Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Mallorca

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vmbo | 599 woorden
  • 9 december 2003
  • 152 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 152 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
*Inleiding
Mallorca

Ik hou mijn spreekbeurt over Mallorca omdat ik zelf in Mallorca ben geweest in de zomervakantie en omdat het me een leuk en interessant onderwerp leek.
Mijn hoofdstukken zijn:
1 de geschiedenis
2 het klimaat
3 het middel van bestaan
4 de taal
5 de kathedraal & de winkels
6 palma, alcudia & de ligging van mallorca
7 de bronnen

*1. de geschiedenis

Mallorca was duizend jaar voor christus bekend, ook al zijn er sinds 1997 resten gevonden in San Matge (Valldemossa) die aangeven dat er in de jaren 2500 tot 2700 voor christus bewoners op het eiland geweest moeten zijn. De toenmalige cultuur was die van de Talayots, vernoemd naar de vele monumenten, die op het eiland te vinden zijn. In de loop der tijden kwam Mallorca achtereenvolgens de veneciërs, de Cathagers, de Romeinen en de Arabieren. Laatst-genoemden bezetten het eiland gedurende vijf eeuwen en hadden een grote invloed op het eiland met haar bevolking. Nu vormt Mallorca samen met de eilanden Ibiza, menorca, cabrera (tegenwoordig een natuurreservaat) en formentera de spaanse eilanden groep de Balearen. De hoofdstad is Palma, dat tegelijkertijd de hoofdstad van de provincie is. Mallorca, met circa 750 duizend inwoners, is ongeveer net zo groot als de provincie Friesland. Het heeft een lange bergketen, die zich uitstrekt van de zuidwestkust tot het noorden.

*2. het klimaat

mallorca heeft een ideaal klimaat (subtropisch). De lange bergketen beschermt het eiland in de winter tegen de koude noord westen wind terwijl zomers frisse zeebriesjes voor verkoeling zorgen. Het altijd groene eiland biedt afwisselend en boeiende natuur: kleine zandstranden, woeste gebergten en vruchtbare vlakten.

Maand gemiddelde dag temperatuur zeewater temperatuur
April 16 15
Mei 19 17
Juni 23 20
Juli 25 24
Augustus 26 24
September 24 22
Oktober 20 21 (op het bord maken)

*3. het middel van bestaan

het vroegere hoofdmiddel van bestaan was de visserij (mallorca heeft talloze vissers haventjes rondom het eiland) en de landbouw. Er zijn ook molentjes die je daar langs de weg vindt op het land die voor watervoorziening zorgen. Ongeveer 30 jaar geleden zijn er enkele industriën ontstaan zoals parel-,leer-, en meubel fabrieken

*4. de taal

Het mallorqaans is afgeleid van het Castalaans, een taal afkomstig uit de streek rond Barcelona en samen met het Castaliaans is het de officiële taal van Mallorca.

Van het Mallorqaans is bijna niets te begrijpen.

*5. kathedraal & winkels

De kathedraal van palma is de bekendste bezienswaardigheid van de hoofdstad.
Het centrum bevindt zich achter de kathedraal. Hier licht ook de Arabische wijk met zijn smalle straatjes. De bekende wandelboulevard is de Borne, hier achter bevindt zich het winkelcentrum met de bekendste winkelstraten als Calle San Miguel, Via Sindicato en de Jaime lll(3). Jaime lll(3) is een luxe
Winkelstraat met onder andere het grote warenhuis El Corte Ingles en C&A. Het enige grote winkelcentrum op Mallorca heet: Porto Pi.

*6. Palma,Alcudia & de ligging van Mallorca

Palma is de hoofdstad van Mallorca en heeft een inwoneraantal van ongeveer 350000(350duizend) inwoners. Alcudia is een van de mallorqaanse steden met een geheel eigen geschiedenis. De geschiedenis kan men overal zien doormiddel van de vele belangrijke Romeinse overblijfselen. Tijdens de Romeinse overheersing was Alcudia de hoofdstad van het eiland Mallorca. De Romeinen noemden de stad Pollentia. De naam Alcudia is van Islamitische afkomst ook al werd de stad gesticht tijdens de regering van koning Jame ll(2) van Mallorca, in 1325. Enkele eeuwen later kreeg Alcudia van keizer Carlos V(5) de officiële stadsrechten. Ibiza, Mallorca en Menorca worden samen de Balearen genoemd dat is een eilandengroep van 3 eilanden.
(atlas laten zien waar mallorca ligt en waar de balearen liggen in het geheel).

*7.de bronnen

mijn bronnen zijn:
*het reisbureau
*internet
*en mezelf omdat ik er zelf ben geweest
dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

ik vond hem een beetje kort

5 jaar geleden

M.

M.

Ik doe mijn spreekbeurt erover maar zit in groep 7 wat voor punt zou ik krijgen super spreekbeurt

3 jaar geleden