Gijzeldrama Moskou

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 792 woorden
  • 8 november 2003
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Hallo, ik ben verslaggever Marcov Cornov en ik sta hier in Moskou. Ik wil jullie graag wat vertellen over het gijzeldrama dat zich hier laatst heeft afgespeeld. Ik ga over de volgende dingen iets vertellen: - Wat was het doel van de Tsjetsjenen om mensen te gijzelen? - Hoe verliep de gijzeling? - Hoe reageerde Rusland en de rest van de wereld hierop? - Wat waren de gevolgen van het drama? - Wat is mijn mening?

Wat was het doel van de Tsjetsjenen om de mensen te gijzelen? Eerst vertel ik wat over de situatie in Tsjetsjenië, zodat het duidelijker wordt waarom dat de Tsjetsjenen een gijzeling hebben gehouden. Tsjetsjenië is een deelrepubliek van Rusland. Het grenst aan Georgië. Dit is plaatje waarop je ongeveer ziet waar het ligt. De hoofdstad is Grozny. Er wonen voornamelijk moslims in Tsjetsjenië. De inwoners van Tsjetsjenië spannen altijd heel goed samen, waardoor dat ze heel gevaarlijk zijn. Tsjetsjenië wil graag een zelfstandige staat worden. Dit was niet de eerste gijzeling. In de jaren negentig hebben er nog meer gijzelingen plaatsgevonden. Met de gijzelingen proberen ze ervoor te zorgen dat de Russische legertroepen hun deelrepubliek verlaten. Een ander doel is aandacht trekken bij de rest van de wereld. Liever negatieve aandacht, als helemaal geen aandacht.

Hoe verliep de gijzeling? Op 24 oktober 2002 vindt er een gijzeling plaats in Moskou. Er worden 700 mensen gegijzeld door Tsjetsjenen. In het Dubrovka theater verschijnen er tijdens het tweede deel van de musicals gijzelnemers op het podium. Ze zeggen dat ze explosieven dragen. En dat ze de explosieven door het hele gebouw hebben geplaatst. Hun eis is dat het Russische leger Tsjetsjenië verlaat. Ze lieten de eerste dag de kinderen en buitenlanders gaan. Ze dreigen na 10 uur mensen dood te schieten als de regering de Russische troepen niet terugtrekt. Bush en de NAVO bieden hulp aan bij deze actie “terroristische actie”. De Tsjetsjenen schieten 5 gijzelaars dood. Na 3 dagen, op 27 oktober, wordt het theater bestormd. Er wordt gas gebruikt en 50 Tsjetsjeeense rebellen gaan dood en 118 gijzelaars. Over het gas is nog veel gediscussieerd. Het was narcose gas en de bedoeling was dus dat iedereen bewusteloos werd. Aangezien de mensen niks hadden gegeten konden ze het niet aan en bezweken aan het gas.

Hoe reageerde Rusland en de rest van de wereld hierop? Rusland is trots op de manier waarop ze de Tsjetsjenen hebben overwonnen. Hun doel hebben ze bereikt.. niet alle gijzelaars zijn dood en ze hebben nog steeds troepen in Tsjetsjenië. Ze vinden dat ze weer slachtoffer zijn van internationaal terrorisme. Kan je spreken over internationaal terrorisme als Tsjetsjenië een deelstaat is van Rusland? Rusland wil de Tsjetsjenen nog harder aanpakken als hiervoor. Poetin wees vrede onderhandelingen af met de Tsjetsjenen. Hij zegt dat de Tsjetsjenen terroristen zijn. De reactie van Poetin is heel logisch, want toen hij in 2000 de verkiezingen won, maakte hij een belofte. Hij beloofde voor verbetering met de toestand in Tsjetsjenië. Nu, bijna 3 jaar later, is de toestand nog erger geworden.

De rest van de wereld reageerde geschokt. Meer dan 100 mensen vermoorden is niets om trots op te zijn. Er is veel gevraagd naar uitleg, maar een heldere verklaring kon er niet gegeven worden. Rusland werd wel door veel landen gesteund naar het zoeken van een oplossing, maar Rusland wilde het zelf oplossen. Is er toch nog iets uit de koude oorlog blijven hangen? In het buitenland denken ze dat door corrupte politieagenten de gijzeling kon plaatsvinden. Waarom doet Rusland hier niets aan? Er zijn veel vragen die er worden opgeroepen bij deze actie.

De gevolgen van het gijzeldrama: Behalve de vele doden, zijn er heel veel indirecte gevolgen. Ik zal er een paar voorbeelden geven: - Tsjetsjenië is bekender geworden en hoopt zo op meer steun van buitenaf. Beter negatieve aandacht als geen aandacht. - De band tussen Rusland en de rest van de wereld verslechterd. Poetin wilde geen hulp, dus er had een betere oplossing kunnen komen. - Voortaan zal er beter worden nagedacht, over welk gas er wordt ingezet. - De macht van Poetin wordt minder. Hij had beloofd dat hij ervoor zorgen dat de opstand in Tsjetsjenië zou worden neergeslagen, maar dit is niet gebeurt. Er zijn nog veel andere gevolgen, maar dat heb ik te weinig tijd voor.

Mijn mening: Ik kan het niet goedkeuren wat de Tsjetsjenen hebben gedaan, maar ik kan het heel goed begrijpen. Ze vechten al zo lang voor onafhankelijkheid, maar ze zien er nooit resultaat van. Ze proberen nu gewoon de media te bereiken, omdat dit hun laatste oplossing is. Het Tsjetsjeense volk heeft een eigen cultuur, dus waarom zouden ze niet zelfstandig mogen zijn?

Hierbij zijn we aan het einde van de uitzending gekomen. Ik hoop dat jullie er iets van hebben geleerd. Zijn er nog vragen?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.