Saxofoon

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 8 | 563 woorden
  • 28 april 2010
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
37 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Saxofoon

Ik doe mijn Spreekbeurt over de Saxofoon. Ik zit zelf op Saxofoonles maar ik wist er niet echt veel van. Daarom wou ik mijn Spreekbeurt wel over de Saxofoon doen. Ik weet er nu wat meer van en ik hoop jullie straks ook.

De Saxofoon
Een saxofoon is een houtenblaasinstrument. Aan de onderkant van het mondstuk, zit een rietje. Dat rietje wordt door de binder tegen het mondstuk gedrukt. Om geluid uit de saxofoon te krijgen moet je lucht tussen het rietje en het mondstuk blazen. Hierdoor gaat het rietje trillen en komt er geluid uit. Rietjes zijn er in verschillende soorten en maten. Op een zwaar rietje, dus met een hoger nummer, is het zwaarder blazen. Je krijgt er een ander geluid door.
Ik heb 2 op mijn rietje staan maar ik heb ook wel een met de nummer 3. Dat is heel zwaar blazen. Maar de nummers gaan eigenlijk tot 5. De saxofoon heeft best veel gaten en kleppen, ongeveer 25. De kleppen ben je nodig om de klankgaten af te sluiten. Kleppen zorgen er voor dat als je blaast, er verschillende geluiden uit komen. Sommige mensen denken dat het moeilijk is om op een saxofoon te spelen, maar dat valt best mee.

Adolphe Sax
Adolphe Sax is geboren in 1814, in Dinant. Dat is een plaatsje in Belgie. Hij kwam uit een Familie van instrumenten bouwers. In Brussel had zijn vader een fabriek voor blaasinstrumenten. Adolphe Sax ging in 1828 naar de Brusselse Koninklijke Muziekschool. Als hij uit school kwam had hij klarinetles. Hij wou nieuwe instrumenten maken. Op een industrievoorstelling in Brussel gaf Adolphe Sax een eerste officiële auditie van zijn ontwerp: de Saxofoon. Maar hij wou niet dat zijn instrument nagemaakt werd, dus hij deed die auditie achter een gordijn. In 1842 vertrok Adolphe Sax naar Parijs. In 1843 opende Adolphe Sax zijn eerste instrumentenfabriek. Die heette Adolphe Sax & Cie. Met 200 mensen in dienst wou hij 40.000 instrumenten maken in zijn hele carrière. In 1845 werd op het Parijse Champ de Mars georganiseerd tussen Adolphe en Carafa, Carafa was toen de organisator van de militaire muziekkapellen. Adolphe Sax was de winnaar. De saxofoons werden door het ministerie verplicht opgenomen in de Franse militaire muziekkapellen. Door de processen tegen Adolphe werden de Saxofoons niet altijd goed verkocht. Adolphe Sax is in 1894 overleden. Hij is nooit erg rijk geworden.

Familie van de Saxofoon
Alle verschillende saxofoons samen vormen een gezin. De Altsax, tenorsax, baritonsax, bassax, sopraan sax contrabassax en de sopraninosax. Hoe kleiner de saxofoon hoe hoger de klank, de contrabas is de grootste en heeft dus de laagste klank. De sopranino is het kleinst, en heeft dus de hoogste klank. De alt en de tenorsax worden het meest gebruikt omdat ze de meeste mogelijkheden hebben. De dwarsfluit, hobo en de klarinet zijn familie van de saxofoon. Omdat ze ook ene houtklank hebben, dit komt omdat ook in deze instrumenten een houten rietje zit.

Bekende Saxofonisten
Een van de bekendste saxofonisten was Charlie Parker. Hij heeft de saxofoon populair gemaakt door zijn muziek. Charlie speelde eerst op een baritonsax. Maar toen zijn moeder een keer naar hem ging kijken, heeft ze snel een Altsaxofoon gekocht, ze vond het niet mooi bij hem staan. Een van de bekendste Saxofonisten uit Nederland is Candy Dulfer, Zij is de dochter van Hans Dulfer, hij kan ook goed saxofoonspelen. Hans Dulfer treed ieder jaar op in Deventer, want daar is de grootste boekenmarkt van Europa.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.