Alleen vmbo'ers gezocht! Waar denk jij aan bij duurzaamheid? Vul de vragenlijst in en maak kans op een Bol.com bon van 15 euro

Meedoen

Spijbelen

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 4e klas havo | 298 woorden
  • 5 maart 2002
  • 115 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 115 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
Verschijnsel-verklaring
Gemaakt door: Johan Hoekstra

Spijbelen wordt veel gedaan door scholieren.

Spijbelen elke scholier heeft het wel eens gedaan of doet het nog regelmatig. (Even voor de wat minder slimme onder ons; spijbelen is een andere betekenis voor 'wegblijven uit een les'). De meesten denken dat het helpt om gewoon bij lessen weg te blijven. Sommige scholieren denken dat mede scholieren het stoer vinden dat ze spijbelen. Uit onderzoek is gebleken dat spijbelen zeker niet goed is, omdat scholieren de uitgelegde stof niet mee krijgen door een docent. De hoofdvraag is: Hoe komt het dat veel scholieren (gaan) spijbelen?
De eerste verklaring is: scholieren denken dat het ‘stoer’ is. De meeste scholieren spijbelen, omdat ze denken dat andere scholieren het goed en ‘stoer’ vinden dat ze het doen. Scholieren moeten een soort houding op de middelbare school vinden. Sommigen doen dat door middel van spijbelen, ze denken dat ze dan veel durven en leuk zijn. Het spijbelen [omdat het 'stoer' is] wordt het meest gedaan door scholieren die geen houding hebben.

De tweede verklaring is: scholieren doen het uit angst. Scholieren in de tweede fase hebben veel leer- en maakwerk en dus ook veel toetsen en overhoringen. Als scholieren een paar dingen tegelijk moeten leren, leren ze vaak lang niet alles. Als ze dan precies weten wanneer de toets of overhoring is gaan ze niet naar de les waar ze de toets hebben.
De conclusie is dat veel scholieren op de middelbare school gaan spijbelen, omdat ze denken dat het 'stoer' is tegenover ander scholieren. Vaak blijven scholieren ook weg uit angst. Er zijn moeilijke proefwerken of examens en ze hebben niet goed geleerd dan gaan ze gewoon spijbelen. Ik vind dat spijbelen op middelbare scholen harder moet worden aangepakt, want misschien gaat anders straks iedereen veel spijbelen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

nou super bedankt, we hopen dat we er wat aan hebben, want we hebben het nog niet doorgelezen.

20 jaar geleden

A.

A.

ik moet voor nederlands een spreekbeurt houden over jongeren en spijbelen..
dus heb ik jou stukje gebruikt, maar nou wil ik vragen waar u uw informatie vandaan heeft, want die zou ik dan ook willen gebruiken!
alvast bedankt!

19 jaar geleden

T.

T.

helemaal mee eens.

3 jaar geleden

T.

T.

Ik ben volkomen eens met jou.
Quote: "spijbelen word alleen door scholieren gedaan"
Die geniale stelling van jou is subliem gevormuleerd, ik hoop nog veel meer van deze mooie stellingen te mogen lezen op deze website. misschien kunnen we samen wel een keertje een stelling maken en daarover in een forum discussiƫren.

Jij ben de shiznit, fo' shizzle
groetjes
Tim (misschien je toekomstige discussie partner)

17 jaar geleden