vuurwerk

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas havo | 877 woorden
  • 23 september 2002
  • 1073 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
1073 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Inleiding. Mijn spreekbeurt gaat over vuurwerk. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat het mij wel een leuk en interessant onderwerp leek. In mijn spreekbeurt ga ik verschillende dingen aan de orde stellen, hoe is vuurwerk ontstaan, het risico van vuurwerk, algemene aanwijzingen voor het gebruik van vuurwerk, welke soorten vuurwerk er zijn en ten slotte nog wat misverstanden over dit helle vuurwerk gebeuren.

Hoe is vuurwerk ontstaan? Niemand weet precies waar en wanneer vuurwerk is uitgevonden. Waarschijnlijk bij toeval, doordat iemand per ongeluk salpeter morste (een chemische stof die vroeger wel eens gebruikt werd als vervanger van zout), tijdens het koken. Dat poeder viel in het houtvuur en begon enorm te knetteren. Hoe dan ook, in China gebruikte men al 2000 jaar geleden vuurwerk. Voor feesten, maar ook omdat men dacht dat de knallen boze geesten weg zouden jagen.

Het risico van vuurwerk. Vuurwerk is zelf niet gevaarlijk maar kan door gevaarlijk gebruik gevaarlijk worden. Daarom zijn er special regels voor vuurwerk gemaakt die volgens de wet gebruikt moeten worden: - Vuurwerk nooit binnenshuis gebruiken; dan kan het huis in de brand vliegen. - Geen vuurwerk in kledingstukken bewaren; als er vuur bij komt en het gaat af gaat dwars door het kleding stuk op je huid en krijg je brand wonden. - Houd brandend vuurwerk nooit in de hand. - Gooi nooit met vuurwerk naar mensen en dieren; dan kan het mens of dier gewond raken. - Na het afsteken de restanten opruimen; het milieu moet natuurlijk wel netjes blijven.

Als je één van die regels overtreedt dan wordt het vuurwerk in beslag genomen. Jongeren die jonger zijn dan 18 jaar worden doorverwezen naar bureau HALT. Deze jongeren worden op 2 en 3 januari ingezet bij het opruimen van de vuurwerkresten op straat. Voor mensen boven de 18 jaar die de vuurwerkregels overtreden krijgen een proces-verbaal waarbij ze op een flinke boete kunnen rekenen.

De Boetes zijn: - Buiten de toegestane tijden vuurwerk afsteken: 50euro - Vuurwerk zonder het opschrift ‘bestemd voor particulier gebruik’ afsteken (de prijs ligt aan het aantal/type) - Bezit van strijkers: 50euro tot 135 euro - Het roken of open vuur hebben binnen 2 meter opslag plaats van vuurwerk: 550 euro - Illegaal opslaan van vuurwerk: maximaal 4.500 euro

Algemene aanwijzingen voor het gebruik van vuurwerk? Voor dat je het vuurwerk gebruikt, moet je eerst een aantal dingen doen. Deze dingen ga ik vertellen aan jullie en bij sommige dingen geef ik er een uitleg bij.

- lees de gebruiksaanwijzing - voorbereidingen treffen: zoals eventuele reparaties, als er hulpmiddelen nodig zijn daar op tijd voor zorgen, alles vast uitpakken zodat je dat niet in het donker hoeft te doen want dan zie je niks, de lonten van de potten en fonteinen goed vrij maken van het papier dat er om heen zit, het vuurwerk overzichtelijk in een doos te grijp zetten, lanceermiddelen installeren, ophangdraad bevestigen en dergelijke - maak een terrein keuze: zoek de plaats op waar het allemaal moet gebeuren let daarbij wel op: geschikte plaats voor hulpmiddelen, vereiste opstellingsplaatsen die op het vuurwerk staat vermeld, een algemene toeschouwer afstand van 6 meter. - heldere afspraken maken: laat het vuurwerk door een persoon afsteken. - alle restanten meteen opruimen - doe goede bescherming om: trek b.v. kleren aan die niet zo snel in de brand staan zoals een spijkerbroek.

