Vliegtuigen

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 777 woorden
  • 18 april 2004
  • 265 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
265 keer beoordeeld

Ik doe mijn spreekbeurt over vliegtuigen. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik nog niet veel van dit onderwerp af wist en ik wou er wat meer te weten over komen. Dit vervoersmiddel komt veel voor in het dagelijks leven, en ik wist er niet veel van, dus ik dacht, laat ik mijn spreekbeurt hier eens over houden. Eerst begin ik met de geschiedenis van het vliegtuig. Het begon allemaal in 1890, er waren mensen die probeerden te vliegen met soort van vleugels die ze dan aan hun armen vastmaakten. Een paar jaar later kwam meneer Clément Ader, die een vliegtuig maakte die op stoom werkte, het toestel leek ook op een vleermuis [laat plaatje zien]. Het eerste vliegende vliegtuig werd gemaakt door de broeders Wright. Orville en Wilbur ontwikkelden een dubbeldekker met een benzinemotor van 12 pk. De eerste vlucht werd gemaakt op 17 december 1903. Deze vlucht duurde 12 seconden en legde toen 26 meter af, de 4e en ook beste vlucht duurde 59 seconden en legde een afstand af van 260 meter. Deze gebeurtenis vond plaats in Kitty Hawk, en de vluchten werden gemaakt met de flyer [laat plaatje zien]. De eertste Europeaan die vloog met een vliegtuig was de Fransman Alberto Santos-Dumont. Hij legde op 12 november 1906 een vlucht af van 220 meter in Bagatelle vlak bij Parijs. Hier zie je hem in zijn vlucht [laat plaatje zien]. De eerste vliegtuigfabriek bezaten de gebroeders Gabreil en Charles Voisin. Zij richtten deze fabriek in 1906 op. In 1918 hadden ze al meer dan 10 000 vliegtuigen gemaakt. De eerste vlucht over het kanaal werd gemaakt door Blériot. Het was toen heel slecht weer dus het is een wonder dat hij het heeft gehaald. Hij kreeg een beloning van 1000 pond, uitgeloofd door de Daily Mail, omdat hij als eerste over het Kanaal was gevlogen. Het eerste watervliegtuig werd ontworpen door de Franse ingenieur Henri Fabre. Zijn watervliegtuig, wat aangedreven werd door een Gnome-motor, maakte de eerste vluchten vanaf het water in 1910. Het eerste praktische watervliegtuig werd in 1911 door Curtiss getest. In de 1ste wereldoorlog werden ook vliegtuigen ingezet zoals bijvoorbeeld de Fokker D. 6 [laat plaatje zien] of de Havilland DH.4
De Lockheed Model 10 Electra was een van de eerste passagiersvliegtuigen [laat plaatje zien] er konden 10 passagiers in en 2 bemanningsleden. Ook de Ford 5-AT Tri Motor was zo’n passagiersvliegtuig hierin konden 15 mensen, en in dit vliegtuig werden maaltijden geserveerd, en werd voor het eerst in gebruik genomen in 1938 [laat plaatje zien]. Dan gaan we nu naar 1949, in dit jaar werd het eerste straalvliegtuig in gebruik genomen, dat was het prototype van de Comet. Hier vlak na kwam ook de Boeing 707 [laat plaatje zien] die in 1958 in lijndienst kwam. Door dit toestel werd reizen met straalvliegtuigen een waar succes. Hoe kan het nou eigenlijk dat zo’n groot zwaar ding kan vliegen? Dat komt door de bouw van de vleugels [teken op het bord] doordat de onderkant plat is gaat daar de lucht gewoon rechtdoor. Omdat de bovenkant bol is, gaat de lucht een langere weg afleggen, hierdoor komt er een lage druk en zo wordt de vleugel omhooggedrukt. Het vliegtuig gaat voorruit door de motoren. Wat voor soort vliegtuigen zijn er nu eigenlijk allemaal? Je kunt deze groepen gemakkelijk in 3en delen. De passagiersvliegtuigen, de vrachtvliegtuigen en de militaire vliegtuigen. Een voorbeeld van een passagiersvliegtuig is de Boeing 747 [laat plaatje zien] een paar eigenschappen van zo’n soort vliegtuig is dat er veel passagiers in moeten kunnen. In de Boeing 747 passen nu ongeveer 416 tot 660 mensen. Een voorbeeld van een vrachtvliegtuig is de Antonov, een eigenschap is dat zo’n soort vliegtuig veel vracht moet mee kunnen nemen. Dit type vliegtuig kan ongeveer 150 TON vervoeren. Een laatste voorbeeld van een militair vliegtuig is de F 117. [laat plaatje zien] Dit vliegtuig is heel modern omdat er heel erg veel navigatie apparatuur in zit. Dit vliegtuig kan bijna op geen een radar worden ontdekt omdat hij allemaal snufjes heeft. Dit vliegtuig kan zo’n 900 kg aan bommen meenemen. Rampen. Er zijn al verschillende grote rampen met vliegtuigen voorgevallen, zoals bijvoorbeeld de ramp bij Lockerbie: de oorzaak was een terroristische bom. In september 1978 botste een boeing 727 met een een licht Cessna-vliegtuig. Hierbij waren in totaal 137 doden, inclusief 2 mensen op de grond. De ramp op 11 september 2001: De ramp die veel mensen wel kennen, 2 vliegtuigen in de Twin Towers, ontzettend veel doden. De oorzaak waren een paar terroristen. Hierbij speelt de “zwarte doos” een belangrijke rol, dit is een soort brandkast die tegen elke vliegtuigramp kan. Dit kastje neemt elke laatste 2 uur op van het gesprek uit de cockpit. Deze dozen zijn fel oranje om snel teruggevonden te worden. Ze worden zo genoemd omdat ze bij een ramp een belangrijke rol spelen.

REACTIES

S.

S.

ik heb ook een spreekbeurt over doven gedaan want mijn vader en moeder zijn zelf ook doof

13 jaar geleden

B.

B.

Leuk spreekbeurt,maar ik wil hier een kleine correctie maken, Alberto Santos Dumont was geen Fransman,maar wel een Braziliaansman!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.