waarop je erna kijkt en de gevoelens die je op dat moment hebt wel belangrijk, dat kan je te opzichte van de afbeelding bevooroordelen. Het buiten gedeelte vind ik iets minder boeiend, omdat ik dat al eerder gezien heb en omdat ik die kunst over het algemeen iets minder toegankelijk vind. De beelden van mensen vallen wel mee, maar de figuren zoals de troffel en een soort van raar tuinhuisje spreken mij helemaal niet aan.

Reflectie

Het museum was om er met school heen te gaan best leerzaam, omdat je leert om op een andere manier naar kunst te kijken. Ook al was ik er al eerder geweest zie je dan toch nieuwe dingen in sommige afbeeldingen. De beelden van mensen zijn best toegankelijk al hoewel ze soms met opzet erg gesloten zijn gemaakt. Alleen de rare sculpturen waar geen functie aan vast zit en soms ook geen duidelijke voorstelling kan ik wat minder waarderen. Als schilderswijze vind ik het heel knap hoe sommige schilders de dingen met een simpel aantal streken kunnen afbeelden. Het museum vind ik goed ingedeeld, al zou je er soms bijna verdwalen omdat er aan de gangen allerlei ruimtes zitten en je kwijt kan raken welke ruimte je al gehand hebt en door welke ruimte een gang loopt waardoor je terug kan, Er is doordat er geen ramen zijn niet wat je afleid van de kunst. Het licht kamt van boven af dus dat is ook direct, zonder weerkaatsingen, dat komt omdat de ramen in het plafond verwerkt zitten. Het museum ligt op de Veluwe dus in een stille omgeving, hierdoor zijn er ook minder geluiden die je kunnen afleiden.

REACTIES

I.

I.

leuk verslag!

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.