Hiphop

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 885 woorden
  • 3 juni 2004
  • 731 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
731 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

ONSTAAN/GESCHIEDENIS

Oorspronkelijk komt hiphop uit het oude Afrika, reizigers vertelde verhalen met behulp van drums. Maar je kan moeilijk een datum geven van ontstaan van hiphop. Het is langzaam bekend geworden in de jaren 80 in New York. Hiphop groeit nu nog steeds. Het ontstond in de wijken Bronx en Brooklyn. Gangsters van new york kregen ruzie met als gevolgd dat ze gingen battelen. Battelen is freestyle rappen en wie dat het langste wint, freestyle rappen is dus gewoon rappen uit je hoofd en alles wat je te binnen schiet gooi je er tussen. Zo is de hip-hop ontstaan. Ze zijn begonnen met verzinnen hoe ze elkaar te lijf kunnen gaan met andere dingen dan geweld. Zo kwamen ze bij het rappen, breakdance en later is daar graffiti ook bij toegevoegd. Omdat het zo aansloeg is het een tijd helemaal in geweest en in de jaren 90 weer afgenomen. Je ziet aan veel dingen dat ze het nu ook weer terug proberen te brengen, kijk maar tv en binnen een uur zie je al veel rappers voorbij komen.

Rappen bestaat uit twee delen, dit word ook wel mc’ing genoemd. De twee delen: message rap en gangsta rap. Message rap is rappen over gebeurtenissen. Grandmaster Flash begon met message rap. Zijn eerste bekende nummer met message rap heette ‘’the message’’. (laten horen) Dit nummer maakte hij met The Furious Five. Gangsta rap is begonnen door Ice T. Gangsta rap is rappen over geweld, gangs en wapens. Het werd uitgevonden in de West-coast.

BREAKDANCE Hiphop: Breakdance.

Breakdance is samen met mc’ing, dj’ing en de graffiti het belangrijkste onderdeel van de hiphop. Breakdance is ontstaan rond 1976. Rond deze periode neemt hiphop bezit van de Bronx en worden overal in de Bronx wijkfeesten gehouden, ook block parties genoemd. Zwarte jongeren, gekleed in sportkleding ontwikkelden hun eigen dansstijlen: breakdance en electric boogie. Diskjockeys begonnen drumcomputers te gebruiken en verschillende technieken te ontwikkelen: scratchen, het deel ‘’dj’ing’’ van hiphop. (het heen en weer bewegen van een plaat met een naald in een uitgekiende groef) en transforming (het onderbreken van het geluid via een schakelaar op een mengpaneel).

Breakdance wordt beoefend door zogenaamde b-boys, zij laten op muziek van scratchende d.j’s unieke dansbewegingen zien binnen een cirkel van mensen. Breakdance is ontstaan in Amerika. Voordat de dans "breakdance" of "breaken" heette werd het "b-boying" genoemd. Breakdance heeft allerlei bewegingen overgenomen uit de traditionele Afrikaanse dans, de Braziliaanse martial arts (Capoeira), de Chinese martial arts en uit de "Native American Culture".

Op een internationaal breakdance toernooi komen allerlei stijlen van de uit verschillende landen afkomstige b-boys bij elkaar.

Bij breakdance draagt men vaak een hele losse broek en sportschoenen. Hier een filmpje waarin je breakdance ziet.

GRAFFITI Graffiti is een ander deel van hiphop. Het is eigenlijk gewoon verf op muren spuiten. Ook hier is stijl weer het belangrijkste omdat je als je iets maakt wel kenmerkend moet zijn dat ze kunnen zien dat het door jou is gemaakt. Je hebt hier geen battles in maar wel onderlinge strijd. Als je over iemand anders tekening heen spuit ben je diegene zwaar aan het uitdagen en heb je grote kans dat ze ook over jou stukken spuiten. Voor de meeste mensen die er voorbij lopen is het lelijk, illegaal en dus geen kunst. Maar voor een echte graffiti spuiter is het zeerzeker kunst. Er zijn zelfs ook illegale opleidingen voor om een graffiti spuiter te worden. Want illegaal blijft het , omdat het door de wet nog steeds niet toegestaan is. Daarom gebeurt het vaak s’ nachts of op plaatsen waar de politie nooit komt zoals treinstations ofoude fabrieksgebouwen

BEKENDE HIPHOPPERS

We gaan het hebben over Tupac, Dr.dre, Eminem. We beginnen eerst met Tupac. 2Pac
2Pac (alias Tupac Shakur geboren als Lesane Parish Crooks, New York 16 juni 1971 - Las Vegas 13 september 1996) geldt als een van de grootste (gangsta)-rappers allertijden. Hij begon met rappen op zijn 15de en richtte de groep Digital Underground op. Op 20 jarige leeftijd komt zijn eerste solo-album uit, 2Pacalyse Now. Dit album wordt meteen een succes, en ook enkele singles worden een hit. Niet veel later verschijnt zijn tweede album. Op 6 september 1996 wordt 2Pac beschoten. ironisch genoeg is hij op weg naar een anti-geweldsbijeenkomst. Na een week in het ziekenhuis, waarin onder meer een long verwijderd wordt, overlijdt 2Pac een week later op 25-jarige leeftijd. Nu zeven jaar na zijn dood, denkt men dat hij terug komt en dat hij niet echt dood is. Niemand weet of dit echt waar is.

DR. DRE Dr. Dre (18 februari 1965) is Amerikaans gangsta rap artiest en producent. Hij is als Andre Young geboren in Camption Californië. Dr. Dre werd internationaal bekend nadat hij in 1992 samen met Suge Knight het label Death Row Records oprichtte. Onder dit label bracht hij zijn album The Chronic uit, waarvan er internationaal 3 miljoen verkocht werden. De single Let me Ride won een Grammy Award in 1993. Naast rapper is Dr. Dre vooral bekend geworden als producent van andere rapartiesten. Beroemde rappers zijn bijvoorbeeld Warren G., Snoop Dogg, 2Pac en Eminem.

Dit wil je ook lezen:

EMINEM Eminem’s echte naam is Marshall Bruce Mathers III. Hij is gespecialiseerd in gangsta rap. Hij begon met optreden op zijn 14de. Hij is 1 van de weinige bekende blanke hiphoppers. In 2000 wordt de Marshall Mathers LP uitgebracht. In 2002 zijn nieuwste album The Eminem Show.

REACTIES

S.

S.

goede site is heel handig voor spreekbeurt

12 jaar geleden

D.

D.

van de geschiedenis van hiphop is fout op wikipedia staat namelijk dat hiphop uit new york komt uit de bronx.
en de breakdance komt niet uit de jaren 1976 maar komt uit de 1970 en begin jaren 80

10 jaar geleden

L.

L.

cool

5 jaar geleden

P.

P.

niet waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaar

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.