Tienerzwangerschappen

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1196 woorden
  • 16 februari 2006
  • 81 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
81 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Interview Met Soumaya:

Persoon 1
Hallo allemaal, Hier naast mij zit Soumaya. Soumaya is 18 jaar en nu al 8 maanden zwanger. Ik ga haar nu interviewen.

Persoon 1 Hoe ben je er achter gekomen?
Persoon 2: Ik werd een beetje misselijk en ik dacht dat ik een beetje ziek was. Ik had niet het idee dat ik zwanger was. Maar op een gegeven moment werd ik niet meer ongesteld. Ik begon eraan te twijfelen. Daarom deed ik een test. Toen bleek het dus toch dat ik zwanger was.
Persoon 1: Hoe was je reactie?
Persoon 2: Toen ik erachter kwam was ik heel erg geschrokken. Ik was helemaal alleen thuis en ik begon keihard te huilen. Ik viel vanzelf in slaap en toen ik wakker werd begon ik er serieus over na te denken.
Wat moest ik doen? Dat was mijn belangrijkste vraag.
Persoon 1: Hoe reageerden je ouder, familie en vader hierop?
Persoon 2: Ik vertelde het eerst aan mijn moeder. Natuurlijk was zij ook heel erg geschrokken. Ik was een beetje bang om het aan mijn vader te vertellen. Ik dacht dat hij er heftig op zou reageren. Maar ik besloot het toch zelf te doen. Ik wilde niet dat hij het van iemand anders zou horen.
Persoon 1: En hoe reageerde de vader daar nou op?
Persoon 2: Ik heb veel gelezen en gehoord dat de vader dan wegloopt. Ik was daarom heel bang om het aan hem te vertellen. Uiteindelijk was hij toch een meevaller. Natuurlijk was hij geschrokken, natuurlijk vond hij het erg, maar hij was wel in staat om ook voor het kindje te zorgen. Het is ten slotte ook zijn kind.
Persoon 1: Hoe heb je het met school gecombineerd?
Persoon 2: In het begin kon ik nog naar school. Maar mijn buik werd steeds groter en groter. Ik kon het niet meer aan, al die lesuren werden me teveel en het getreiter van mijn klasgenoten. Ik heb het dus niet gecombineerd, daar was ik te zwak voor. Ik was heel erg blij, want mijn ouders hadden nog steeds respect voor mij.
Persoon 1: Heb je er wel eens bij stil gestaan om een abortus te plegen?
Persoon 2: Nee absoluut niet! Ik was helemaal niet van plan om mijn kind te vermoorden. Ik vertelde het ook aan mijn ex. Mijn ex was er van overtuigd dat het geen goed plan was. Het is ten slotte ook onze eigen fout. Die moet je niet proberen te verbergen door een abortus te plegen, maar je moet met je fout leren leven.
Persoon 1: Is ze sociale leven daardoor verandert?
Persoon 2: Ja eigenlijk wel, ik ging vroeger heel vaak uit. Bij voorbeeld naar de bioscoop of zwemmen met vrienden. Nu kan dat niet meer. Ik mis het toch wel. Want uitgaan was belangrijk voor mij.
Tienerzwangerschappen:

In de hele wereld krijgt 6 % van de meisjes tussen de 15-19 jaar een kind. Dat lijkt heel weinig, maar er zijn ook heel veel mensen op de wereld.
In Nederland kregen de laatste paar jaren 4000 tot 4500 meisjes in die leeftijd een baby. Volgens zeer globale schattingen wonen er ongeveer tussen de 4000 en de 8000 tienermoeders in Nederland.
Er wordt maar heel soms een kind afgestaan ter adoptie.

