Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Spreekbeurt Berlijnse muur

Beoordeling 7.7
Foto van Anne
  • Spreekbeurt door Anne
  • 1e klas vmbo | 752 woorden
  • 9 maart 2019
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De Berlijnse muur

Inleiding

Hallo allemaal, mijn spreekbeurt gaat over de Berlijnse muur. Een muur die 28 jaar midden in Berlijn stond en Oost en West-Berlijn met elkaar scheidde. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat een deel van mijn familie de muur hebben meegemaakt.

Ik ga jullie nu iets vertellen over wat de Berlijnse muur eigenlijk is en hoe het ontstaan is.

De Berlijnse muur was een grote muur die ongeveer in het midden van de stad Berlijn liep. De muur scheidde West-Berlijn en Oost-Berlijn van elkaar.

De muur was ongeveer 45,3 kilometer lang.

De Berlijnse muur is ontstaan op 13 augustus 1961. Op 7 mei 1945 was de 2e wereldoorlog voorbij, Duitsland werd in vier stukken opgedeeld, door de Fransen, Britten, Sovjet-Russen en de Amerikanen. Ze kregen allemaal een stuk land dat zij mochten besturen. Oost Berlijn was voor het communisme. Communisme betekent dat er maar een politieke partij is en bijvoorbeeld als je aardbeien plant en verkoopt en daarvoor geld krijgt dat je dat dan eerlijk verdeelt met jezelf en producten om weer nieuwe aardbeien te planten.

In West Berlijn waren ze voor kapitalisme. Kapitalisme betekent dat als je aardbeien verkoopt en geld daarvoor krijgt, dat je het geld dan voor jezelf houd en een beetje geeft aan het land en de industrie.

Oost en West Berlijn waren het dus niet met elkaar eens, toen begon de koude oorlog. De koude oorlog betekent dat je een soort oorlog voert zonder wapens maar in dit geval met een muur.

Waarom is de muur gebouwd?

De Oost Berlijners vonden het beter in West Berlijn en trokken daar heen, het werden er op gegeven moment zoveel dat de bevolking in Oost Berlijn veel minder werd. De muur werd er gezet om de mensen in Oost Berlijn te houden.

De gevolgen van de muur, West Berlijn werd een soort eiland en bijvoorbeeld het voedsel raakte op, daarom moest er eten en medicijnen en speelgoed en nog veel meer het land worden in gebracht. Maar omdat de muur er stond kon het niet met vrachtwagens en auto’s gebracht worden, dat moest met vliegtuigen. Maar als je het met vliegtuigen deed moesten er weer vliegvelden komen, en als je een groter vliegtuig met meer spullen er in had moest je natuurlijk ook een groter vliegveld bouwen en het duurde dus als maar langer. Het proces met spullen over de muur brengen heet de luchtbrug.

De gevolgen voor de bevolking, West en Oost Berlijnse mensen vonden de muur niet leuk omdat ze bijvoorbeeld familie aan de andere kant hadden wonen. Ze kregen natuurlijk ook minder snel voedsel en minder speelgoed voor de kinderen. Ook als je bijvoorbeeld woonde in Oost Berlijn en werkte in West berlijn, dan had je geen werk meer en moest je werk zoeken in Oost berlijn.

Bijna iedereen wou graag dat de muur viel, sommige mensen dachten dat de muur nooit meer zou vallen. Sommige mensen hebben het gewaagt om te gaan vluchten, je kon bijvoorbeeld in iemand zijn kofferbak klimmen en hopen dat je bij de grens niet gevonden zou worden, maar je kon bijvoorbeeld ook beslissen om over de muur te klimmen en voor je leven te gaan vechten. Maar heel veel mensen lukten dat niet. In het eerste jaar zijn er 41 Oost duitsers overleden aan het oversteken van de muur. Waaronder Peter Fechter, Peter Fechter was een 18 jarige metselaar en wou graag naar West berlijn om zijn zus Hilfe te zien. Hij besloot in 1962 over de berlijnse muur te klimmen, maar hij was niet alleen, hij was met zijn vriend. Samen met de vriend rende hij door naar de muur met het prikkeldraad en zijn viend lukte het om erover te klimmen. Maar hem niet, hij was dood en zijn lichaam werd pas na 55 minuten opgeruimd door de Oost berlijnse grenswachters.

 Val van de muur

Op 9 november 1989 werd besloten om de muur af te breken en de Oost duitsers vrij te laten. Duizenden mensen reizen naar Berlijn om te helpen met het af breken van de muur. De muur was 5 meter hoog en een van de meest gehate grenzen uit de geschiedenis.

 De Berlijnse muur nu

Er zijn veel stukken afgebroken van de muur maar er is nog wat over en je kan het gewoon bezoeken en er zijn ook winkels waar je stukjes van de muur kunt kopen. Checkpoint charlie, waar je vroeger over de grens ging is er nog steeds en kan je ook bezoeken. Er is ook een museum die je kan bezoeken om nog meer weten te komen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.