Wat voor soorten vuurwerk zijn er? Je hebt allerlei soorten vuurwerk, deze soorten bestaan uit het Akoestisch grondvuurwerk, grond-siervuurwerk, luchtvuurwerk en de andere pyrotechniek. Over al deze soorten zal ik in het kort even vertellen wat het inhoudt. - Akoestisch grondvuurwerk: dit type vuurwerk produceert akoestische effecten, dat wil zeggen lawaai of merkwaardig geluid deze effecten horen worden uitgevoerd op of vlakbij de grond het knalt, knettert of kermt, maar sommige vertonen daarnaast nog andere effecten zoals kleurige vlammen en felle lichtstralen. Een aantal voorbeelden zijn het rotje en de rattelband. - Grond-siervuurwerk: dit is vuurwerk dat alleen vlakbij de grond felle of gekleurde vlammen en vonken, spetteren glinsterend vuur of gekleurde rook uitstoot, tot zo`n twee meter hoogte/afstand. Sommige soorten maken daarnaast vlakbij de grond geluid in de vorm van geknetter, knallen, gezoem of gefluit. Er zijn stilstaande en bewegende soorten. Een paar voorbeelden zijn de wondertol en de fontein. - Luchtvuurwerk: vuurwerk dat hoog de lucht in wordt geschoten en zijn effecten tentoonstelt, zoals gekleurde palmbomen met allerlei verschillende kleuren en vonken soms gepaard met gegier en vonken sporen. Dit luchtvuurwerk is ingebouwd in vuurpeilen of grote zware potten, die bovendien fonteinen of ander grond-siervuurwerk kan bevatten. Dus de voorbeelden in dit geval zijn de vuurpeil en de zware potten. - De andere pyrotechniek: onder de andere pyrotechniek verstaan we kindervuurwerk, dit begrip klopt van geen kanten, want er bestaat nou eenmaal geen kindervuurwerk. Maar omdat jullie dat met het begrip kindervuurwerk het begrip pyrotechniek beter begrijpen zeg ik het maar zo. Voorbeelden van de andere pyrotechniek zijn knalerwten, klappertjes en knaltouwtjes.

Misverstanden over het hele vuurwerk gebeuren. Rondom het hele vuurwerk gebeuren bestaan enkele misverstanden ik heb de belangrijksten op een rijtje gezet. - wat is koud vuur? Koud vuur bestaat niet - wat is kindervuurwerk? Vuurwerk dat je beslist niet aan kinderen moet geven - siervuurwerk is gevaarlijker dan knalvuurwerk….. klopt niks van - aansteeklont veiliger dan lucifers? Alleen als je speciale voorzorgen neemt.

REACTIES

C.

C.

DANK JE

12 jaar geleden

M.

M.

cool,TY

12 jaar geleden

K.

K.

hallo, bedankt, ik houd mijn spreekbeurt over vuurwerk ik heb alles afgespiekt hiervan!

groeten jochem

11 jaar geleden

D.

D.

bedankt ik heb af gespiekt er van ik heb een ruimvoldoende gehaalt

11 jaar geleden

K.

K.

ik heb heeel veeel info van je werkstuk kunnen onthouden bedankt

11 jaar geleden

G.

G.

bedankt

9 jaar geleden

J.

J.

dusssss...

6 jaar geleden

K.

K.

volgende keer beter

5 jaar geleden

L.

L.

hallo dankjewel voor deze spreekbeurt a mattie, nu hoef ik lekker niks te maken a nifhauwww beng beng

5 jaar geleden

H.

H.

Helemaal cool! Ik kan mooi alles overschrijven! Helaas zit ik in de 3de op het atheneum dus ik hoop dat het goed is?!

4 jaar geleden

J.

J.

ik zit bij jou in de klas, en ik heb ook mijn spreekbeurt van deze site. weetje nog dat ik een 10 kreeg ik was echt super opgelucht

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.