Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kauwgom

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 6 | 924 woorden
  • 1 april 2004
  • 149 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
149 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Kauwgom is al eeuwen oud. Scandinaviërs kauwden in het stenen tijdperk al op stukjes smaakloze hars, Eskimo’s op walvishuid, Indianen op cocablaadjes en op hars van de spar, Chinezen op ginsenwortels en kuikenbotjes en de oude Grieken op hars van de mastiekboom. De Maya-indianen kauwden 4000 jaar geleden al op taai geworden sopodillasap zonder smaak. Sopodillasap is nog steeds een belangrijk ingrediënt voor kauwgom?Rond 1870 werd er aan kauwgom een smaakje toegevoegd en een jaar later ontstond er een kauwgomfabriek in Amerika. In Nederland kwam het kauwgom met een smaakje pas naar de 2e wereld oorlog. De Amerikaanse soldaten gaven het aan Nederlandse meisjes die ze wilde versieren. Daardoor was kauwgom in de ogen van de Nederlander stoer en mannelijk. Maar in de jaren na de oorlog was er nog maar weinig kauwgom te koop en werd er lang (soms dagen)op 1 stukje gekauwd. In 1948 werd de eerste kauwgomfabriek in Nederland gebouwd namelijk Leaf en dat is nog steeds de enige.

Hoe wordt kauwgom gemaakt?

Kauwgom wordt gemaakt van plantensap. Een stuk of 20 bomen geeft sap af dat geschikt is om kauwgom van te maken. de meest kauwgoms worden door het sopodillasap gemaakt die de Maya-indianen ook al gebruikten. Het sap wordt op de zelfde manier uit de boom gehaald als rubber. Er wordt een snee in de boom gemaakt en het sap loopt in een emmer, maar een boom moet wel 20 jaar oud zijn en je kan het sap om de 4 jaar uit de boom halen. Daarom maken de fabrieken ook een beetje nep sap voor de kauwgom, maar sap wordt soms toch nog wel gebruikt. In kauwgom zit suiker en glucosestroop. (dat is om de kauwgom beter te kunnen kauwen)In 95% van de kauwgom die in Nederland wordt verkocht is suiker al varvangen door xylitol en nog een paar andere stoffen. Aan kauwgom zit ook smaak. In pepermuntkauwgom zitten stoffen van de pepermuntplant maar in vruchtenkauwgom zitten smaakstoffen. kauwgom word eerst gesmolten in smeltketels met olie. Als de gom dan afkoelt is het een grote gombal. alle kauwgom wordt eerst gekneed en tijdens het kneden worden ook andere ingrediënten toegevoegd en soms ook ‘softmakers’ om de kauwgom zacht te houden. Dan komt het onder de wals en word de juiste vorm gemaakt. Tijdens de nabehandeling gaat de drageerpan in en krijgt alles een mooier glimmend laagje.


Voordelen en nadelen van kauwgom.

Voordelen:
Als je in een vliegtuig kauwgom kauwt klappen je oren niet dicht. Kauwgom kan je ook helpen om te stoppen met roken. En als je kauwgom gebruikt waar xylitol in zit is dat goed om je gebit gezond te houden. Kauwgom is best goedkoop want je kunt lang met een kauwgom doen. En zowat overal is het te koop. Volgens de wetenschap zorgen genoeg kaakbewegingen dat er genoeg bloed naar je hersenen stroomt en je dus goed kan nadenken.

Nadelen:
Het opruimen van kauwgom kost handenvol geld. Jaarlijks geven bioscopen, winkels, kantoren en gemeente miljoenen uit aan het weghalen van kauwgom resten. Ook op heel wat scholen heerst een echte kauwgomplaag. Je vind er kauwgomresten op vloeren, trappen en muren. Maar ook soms onder tafels en stoelen. Het opruimen van kauwgomresten kost ontzettend veel:9 000 euro om een middel grote school kauwgomvrij te maken. Als ze niet worden opgeruimd, blijven ze vastgekleefd zitten. Eerst als witte vlekken, en al gauw als zwarte. Kauwgom verteerd heel langzaam. De meeste straten en stoepen in Nederland worden wel eens geveegd. Maar met een simpele straatbezem of een dure bezemwagen krijg je die pauwgom resten niet weg. De kauwgomresten moeten stuk voor stuk met een steekmes worden losgepeuterd. Als dat kan. Het hangt af van de steensoorten en de ouderdom en de hardheid van de kauwgom. Verse kauwgom is zacht en taai;als jer het probeert los te peuteren, trek je kleverige slierten mee en een deel blijft toch zitten. kauwgom lossteken moet ook niet in de zomer gedaan worden, de zachte kauwgom krijg je dan moeilijk van de grond af. Er zijn spuitbussen met gassen die goed helpen de kauwgom eraf te krijgen. Allerlei schoonmaakmiddelen en schoonmaakmethodes worden uitgeprobeerd. Tot nu toe zijn ze allemaal duur en helpen ze maar een beetje. Zo is er een middel ontdekt dat sommige gemeenten al toevoegen aan het water waar ze de stad mee schoonmaken.

Oplossingen tegen kauwgom op straat.

Sommige scholen hebben een kauwgom verbod ingesteld. In andere scholen is het verbod niet zo streng:dan mag je alleen niet in de klaslokalen kauwgom kauwen. In sommige landen is kauwgom in het hele land verboden. Als de politie je betrapt krijg je een boete van 228 euro. In friesland is ook al een soort boete ingesteld voor kauwgom op straat uitspugen. Het kan je 23 euro kosten. Twee Eindhovense tandartsen hebben in hun wachtkamer een kauwgomtotempaal. Dat is door een kunstenaar gemaakt van honderden stukjes hout. Bezoekers plakken hun kauwgom voortaan tussen de gaatjes van het hout. Hoe meer kauwgom, hoe bijzonderder het wordt. Ieder jaar komt de kunstenaar even langs om de totempaal weer de verven. In de New Yorkse metro’s staan grote borden met daarin een gat. Er achter zit een grote zak die alle kauwgom opvangt. In New York is het al een sport om het gat in het bord te raken. In een andere stad in Amerika is de beroemde kauwgommuur. Jongeren begonnen met hun kauwgom op de muur te plakken en al gauw deed de hele stad mee. nu komen er toeristen van over de hele wereld om te kijken en om zelf hun kauwgom er op te plakken.

REACTIES

R.

R.

cool

19 jaar geleden

M.

M.

geen commentaar maar ik zit in groep 6 en ik hou mij spreeekbeurt over kauwgom. maaar ik helle maal geen plaatjes weet jij een site waar ik plaatjes kan vinden


groetjes marleen

19 jaar geleden

E.

E.

hallo rikkie, van welke site heb jij je informatie gevonden?

19 jaar geleden

N.

N.

Haai hebben jullie meer punten van voor en nadelen?

Greetzz

12 jaar geleden

M.

M.

Ik hou het over kaugom maar ik doe het echt f*cking cool!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.