Roken

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vmbo | 555 woorden
  • 7 juni 2003
  • 176 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
176 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Spreekbeurt Roken:

· Inleiding: Ik hou mijn spreekbeurt over Roken. Allereerst ga ik iets vertellen over de geschiedenis van het roken. Dan ga ik vertellen wat de gevolgen ervan zijn en hoe sigaretten zijn gemaakt. En dan als laatste vertel ik waarom je niet moet gaan roken.

· De Romp: Hdst. 1; de geschiedenis: Het gebruik van tabak is ± 700 jr. geleden bij de Indianenstammen in Amerika ontdekt. Columbus nam de tabaksplant mee en langzaam werd de tabak toen in Europa bekend. Overal werd er iets anders mee gedaan. De mensen pruimden of snoven tabak en gingen later pijp en sigaren roken. Nog later rookten mensen sigaretten en draaiden zelf hun sjekkies. In de tijd van Columbus was er nog weinig bekend over ziekten en geneesmiddelen. Men dacht dat tabak misschien een geneeskrachtig kruid was, een soort medicijn. Sommige Indianenstammen gebruikten tabak ook als medicijn. Maar er werd ook toen al mensen die tabak niet vertrouwden. Helaas, pas eeuwen later kwam men echt te weten hoe slecht tabak is voor de gezondheid.

Hdst. 2; de gevolgen van roken: ± 50 jr. geleden ontdekten artsen en professoren dat roken helemaal niet zo onschuldig was. Van roken kun je ziek worden. Tabaksrook heeft een schadelijke werking op verschillende delen van je lichaam. De belangrijkste ziekten die door roken kunnen ontstaan, zijn kanker en hart- en vaatziekten. Kanker en hart- en vaatziekten zijn ernstig en meestal moeilijk te genezen. Nog steeds overlijden er veel mensen aan de gevolgen van roken. In Nederland zijn dat er meer dan 80 per dag. Het is natuurlijk niet zo dat iedere roker ziek wordt. Maar het is wel zo, dat hoe meer je rookt, hoe groter de kans is dat je zo’n ziekte krijgt. Veel rokers denken dat zij niet ziek worden. Iemand kan wel 30 jaar gerookt hebben voordat hij ziek wordt. Eigenlijk is een roker jarenlang bezig om zichzelf heel ziek te maken

Hdst. 3; hoe worden sigaretten gemaakt??: De tabak die in een sigaret zit, groeit niet kant- en klaar aan een boom. Tabak wordt gemaakt van bladeren van de tabaksplant. Als de tabaksbladeren zijn geoogst, worden ze gedroogd. Daarna worden ze fijngesneden en gemengd. Er zijn heel veel verschillende soorten sigaretten. Er zijn zelfs sigaretten met een smaakje. Mentholsigaretten, bijvoorbeeld, die smaken naar pepermunt. In tabaksrook zitten honderden stoffen. De meeste stoffen zijn schadelijk voor je gezondheid. Een filter op een sigaret houdt nauwelijks iets van deze stoffen tegen. De 3 belangrijkste schadelijke stoffen in een sigaret zijn koolmonoxide, nicotine en teer.

Hdst. 4: Een aantal redenen waarom jij niet zou moeten roken: 1. Roken is erg slecht voor je; 2. Roken kost je een heleboel geld. Reken maar eens uit wat een pakje per dag kost. Wat kan je daar allemaal voor dat geld kopen?!; 3. Het is slecht voor je conditie. Je bent helemaal niet zo’n stoere bink zoals je vrienden en de reclame je willen laten geloven; 4. Van roken ga je hoesten; 5. Het ruikt vies en je ergert de niet-rokers ermee; 6. Van roken krijg je gele vingers en bruine tanden; 7. De gordijnen en de meubels stinken naar de rook als je in huis rookt. En de gordijnen worden dan bruin.

· Het slot: Ik hoop dat jullie mijn spreekbeurt leuk vonden. Als laatste deel ik nog wat stickers uit. Ik hoop dat jullie na deze spreekbeurt nu begrijpen, waarom roken zo ongezond voor je is. Hebben jullie nog vragen??

REACTIES

L.

L.

EeYsZ Joyce
Allesz goed?
Met mij wel deze spreekbeurt is wel goed gemaakt hoor ik geef juh een 10 !! okiedokie bybyeee xxxjes van miej byeee

19 jaar geleden

D.

D.

Hey joyce leuke spreekbeurt..
haha het was wel goed van te pas..;)

groetjess, Dayenaira

18 jaar geleden

L.

L.

WAAR HEB JE DE STICKERS VANDAAN

18 jaar geleden

A.

A.

5 jaar geleden

A.

A.

die stickers waar heb je ze gehaald
want ik doe ook een spreekbeurt en deze is heel goed moet ik zeggen

18 jaar geleden

K.

K.

Eeeeey heel mooie spreekbeurt kan nie beter meid.

12 jaar geleden

L.

L.

goeie spreekbeurt meid! ik hou hem ook over roken en je hebt mij zeer geholpen!
groetjes lisa.

12 jaar geleden

M.

M.

vet cool deze website

11 jaar geleden

P.

P.

Geweldige spreekbeurt alleen een beetje kort

11 jaar geleden

H.

H.

Lijp

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.