In Nederland komt éénderde van de tienermoeders uit grote steden. Dat zijn vooral allochtonen. Onder Turkse meisjes worden 31 van de 1000 tieners moeder, bij Antilliaanse is dit 40 op de 1000 en onder Surinaamse 17 per 1000. Bij een aantal van die allochtone tienermoeders is het in de cultuur normaal om op jonge leeftijd kinderen te krijgen. Veel van die tienermoeders hebben een achtergrond van psychisch of seksueel misbruik.
60% van tienermoeders wordt het kind gezond geboren, maar bij 40% eindigt het in een miskraam of abortus.
Er zijn 5 dingen waaraan je kunt zien dat je zwanger bent:
*Je wordt niet meer ongesteld
*Je borsten gaan pijn doen
*Je krijgt last van moeheid
*Je krijgt last van misselijkheid
*Je wordt zwaarder en dikker
als je niet zeker weet of je zwanger bent, doe dan een zwangerschapstest. Die is betrouwbaar zodra je een dag over tijd bent. Deze test kun je zelf in de winkel kopen. Je moet het niet te lang uitstellen, want hoe sneller je het weet, hoe beter. Je kunt dan nog een abortus overwegen. Je kunt ook naar de huisarts gaan, die heeft zwijgplicht, dus hij zal het niet tegen je ouders zeggen als jij dat niet wilt.
Als je het aan je ouders en misschien aan de vader van je kind wilt vertellen, moet je eerst beslissen of je het kind wilt houden. Bij die beslissing moet je alle voor-en nadelen afwegen. Hoe ga je het doen met school? Hoe gaat de vader reageren? Kan ik het kind financieel onderhouden? Enz. Ga met iemand praten, die je vertrouwd en die je kunt helpen alles op een rijtje te zetten. Je kan goede en onpartijdige hulp op internet zoeken, bijv. op www.tienermoeders.nl
Er zijn een paar risico’s bij tienerzwangerschappen:
*een laag geboortegewicht, het kind is te dun wanneer hij wordt geboren
*vroeggeboorte, het kind wordt te vroeg geboren
*kindersterfte rondom of tijdens de zwangerschap, het kind gaat dood
*zwangerschapssuiker (suikerziekte)
Er is ook nog een voordeel bij de bevalling:
*uit onderzoek is gebleken dat bevallingen bij tienermoeders vaak sneller verlopen dan bevallingen bij volwassenen
om de risico’s zoveel mogelijk te voorkomen kun je het beste deze dingen doen:
*gezond eten
*niet roken
*geen alcohol of drugs gebruiken
*vaak naar de verloskundige voor controle
Het kost veel geld om een baby te verzorgen, en als tiener krijg je nog geen bijstandsuitkering. Daarom is de “oma” verplicht om haar dochter en haar kleinkind te verzorgen. Financiële problemen komen daarom ook veel voor bij tienermoeders.
Van af je achttiende jaar heb je wel recht op een babybijstand van de gemeente, dat is ongeveer 210 euro per maand. Daarnaast heeft elke moeder natuurlijk het recht op kinderbijslag.
Hulpverlening:

Met al je problemen en vragen kun je bij je huisarts terecht. Maar speciaal voor tienermoeders zijn er diverse projecten door het hele land..
Er zijn drie mogelijkheden voor jonge moeders die besluiten hun kind te houden:
-- Verder leven bij haar ouders
-- Gaan samenwonen of huwen met de partner
-- Opvang buiten het ouderlijke gezin

Als de eerste 2 mogelijkheden niet van toepassing kunnen zijn, zijn er speciale hulpverleners die het meisje kunnen begeleiden. Zoals de Rutgers Nisso Groep. De schoolplicht tot 18 jaar blijft ook tijdens de zwangerschap gelden. Uiteraard kan het meisje op school afwezig blijven voor bevalling en bevallingsrust. De hulpverleners houden rekening met de schoolplicht en verschaffen oppas voor de baby, zodat de moeder haar studies kan afwerken.
Conclusie:

In Nederland zijn er tussen de 4000 en 8000 tienermeisjes. De meeste daarvan wonen in de grotere steden.
Er zijn een aantal kenmerken waaraan je kunt zien dat je zwanger bent, bijvoorveeld dat je niet meer ongesteld bent of je wordt misselijk.
Er zijn wel een aantal risico’s bij tienerzwangerschappen, maar om die te voorkomen moet je bijvoorbeeld niet roken en niet drinken, gezond eten en veel laten controleren door de verloskundige.
Er bestaan een aantal hulpverleners die het meisje kunnen helpen en begeleiden tot ze zelfstandig met haar kind kan omgaan. Denk aan de JAC of de CGSO. Let wel, je hebt nogsteeds een leerplicht tot 18 jaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.